1,5 jaar celstraf voor steek- en schietpartij de Kamp

LELYSTAD
Een man uit Almere moet 1,5 jaar de cel in voor poging tot doodslag bij de steek- en schietpartij in de Kamp in Lelystad vorig jaar zomer. Dat heeft de rechtbank in Lelystad dinsdagmiddag bepaald. Drie andere verdachten krijgen geen straffen omdat zij volgens de rechtbank handelden uit zelfverdediging.

Aanleiding is klacht over stankoverlast
De vier mannen raakten vorig jaar juni met elkaar betrokken in een steek- en schietpartij. Twee van hen verklaarden de bewuste avond bij hun moeder in de Kamp in Lelystad te hebben gegeten. Na de maaltijd gingen de broers bij buren klagen over de sterke wietlucht die uit de woning kwam.

Daarna liep de hele situatie uit de hand. De ruzie die met de twee andere mannen ontstond, ontaardde in een vechtpartij waarbij een mes is gebruikt en werd geschoten. Alle vier de mannen raakten gewond. 

Uitspraak van de rechter
De rechtbank acht bewezen dat één van de broers als eerste zijn vuurwapen heeft getrokken waarna een worsteling ontstond. Hij heeft bovendien het wapen op de borst van zijn slachtoffer gezet en geschoten. De schutter mag volgens de rechtbank van geluk spreken dat het slachtoffer nog leeft. De rechter acht poging doodslag dan ook bewezen.

De broer van de schutter krijgt vrijspraak voor poging doodslag. De rechter acht niet bewezen dat hij überhaupt geweld heeft gepleegd. Ook is niet gebleken dat hij wist dat zijn broer een vuurwapen had. De rechtbank vindt het aannemelijk dat hij later uit nood het wapen van de grond heeft opgeraapt en ermee is weggerend. 

De neergeschoten man heeft weliswaar de schutter met een mes gestoken, maar de rechtbank meent dat hij dit uit zelfverdediging heeft gedaan. Dit geldt ook voor zijn vriend die de schutter een gebroken pols met een honkbalknuppel heeft geslagen. Beiden worden dan ook van rechtsvervolging ontslagen.

Eisen van Openbaar Ministerie 
Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden tegen drie mannen celstraffen van 1 tot 2 jaar. De vierde man werd door het Openbaar Ministerie niet langer vervolgd omdat er geen overtuigend bewijs was dat hij geweld had gebruikt. 

reacties (4)

 • jo jo

   

  Wat een lachertje dit.

  reageer
 • joost

   

  met 12 maanden weer buiten.. hahahahaha wat een land leven we toch..

  reageer
 • Elizabeth

   

  rustig aan met deze jongens!

  reageer
 • Jordy

   

  Wat mis ik hier? Anderhalf jaar voor een schiet en steekpartij? Moet je niet gewoon al 5 jaar zitten bij het gebruik van een wapen? Wat een soft beleid weer pfff

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert