"Onrust onder vissers na maatregelen minister"

URK
Onder Urker vissers is onrust ontstaan na besluiten van minister Schultz van Haegen en staatssecretaris Martijn van Dam. Zij schreven vorige week aan de Tweede Kamer dat delen van de Noordzee zijn aangewezen als beschermd gebied. Het gaat om de Doggersbank, de Klaverbank en delen van het Friese Front.

Verder zijn in het Friese Front en Centrale Oestergronden netten die de bodem beschadigen niet meer toegestaan. Op die manier moet de natuur in de Noordzee gezonder worden. Juist op die plekken waar de beperkte visvangst geldt, vissen Urkers actief op tong en schol.

Grote zorgen over maatregelen
Volgens VisNed, de belangenorganisatie voor kottervissers, zorgen de Kamerbrieven voor veel bezorgdheid en discussie onder de vissers. Daarom wordt volgende week zaterdag voor hen een bijeenkomst op Urk gehouden om over de kwestie te praten.

Besluiten kosten de Urkers geld
Hoeveel de sluiting van de Doggersbank, de Klaverbank en het Friese Front de Urker vissers gaat kosten is niet bekend. Het Landbouw Economisch Instituut van Wageningen UR berekende dat de bodem-beschermende maatregelen de Nederlandse visserij tot 9 miljoen euro over 30 jaar kunnen kosten.

Volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu zijn de gevolgen beperkt ten opzichte van de totale opbrengst van de visserij: "lokale visserijgemeenten die het aangaat, met name op Urk en die in Noord-Holland, moeten zich hierop aanpassen".

Overleg met visserij en natuurbeschermers mislukt
De maatregelen die de minister en staatssecretaris presenteren, komen niet uit de lucht vallen. Betrokken organisaties onderhandelen al langer, maar van een gezamenlijk oordeel is het niet gekomen. Vissers vinden de te sluiten gebieden te groot, natuurorganisaties vinden ze te klein. 

Vissersbond: 'Onzinnig en onnodig'
Vorige week reageerde de Nederlandse Vissersbond al op de besluiten van de bewindslieden. 'Onzinnig en onnodig', oordeelde de organisatie over de extra beschermingsmaatregelen op de Noordzee. Het zou juist beter gaan met de vispopulaties. Dat blijkt volgens de Visserbond uit cijfers van biologen, maar ook uit het feit dat er meer zeehonden en bruinvissen in de Noordzee te zien zijn.
VisNed geeft aan dat ook de vissers de schade in de Noordzee willen beperken en daar voorstellen voor te hebben, maar dat het een lastige discussie is. 

Brussel heeft het laatste woord
Het laatste woord is er overigens nog niet over gezegd. De Tweede Kamer moet nog instemmen met het voorstel van de bewindslieden. Daarna moet het Europees Parlement nog akkoord gaan met de komst van beschermde gebieden.

reacties (8)

 • Piet

   

  De afgezette gebieden door die groenen zijn natuurlijk niet bedoeld als broedkamers voor de vissen maar eerder voor de windmolens. Kijk maar naar de Doggersbank.

  reageer
 • willemlely

   

  Vissen = Moord

  reageer
 • Serge

   

  Netten die de bodem beschadigen. Lijkt me een uitgemaakte zaak.

  reageer
 • Sarah

   

  Al eens op de bodem van de Noordzee gekeken? Het is totaal niet te vergelijken met de great barrier reef. De Noordzee is tamelijk ondiep (50-85 meter) en de bodem bestaat voornamelijk uit kale vlaktes van zand, kiezelgrond en enkele gebieden waar grote keien liggen. Stormen en getij veroorzaken net zo goed flinke beroering op de bodemlaag. Tegenwoordig ligt de techniek bij de visserij ook niet stil en heeft men alternatieven genoeg uitgevonden om minder schade te veroorzaken tijdens het vissen.

 • post

   

  Weet niet in welke scheepsbouw jij zit,naar mijn weten is er van nieuwbouw al jaren geen sprake meer,en is onze vloot veroudert.En wat er aan boomkorschepen gesloopt is,daar zijn twinriggers/flytshooter voor in de plek gekomen,dus hou aub op met die nutteloze kreten.Een weekje mee gaan,en dan een 1 op 1 gesprek aangaan,dan ben je een vent.

  reageer
 • post

   

  De beste stuurlui staan aan de wal,en daar heb je als vissers heel veel last van. Gewoon een weekje mee gaan ,en dan pas oordelen. Ook over dat zgn bodemberoerende visserij,ik blijf erbij is en blijft gewoon de gezondste visserij, alleen zijn de verhoudingen jarenlang zoek geweest. zeeen leeggevist?vraag me wel eens af hoe het allemaal kan leven,daar op de zeebodem,kan niet anders of het moet boven op elkaar liggen,zoveel vis,krabben,zeesterren enz. Mileu organisatie,s hebben de laatste jaren via ais systeem(volgsysteem voor iedereen)precies in kaart kunnen brengen waar de vissersvloot zich iedere week bevind,en daar hebben ze dankbaar misbruik van gemaakt,en daar willen ze nu beschermende gebieden van maken,want ook zij weten waar gevist word daar zijn vissen,en dat al jaren (ja vorige schrijver ook in jou ogen met abnormaal zwaar materiaal),en vangsten zijn niet normaal,zo goed. Weet je wat de werkelijkheid is,het draait allemaal om het grote geld,en dat gaat ten koste van de gewone werkman(in dit geval visserman)en heeft helemaal niets meer met mileu te maken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Vissekla

   

  Negen miljoen over 30 jaar gedeeld door 100 vissers is 3000 euro per jaar, dat valt toch wel mee....

  reageer
 • Frits

   

  Als dat sommetje klopt, dan is het inderdaad gepiep om niets. Milieulobby blij, vissers marginale schade. Goed voorstel van de regering. Nu maar afwachten of het voor de EU voldoende natuurbescherming is.

 • Geert

   

  Jaren lang worden de vissers getreiterd jaren lang worden ze met regels dit regels dat, bioloog weet beter bioloog weet meer, dwarsgezeten, die mensen worden nooit met rust gelaten. Ja reageer maar op mijn bericht reageer maar negatief of u het beter (misschien) beter weet.

  reageer
 • schei toch uit

   

  Met wat voor abnormaal zwaar materiaal hebben de vissers in de afgelopen jaren de zeeën wel niet leeggehaald ,met dat zware materiaal wat over de boden wordt gesleept wordt meer kapot gemaakt dan de visser lief is, en ik heb jaren in de scheepsbouw gewerkt ,ook op vissersschepen. Ik weet goed hoe het in die wereld er aan toe gaat.

 • jan

   

  Duidelijk gevalletje van dat Den Haag zich heeft laten over halen door z.g. milieu lobby's. Dat besluit kant nog wal slaat doet niet ter zake. De beste lobby wint en dat is al een aantal jaren "God Milieu "

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert