'Tekort verpleegkundigen in de thuiszorg'

FLEVOLAND
Er is een tekort aan verpleegkundigen in Flevoland. Zorgverleners op het niveau van het Hoger Beroepsonderwijs zijn hard nodig in de thuiszorg.

Dat zegt Mirjam van Meningen, coördinator HBO-verpleegkunde aan hogeschool Windesheim Flevoland in Almere.

Windesheim begint maandag met een nieuwe opzet van de stage in het eerste jaar. Als eersten in Nederland gaan eerstejaars stage lopen in het ziekenhuis, bij thuiszorg, ouderenzorg en bij verstandelijk gehandicapten. Zo kunnen ze zich breder oriënteren. Voorheen liepen eerstejaars alleen maar stage in de ouderenzorg. De overige disciplines kwamen later.

reacties (11)

 • Hinde

   

  Wel degelijk gaat wijkverpleegkundigen terug naar een periode van opgesplitst werkdagen. Zojuist naar een bijeenkomst geweest van de thuiszorg. Onregelmatigheid en gebroken diensten worden weer orde van de dag, ook voor hbo wijkverpleegkundigen omdat de verzekering wil dat we weer kleinschaliger gaan werken. Nee, geen zin in. Dit is slopend. Ik oriënteer mij nu op een adviserende baan. Hbo-v'ers doe slim en kies liever voor iets anders dan ouderenzorg. En in verpleeghuis is het nog vaak steeds uitvoerend bezig zijn. Daar heb ik geen uitdaging in.

  reageer
 • Anna

   

  Grote probleem is dat hbo verpleegkundigen andere taken hebben dan niveau 4 verpleegkundigen en verzorgenden. Deze kan je dus niet meteen inzetten ipv niv. 5. En hbo afgestudeerden zitten vaak niet te wachten op werken in de thuiszorg, mede door de opgesplitste werkdagen, reistijden en andere praktische zaken. Ben zelf ook niet voor verzorgenden meer verantwoordelijkheid geven, zie er teveel op de vloer rondlopen waarvan ik mij afvraag of zij hun huidige verantwoordelijkheid wel uberhaupt aankunnen. Je moet het hebben van de hbo doorzetters die een hart voor de thuiszorg hebben.

  reageer
 • Monica

   

  Opgesplitste werkdagen? Dat is zeker per organisatie anders geregeld. Juist als wijkverpleegkundige kom je in de thuiszorg makkelijk aan uren. Ik werk zelf di tm vrijdag van 8.00-17.00.

 • Flevoburger

   

  Eerst wordt het systeem helemaal uitgekleed en dan gaan we roepen dat er problemen zijn. Het droevige is dat de beleidsmakers er zelf financieel zo warmpjes bij zitten dat zij met deze problemen niet geconfronteerd worden.... Voor 2107 even goed nadenken op wie we gaan stemmen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  2107....dan zullen míj de kiezen niet meer jeuken....

 • zorg

   

  Misschien verzorgenden ig bekwamer een verlenging van nivau 3 stuk ( met een stukje van nivau 4 ) zal al heel wat op lossen meer bevoegheid toe kennen , nu moet soms de zorg wachten op de verpleegkundigen om de client samen van dienst te zijn. Werk zelf in de zorg.

  reageer
 • jou

   

  Verzorgende ig beter scholen twee vliegen in een klap , die kan ADL zorg bieden en tevens de handelingen correct behandelen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Cees Dekker

   

  Wederom de oorzaak van een falend overheidsbeleid, wat anderen ook al noemden. Zie de onbelemmerde bureaucratisering van de zorg. Zie de vermindering van verzorgingshuisplaatsen onder het hypocriete mom "de mensen willen thuis blijven". Dit afbraakbeleid is al jaren aan de gang, maar het wordt kennelijk toch wel door de burgers geaccepteerd, want geen politieke revolte. Politiek=keuzes maken en de nu zittende politieke machthebbers kiezen beslist niet voor investering in goede en patiëntvriendelijke, zorgzame zorg. Denk maar vast aan 17 maart a.s.

  reageer
 • frits

   

  ach dan trekken we toch een blik vrijwiligers open en mantelverzorgers .

  reageer
 • .\/\/.

   

  Die mensen krijgen niet genoeg betaald, dus die zoeken (en vinden) werk in andere sectoren.

  reageer
 • Ria

   

  Door alle bezuinigingen heeft toch niemand meer zin om een opleiding in de zorg te doen. En wat er met die opleidingen aan de hand is, geen idee. Mijn man krijgt dagelijks thuiszorg. Allemaal lieve mensen. Maar er lopen momenteel 3 jongedames die gestopt zijn met hun opleiding. En er is geen personeel te krijgen aan de ene kant en aan de andere kant lopen de contract mensen weg voor een vastere baan. Het hele sisteem moet op de schop. Jammer, ik kom zelf ook uit de zorg,het was zulk mooi werk.

  reageer
 • Pimpernel

   

  Je hebt helemaal gelijk, maar helaas is onze gezondheidssysteem als samenleving zijnde grondig verwoest door de laatste kabinetten, welke wij zelf gekozen zouden hebben. Het heeft jaren nodig om weer opgebouwd te worden, maar voorlopig kan er niet opgebouwd worden, de managementsystemen en hun beloningsstructuur laten dit niet meer toe, de verzekerende mensen en de mensen op de werkvloer kunnen dit niet meer ophoesten. Vermoed dat de overheid de vergrijzing opzettelijk geforceerd laat verlopen om de natuurlijke afloop te versnellen, daar lijkt het althans op.

 • Pimpernel

   

  Denk wel dat er genoeg verpleegkundigen zijn, maar dat men deze mensen niet willen betalen of kunnen betalen voor hun behaalde certificaten. Maar zeker weten kan men in uiterst geval duizenden goedkope verpleegkundigen aantrekken uit Polen en andere EU landen. Komt nog bij dat de vluchtelingen stroom van uit Syrië ook uit hoogopgeleiden bestaat volgens ons kabinet, ook daar zitten duizenden medisch geschoolde mensen tussen welke voor een habbekrats hoogwaardige diensten kunnen verlenen. Dus kan ben gewoon doorgaan met de extreme bezuinigingen op eigen bodem.

  reageer
 • Luisteraar OF

   

  Wauw, hoe zou dat weer komen???? Misschien een vraagje voor ons kabinet?? Neen, dat snappen zij niet.!!! Het ligt aan de patienten, die moeten niet zo tegelijk zijn!!! Het is altijd de schuld van de anderen!!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert