Boeren teleurgesteld over afschietverbod op grauwe ganzen

FLEVOLAND
Boeren vrezen veel schade aan de gewassen door het afschietverbod op grauwe ganzen. De beesten mochten vanaf 1 maart worden afgeschoten, maar de rechter heeft deze vergunning vernietigd.

In de vergunning staat dat grauwe ganzen tot 2018 op grote schaal mogen worden afgeschoten om de populatie in te dammen. Dat moet ervoor zorgen dat er geen schade meer wordt veroorzaakt aan landbouwgrond. Het besluit van de rechter komt voor de boeren op een ongelukkig moment, omdat zij momenteel hun land inzaaien. Ze mogen ganzen nog wel verjagen, maar in de meeste gevallen komen de vogels dan later weer terug.

De provincie laat weten de uitspraak te bestuderen en binnen zes weken met een reactie te komen.

reacties (7)

 • Harry

   

  Jammer, ingrijpen in de ganzenpopulatie is noodzakelijk om de populatie op een gezond niveau te houden. Waarbij schade voor individuele bedrijven voorkomen wordt. Tevens moeten wij als mensen ons realiseren wat voor risico's het voor onze gezondheid met zich mee brengt.

  reageer
 • insider?

   

  Schade van ganzen in 2015 ws. in Flevoland >40X(!!!!!) HOGER/GROTER dan in gemiddelde jaren ervoor. (Waar 'hoog' van werd opgeheven door de instanties die de verantwoordelijkheid 'opeisten'voor die lage resultaten) Kijk eens om je heen hoeveel ganzen er waren deze winter en hoeveel kuikens er nu al zijn bijgekomen. Dat juist de Vogelwacht,(met in hun gelederen in de 'branche'werkzame personen die de support geleverd hebben voor het goede verweer maar geen enkel oog hebben voor de complexe, en accelererende hoeveelheden van diverse ganzen,ganzenproblematiek in Nederland victorie kraait is opmerkelijk.Causaliteit en belang zijn zoek en extrapoleren alleen de wet op mm2 zonder causaliteit EN belang.

  reageer
 • Hunter

   

  Jammer nu moet ik dit stukje vlees op mijn bord missen, een heerlijk stukje onbewerkt vlees zonder toevoegingen zoals zoutoplossingen en resten van medicijnen en overige chemicaliën. Helaas dan maar een keer extra jaarlijks naar Polen om mijn diepvries te vullen. De ganzen zijn allen onderweg naar het oosten daar is het een lekkernij van jewelste, dacht dat de Hollander zich het kaas brood niet van het bord liet eten, wel dus.

  reageer
 • Windturbine

   

  Ik heb al ruim 11 jaar ren windturbine. Ik heb echter nog geen dode vogel gezien, die eronder lag.

  reageer
 • Hans K

   

  Voor de boeren was het prijs-schieten ieder jaar een welkom vermaak. Naast de extra inkomsten van de verkoop van het afschot.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Bianca

   

  Wij wonen sinds een paar jaar op een boerenerf. Van de boer die het land om ons heeft mogen we gebruik maken van de paden en onze honden mogen op zijn land vrij rond lopen. Eerst zaten er altijd honderden/duizenden ganzen maar sinds wij er 3 tot 4 keer per dag wandelen met onze honden, zitten er nog maar enkele kleine groepjes. Het maakt de honden niet uit, die stormen er op af en zijn altijd veel te laat! Zo mooi om ze zo te zien rennen achter de ganzen die ze toch nooit te pakken krijgen. Honden blij, wij blij en de boer is er ook blij mee.

  reageer
 • Boels

   

  De Vogel- en Natuurwacht Flevoland gaat vervolgens zorgen dat de windturbines annex vogelhakselaars verdwijnen?

  reageer
 • Henk

   

  Baseer je eens op feiten. Toen een installatie ontwikkeld was om botsingen met vogels op windmolens te kunnen meten moest deze installatie getest worden. Na twee jaar op een windmolen geen enkele inslag gemeten, vervolgens is met tennisballen wel degelijk bevestigd dat de installatie werkt. Botsingen tussen vogels en windmolens zijn dus extreem zeldzaam en daarom dus ook niet van invloed op de populatie.

 • ikke

   

  Is niet waar. Vogels die in de buurt van turbines opgroeien (zoals grauwe ganzen) hebben geen last van windmolens. Vogels hebben meer last van klimaatverandering.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert