Reizigersorganisatie: contant geld in bus moet blijven

FLEVOLAND
Het moet mogelijk blijven om met contant geld te betalen in het openbaar vervoer. Dat willen reizigersorganisaties. Verschillende vervoerders waaronder Connexxion willen al het cash geld uit de bus weren om de veiligheid te vergroten. Connexxion besloot hiertoe na een staking van Almeerse buschauffeurs. Zij zijn de overvallen op bussen meer dan zat.

Het weren van contant geld mag helemaal niet, zegt reizigersorganisatie Rover. In de vervoersvoorwaarden staat namelijk dat reizigers altijd contant moeten kunnen betalen. De voorwaarden zijn opgesteld door de overheid, de vervoerders en organisaties die opkomen voor reizigers zoals Rover, de ANWB en de ouderenbonden.

Het afschaffen van contant geld in het openbaar vervoer jaagt mensen de bus uit, aldus Rover. Want niet iedereen kan betalen met een pinpas. Rover noemt als voorbeeld mensen die in de schuldsanering zitten, ouderen die uit veiligheid hun pinpas thuis laten en toeristen.

De reizigersorganisaties roepen de Tweede Kamer op om onderzoek te doen naar andere mogelijkheden om de veiligheid in het openbaar vervoer te vergroten. Het weren van contant geld is niet de oplossing, zeggen de organisaties.

reacties (27)

 • ron

   

  mensen die in de schuldsanering zitten, >>> n.m.m. is dat niet helemaal waar ouderen die uit veiligheid hun pinpas thuis laten >>> als ouderen echt veilig zouden zijn zouden ze juist contact geld thuis moeten laten en toeristen >>> wij als toeristen weten dat je in veel landen niet contant kan betalen; alles went ; beetje voorbereiden is niks mis mee.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Lijkt een goed idee, maar wie gaat het OV dan betalen? Via de belastingen?

  reageer
 • Kluisje

   

  Helemaal mee eens!

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Nee : Dit is niet toegeven aan de steeds mindere en beperktere service in het OV en het niet door de overvallers laten dicteren hoe wij reizigers in toekomst in de bus betalen. En mijn pinpas gebruik ik zo min mogelijk omdat he nooit weer of die apparatuur nog wel veilig is. Ik heb ook dat contactloos betalen geweigerd bij mijn bank.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  De overvallen moeten worden gestraft maar op dit moment worden wel (allee/ook) de reizigers indirect gestraft via de gekke maatregelen die de chauffeurs afpersen bij de gemeente. En ik laat me niet het cash betslen in de OV afpakken voor dit soort lui! Ook niet voor zogenaamde veiligheid voor de chaufferurs. Ik durf te wedden dat als volgende dan de anonyme ov-chip kasrt word afgeschaft omdat men bij een incident dan alle reizigers in het gevaarte wil kunnen identificeren/traceren. Ik betaal cash! Al moet ok de muntjes aan het hoofd van de chaffeur/conductuer slingeren.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rob

   

  Die reizigersorganisatie is niet goed wijs, veilig held voor alles voor de chauffeurs, ieder een heeft een pinpas of een OV kaart anders kopen ze er maar een. Dit is typisch weer een reactie van NL op zijn smalst met andere woorden altijd maar wat te zeiken hebben.

  reageer
 • Pzaal

   

  Bus gratis maken. alle problemen in 1x opgelost. Geen geleur met geld geen gezeik met ov shitkaarten en geen dure gasten in gele pakken waar zwartrijders nu nog toch alleen maar agressief van worden. geen onderhouds kosten meer van het te dure ov shitkaarten netwerk.

  reageer
 • wat is dit een gigantische domme reactie,de gene die een andere baan moeten zoeken zijn de overvallers,of te wel laat ze werken voor hun geld net als de chauffeurs

  reageer
 • Ted

   

  Beetje achterhaald Rover dat contante betalen. Gewoon lekker per pin veilig voor iedereen. Maar ja je hebt altijd dwarsliggers. Ik zeg laat het bestuir van rover een meerijden op een ritje vrijdagavond 23.30uur. Vergeet je spuugkit niet.

  reageer
 • DrJake

   

  Juist!Dat zeg ik al lang! Anders zou dat net zijn alsof ze in banjen het contante geld afschaffen ivm met het risico op overvallen. Als het de buschauufeurs niet bevalt: "Dan gan toch weg." Oftewel ziek een andere baan. Dan zullen ze znel merken dat in elke job er dingen zitten die niet leuk zijn.

  reageer
 • Job

   

  Zorgt Rover dan voor beveiligers op de bussen? Of kan het tarief van het, contant, betaalde ticket, zonder dat rover daar weer iets over heeft te zeggen, dusdanig omhoog dat de beveiligers bekostigd kunnen worden?!

  reageer
 • Jurrien H. Boiten

   

  Mee eens. Het is inderdaad op de keeper beschouwd symptoombestrijding. De gevolgen van slappe rechtsspraak laten zich steeds meer voelen. Maar om daar een verandering in aan te brengen, betekent een complete politieke omslag in ons land en daar hebben de meeste politieke partijen geen zin in. Blijft dus over dat je de slachtoffers van dat beleid -buschauffeurs en reizigers in de bus- zoveel mogelijk tegemoet komt. En als dat betekent dat er geen contant geld meer in de bus aanwezig mag zijn, moet dat maar.

  reageer
 • Ed

   

  Gratis is alleen de zon. Een bus gebruikt brandstof en een chauffeur werkt ook niet voor iets. Dus iemand moet de knip trekken en dat is voor een deel de gebruiker.

  reageer
 • Faerie

   

  Het is inderdaad een mentaliteitskwestie. Eigenlijk van de zotte dat keuzemogelijkheden beperkt moeten worden omdat er teveel tuig in de samenleving is. Er is dus iets mis met dingen als opvoeding en fatsoen. In Nederland wordt slecht gedrag beloond, uit angst dat als je deze mensen afsnijdt van financiële of andere hulp er dan nog meer criminaliteit komt. En zeg zelf, criminaliteit loont in dit land kennelijk prima, met amper pakkansen, een slap rechtssysteem en amper consequenties. Misschien moet dat worden aangepakt om te zorgen dat de mensen met de verkeerde mentaliteit niet de boventoon gaan voeren zoals nu. Gevangenissen sluiten? Lijkt me niet goed, zorg dat juist ook kleine criminaliteit zwaar bestraft wordt. Je kan het wel excessen blijven noemen, maar de excessen begin je ondertussen tegen te komen op elke straathoek. Dat kan zo niet langer. En is het fatsoen weer onder controle in de maatschappij, dan zouden we ook geen discussie hoeven hebben over contact geld en veiligheid in het OV. Het wordt tijd dat Nederland gaat doen aan bronbestrijding ipv symptoombestrijding.

  reageer
 • Tsja

   

  Gewoon gratis maken. Zo weer een probleem opgelost.

  reageer
 • Bart

   

  Wat is dat nou voor redenatie..? Jij zegt dat overvallen onvermijdelijk zijn en wij, als maatschappij, zouden moeten zorgen dat dat gebeurt op plaatsen en met slachtoffers die daar 'geschikter' voor zijn.

  reageer
 • willem

   

  Dan overvallen ze de passasiers wel want ze willen geld zien

  reageer
 • frits

   

  Contant geld kan wel, als het door de chauffeur direct in een kluis gestopt wordt die niet onderweg te openen is. Zo werkt het in veel andere landen ook. Maar dan moeten mensen wel gepast betalen, of als ze teveel betalen geen wisselgeld terug verwachten. Maar op zich vind ik het gezeur van ROVER, iedereen heeft een pinpas of OV-chipkaart. Ook toeristen hebben een pinpas. En voor toeristen wordt ook een landelijk ticket ingevoerd.

  reageer
 • Jurrien H. Boiten

   

  Rover praat onzin. Iedereen kan een OV chipkaart aanschaffen en er voor zorgen dat er geld op staat. Voor mensen die dat allemaal moeilijk vinden zou Rover kunnen gaan nadenken hoe die problemen zijn te tackelen. Dat zet meer zoden aan de dijk, dan het blijven hangen in traditionele werkwijzes. Door geen cash geld meer op de bus te hebben wordt de veiligheid in het openbaar vervoer groter. Maar misschien is Rover daarin niet geïnteresseerd.

  reageer
 • Nol

   

  misschien geen contant geld in de bus maar een kaartje kopen met contant geld elders bij het busstation? waar iemand beveiligd zit achter glas? en alleen maar pinnen in de bus? idee?

  reageer
 • Henk

   

  Dit zijn wat mij betreft geen hele sterke argumenten. Een vergroting van de veiligheid tegenwerken omdat mensen niet met een pinpas zouden kunnen betalen. Het is toch niet zo dat de pinpas het enige betaalmiddel wordt, de ov-chipkaart is er toch ook nog steeds. Er verdwijnt een betaalmiddel, en daar komt iets anders voor in de plaats. Prima oplossing volgens mij. Wie, om wat voor reden dan ook, dan toch niet in staat is om met een pinpas te betalen kan dus gewoon een ov-chipkaart kopen in de winkel. Ook met contant geld als dat moet.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Jammer dat de Rover weigert in te zien dat veiligheid van de chauffeurs ook de veiligheid van de passagiers is.

  reageer
 • hans49

   

  En wat dacht je van een OV chipkaart. Dat is toch niet zo moeilijk? Kan je altijd met de bus, zonder contant geld en zonder pinpas. Opgelost.

  reageer
 • Toon

   

  Geld uit de bus en vooraf kaartje kopen bij OV punt... is dat nu zo moeilijk ?

  reageer
 • IK

   

  Met het verwijderen van contant geld uit het openbaar vervoer wordt het probleem niet opgelost, alleen weer verplaatst! Probleem is dat men nooit genoeg heeft aan wat men bezit maar altijd meer wil! Door het geld uit het vervoer te halen zal men elders (lees nog meer ouderen en zwakken) gaan overvallen, dus je verplaatst het probleem alleen maar!!

  reageer
 • ed

   

  Het is van zotte dat men met contant betaalt in de bus of tram. Iedereen heeft een bankrekening en een pinpas. Een chipkaart is veel goedkoper en handiger.

  reageer
 • markpb89

   

  contant geld weren uit de maatschappij zou nog beter zijn, er zijn legio mogelijkheden om anders te betalen en lijkt me ook niet zo moeilijk om oplossingen te bedenken voor de in de artikel genoemde doelgroepen. zorgt voor meer veiligheid, zwart geld de wereld uit etc.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert