Vliegtuigberger Gerrit Zwanenburg overleden

DRONTEN
Vliegtuigberger Gerrit Zwanenburg is overleden. Zwanenburg werkte na de inpoldering van Flevoland bij de Koninklijke Luchtmacht. Hij was daar verantwoordelijk voor de berging van honderden oorlogsvliegtuigen.

Zwanenburg voelde zich nauw betrokken met de vrijheidsvliegers. Hij woonde elke herdenking bij in Dronten die voor de airgunners wordt gehouden. Daarnaast gaf hij jaarlijks les aan basisschoolleerlingen in Dronten over de Tweede Wereldoorlog. De laatste keer was afgelopen woensdag.

Gerrit Zwanenburg overleed vrijdag, hij is 88 jaar geworden.

reacties (9)

 • De ingenieur

   

  Vrijheidsvliegers is geen bestaand woord. Wat zou het moeten betekenen. De meesten die gevonden worden zijn helemaal geen piloot.

  reageer
 • Antje ha

   

  Er is geen touw aan vast te knopen. Het is gewoon respectloos om zulk slecht Nederlands te schrijven. Gebruik een toetsenbord en besteedt er wat meer tijd aan.

  reageer
 • AD HERMENS

   

  Met het ovelijden van gereit zwannend=burg verlist de spoeuer wereld en chrashberging een groot man. zijn boeken deel 1 en 2 en EN NOOIT WAS HET ZSLTIL waren voor mij en vele anderen een grote steun en een prachtig naslagwerk ., Ik corresonderrde aleen zeer lang geleden met hem en zijn adviezen waren atijd zeer duidelijk en bruikbaar. We zullen hem echt missen en herdenken als een groot man die ons vaderland een grote dienst bewezen heeft Heel veel sterkte voor de nabestaanden

  reageer
 • Theo Derksen

   

  Vandaag bereikte mij het nieuws van het overlijden van Gerrit J. Zwanenburg. Ik heb de heer Zwanenburg de laatste 17 jaren mogen meemaken als concollega, vraagbaak en hem gerespecteerd zoals hij was, recht door zee. Dat hij moge rusten in vrede.

  reageer
 • Cora

   

  Vorige week woensdag mochten mijn dochter en ik erbij zijn in Dronten. Hoewel wel moeilijk verstaanbaar vertelde hij over zijn ervaringen met veel passie en ook met emotie. Een bijzondere man. Hij neemt een speciale plek in in Dronten. Veel sterkte voor zijn nabestaanden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jaap

   

  Ik realiseer mij nu dat dit de man moet zijn die ik in de 50 en 60 er jaren in Harlingen heb gezien op de kade van de Zuiderhaven waar toen vaak door vissers opgeviste onderdelen van vliegtuigen werden gelost.

  reageer
 • Cees Steijger

   

  Gerrit J. Zwanenburg was een zeer gedreven en deskundig vorser van de luchtoorlog 40-45. Voor velen een voorbeeld en inspirator om de geschiedenis levend te houden en door te geven. Ikzelf heb bij mijn onderzoek naar de neerstortingen in het IJsselmeer rond het huidige Zeewolde van zijn kennis gebruik mogen maken. Grote bewondering heb ik voor het monnikenwerk dat Zwanenburg heeft verricht voor de samenstelling van de kroniek van de luchtoorlog 'En nooit was het stil...'. Het enorme naslagwerk - dat twee delen en een dikke 1200 pagina's omvat - is nog zeer dikwijls de bron voor verder speurwerk.

  reageer
 • kees d.

   

  Ik heb een paar keer naar zijn werkzaamheden mogen kijken tijdens de berging van twee Lancasters in de OVP. Eén vanaf de Oostvaardersdijk ter hoogte van dat ronde eilandje bij de dijk en één ter hoogte van kijkhut "de Grauwe Gans" aan de knardijk. Hij gaf leiding aan een team specialisten op dit gebied.

  reageer
 • drontense

   

  Ik ben er stil van..... Deze man was heel bijzonder. Tijdens mijn jeugd was ik padvinder en stond tijdens de dodenherdenking in uniform met een krans te wachten Een aantal keren de krans aan meneer zwanenburg mogen overhandigen wat ik zeer bijzonder vond. Naast de goede band met de scouting had hij ook bijzonder goed contact met de airgunners. Wat gaan we hem missen als de dodenherdenking van 2016 plaats vindt.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert