Bouwers Oosterwold stuiten op tienduizend jaar oude nederzettingen

ALMERE
Bij bodemonderzoek in het Almeerse Oosterwold zijn al meerdere archeologische vondsten gedaan. Dat blijkt uit navraag bij de gemeente Almere. Het gaat om nederzettingen van bijna tienduizend jaar oud. De nederzettingen uit het meso- en neolithicum (8880-4200 v. Chr) worden in de bodem beschermd. 

Initiatiefnemers in Oosterwold verrichten zelf archeologisch onderzoek voordat zij een omgevingsvergunning aanvragen voor hun woonproject. Omdat de Monumentenwet de verantwoordelijkheid voor de bescherming van het archeologische erfgoed bij de bouwer legt, moeten de initiatiefnemers de vindplaats zelf behouden.

Schuur
Bouwers kiezen er voor om een huis of schuur om de vindplaatsen heen te bouwen. Dat kan ook makkelijk in Oosterwold, want er wordt maar een klein deel van een kavel bebouwd. De rest van de kavel wordt tuin.  

Waardevols
Het is overigens niet vreemd dat er archeologische vondsten worden gedaan in de bodem van Oosterwold. Zo'n twaalfduizend jaar geleden was Almere een groot heuvelachtig deltalandschap. Door het gebied stroomde rivier de Eem. Langs de rivieroevers, waar nu het nieuwe stadsdeel van Almere verrijst, waren veel nederzettingen te vinden.
 

reacties (1)

  • ron

     

    als je het behoud van belang acht is het den überhaupt logisch het Eemdal bebouwing toe te staan ?

    reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert