Zestig procent van Lelystad afhankelijk van overheid

LELYSTAD
Zestig procent van de huishoudens in Lelystad afhankelijk van een uitkering, regeling of een toeslag van de overheid.  3 op de 5 huishoudens in Lelystad hebben die steun echt nodig.

Die afhankelijkheid van de overheid is te groot, zo stelt het college van burgemeester en wethouders in de vandaag gepresenteerde Kadernota. Het gaat om onder meer de zorg- en huurtoeslag of (bijzondere) bijstand. 

Veel uitkeringen
Het aantal inwoners met een uitkering is de afgelopen jaren verder gestegen tot 19 procent. In de helft van de gevallen gaat het om arbeidsongeschiktheid maar er zijn ook relatief veel Lelystedelingen afhankelijk van een werkloosheids- of bijstandsuitkering. 

Structureel zonder werk
De gemeente spreekt ook van een "onevenredig hoge werkloosheid" in vergelijking met de rest van Nederland. Zo kampt Lelystad met een grote groep laag opgeleiden die structureel zonder werk blijft. Daarnaast is er een grote groep jongeren die geen baan kan vinden.

Beter Onderwijs
Het college gaat proberen om jongeren door beter onderwijs een sterkere positie op de arbeidsmarkt te geven.
Ook wordt geprobeerd meer langdurig werklozen via het Werkbedrijf uit de bijstand te krijgen.

reacties (21)

 • Hannes

   

  Barbebara, Een WAARHEID uit het HART gegrepen!!! "Dankjewel"

  reageer
 • Poollicht

   

  De Polen vinden wel banen..

  reageer
 • Barbara

   

  Deze samenleving is gestoeld op schuld en ziekte, meneer Fakeldeij. Wat gaan we daar aan doen, behalve het opsommen van cijfertjes van en aanverwanten. Sterkte voor de nabestaanden.

  reageer
 • Dirk2

   

  Beter regulier onderwijs en Werkbedrijf heeft ruim bewezen NIET TE WERKEN! Er zijn miljoenen in gestopt met minimaal resultaat. Stop deze armoedige PvdA aanpak en beloon ondernemerschap voor arbeid. Daar is geen Werkbedrijf voor nodig! Hoe vaak moet dit nog uitgelegd worden?

  reageer
 • Roel

   

  Waarom is het aantal huiseigenaren dat afhankelijk is van belastingvoordelen hypotheekrenteaftrek hier niet in meegenomen? Dan komen we vast wel aan 100%. Maar dat zal dan ook wel het geval zijn in Huizen en Blaricum.

  reageer
 • Louise

   

  Precies, de eigenbwoning sponsoring door middel van rente aftrek wordt niet meegenomen, maar dat is inkomensonafhankelijk, in tegenstelling tot huurtoeslag krijg je bij hypotheekrenteaftrek meer (terug) als je meer verdient. Deze mensen dragen dus wel eerst iets bij door inkomstenbelasting te betalen.

 • Hannes

   

  Ja Roel,. Voorlopig zal dat nog heel lang standhouden, om dat af te gaan bouwen.

 • Mars

   

  Hypotheekrenterente krijg je (deels) terug via de loonbelasting. Dit heb je al zelf betaald. En daarvan krijg je dus een bepaald percentage terug. Een subsidie of toeslag krijg je van de staat om rond te kunnen komen. Daar hoef je niets voor te doen. Buiten aanvragen dan. En er recht op hebben. Daar zit het verschil.

 • laat alle reacties zien
 • sjonny75

   

  Nederland het land van regeltjes, toeslagen,subsidies, wao, ww, bijstands, kinderopvang, kindervervoer etc etc etc. Je struikelt er over. Maar er zit overal weer een ambtenaar achter, die wel weer voor extra regeltjes zorgt. Voor alles wat je wilt is er wel een potje met geld. Met andere woorden op elk potje past wel een dekseltje..En vind je geen potje in Nederland ga dan maar naar Brussel, daar sterft het ook van de potjes..

  reageer
 • lelystad

   

  Lezen is moeilijk. Jij leest: 3-5%. Das weinig. Er staat: 3 op de 5 huishoudens. Das meer.

  reageer
 • Steven

   

  Dus 40% werkt voor die 60% die niets doen? Lelystad is ziek. Nederland is ziek. Ik emigreer naar Panama!!

  reageer
 • Bram

   

  En daar komen er straks nog een paar bij van OMROEP FLEVOLAND he.

  reageer
 • HM

   

  Een reactie van de gemeente moet dus vooral niet zijn om meer sociale huurwoningen te bouwen. Het is pijnlijk maar een deel van deze mensen zal elders zijn heil moeten zoeken. Anders verandert er nooit iets in Lelystad. Als de verhouding nog schever wordt, zal het werkende deel inderdaad zoveel belasting moeten betalen (voor de rest die vrijstelling heeft en wel meer dan gemiddeld gebruik maakt van de faciliteiten) dat ze er op een bepaald moment voor kiezen om elders te gaan wonen. Dan wordt Lelystad een soort oost Groningse spookstad.

  reageer
 • Frits

   

  Dan loopt Lelystad dus leeg qua bevolking als de kinderen het huis uitgaan. Met minder inwoners kun je de winkels en andere voorzieningen in deze stad al helemaal niet meer in stand houden. Arme inwoners hebben nog altijd iets meer te besteden dan geen inwoners. Kapitaalkrachtige inwoners zullen niet naar Lelystad komen, ook niet als je de armen de rug toe keert. En nee, dat zit niet in voorzieningen als een theater en havens, want daar gaat ook de overgrote meerderheid van 2x modaal en hoger nooit naartoe. Het gaat wel om een goede bereikbaarheid voor forenzen, maar helaas, de rechtstreekse intercity naar Amsterdam centraal en Sloterdijk verdwijnt, en de gemeente Lelystad laat het zonder protest gebeuren. Maar wel geld in onzinnige politieke hobbyprojectjes blijven pompen.

 • FJ

   

  OOk buiten Lelystad is werk te vinden hoor. Het werk komt niet naar jou toe.

  reageer
 • Renteoprente

   

  Toverwoord in deze is ZZP en je doet weer mee, lekker likken alles slikken dan red je het wel het is net iets anders als slavernij, je moet alleen niet ziek worden en een uurloon van tenminste 40 euro verdienen, en verzekeringen zijn taboe daar wil je niets van weten.

  reageer
 • Pimpernel

   

  Het decennia lang anti burger beleid werpt nu ten volle zijn vruchten af. De mensen welke nog een echte baan hebben zal vermoedelijk vijftien procent bedragen. Nogmaals:Banen? Banen bestaan niet meer. Een baan is fulltime werk in vast dienstverband voor een aanvaardbaar loon, om respectvol zonder subsidie te kunnen leven. Het beleid is de mens zijn vrije wil te breken door deze in een sterk afhankelijke positie te brengen, ook al werk je de klok rond dan nog is het sappelen, de echte banen zijn voor de uitverkorenen met daaraan gehangen mega inkomens. Vandaag kan je in de krant lezen dat wij als land niet alleen moreel failliet zijn maar ook financieel. Wakker worden mensen kijk naar de financiële wereld van nu en vergelijk dit met drie jaar geleden.

  reageer
 • Piet

   

  Wat is er mis mee dat iemand in een huurhuis huurtoeslag krijgt en iemand die kinderen heeft kinderbijslag? Het artikel zegt dat maar 3-5% zonder die overheidsbijdrage niet kan rondkomen, dus het gaat alleen maar om extraatjes die we zo met elkaar hebben afgesproken. Ik zie het probleem niet.

  reageer
 • Jan

   

  Eh.. 3 van de 5 huishoudens hoor! En dan nog vindt men het raar dat het centrum leegloopt qua winkels..

 • Bejaarde

   

  3 van de 5 is toch heel iets anders dan 3 tot 5 % hoor.

 • Arni

   

  Let op toeslagen worden ook mee geteld. Dus hardwerkende mensen met een laag inkomen vragen huur en of zorgtoeslag. Kinderopvangtoeslag is er voor bijna alle inkomens.

  reageer
 • Jacobus MG

   

  60 % van Lelystad afhankelijk van de overheid ? Dat is een keuze. Binnen een straal van 30 km. van Lelystad staan nl. diverse arbeiders migranten verblijven. Want op vele plaatsen in de polder kunnen we het werk ( zelf ) niet aan. We hebben dus geen afhankelijkheids- of uitkeringsprobleem, maar een mentaliteitsprobleem. Van zowel de uitkeringsverstrekker als van de ontvanger. En ook ik erken dat een ( klein ) deel van de uitkeringen terecht verstrekt wordt. Maar 60 % van Lelystad ? Kom nou !

  reageer
 • Dick Rensema

   

  De oplossing ligt in het aantrekken van bedrijven en nieuwe projecten die arbeidsplaatsen scheppen.

  reageer
 • Rob

   

  Heeft geen zin die bedrijven zoeken alleen gemotiveerde en ervaren medewerkers, een uitzondering misschien daargelaten.

 • Rob

   

  Beste Dick, het werkt echt anders, de bedrijven komen echt niet naar jou toe maar je zal er zelf naar toe moeten, ben alleen bang dat veel bedrijven niet op de vele handophouders in Lelystad zitten te wachten. Veel daarvan hebben in het verleden vaak ten onrechte al een uitkering ontvangen.

 • Frans

   

  En waar moet je die bedrijven vandaan halen, Dick?

 • Ras

   

  Dat krijg je met vrij werk verkeer van europa.

  reageer
 • Ron

   

  Tel daar de ambtenaren nog eens bij op, wat blijft er dan over die het moeten verdienen voor de rest?

  reageer
 • Han.

   

  En als het zo doorgaat met de toestroom van gelukzoekers is het binnenkort 70%. De 30% werkenden moeten dat dan opbrengen en kunnen een forse verhoging van o.a. WOZ tegemoet zien.

  reageer
 • Erik

   

  Luiheid zal er ook wel een reden voor zijn voor een deel

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Ik wilde dat ik kan werken, maar door dat ik sinds vorig jaar aan de nierdialyse zit, ben ik maar 16 tot 24 uur per week beschikbaar voor werk ( alleen op maandag, woensdag en vrijdag) en werkgevers wijzen mij af om die reden. Helaas ben ik daardoor afhankelijk van een wwb uitkering en toeslagen. Ook speelt mee dat ik 53 jaar oud ben.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert