'Slachtoffer eerwraak krijgt nog steeds politiebescherming'

LELYSTAD • Ma 8 april 2019 | 21:40 • Maandag 8 april 2019 | 21:40

Het slachtoffer in een eerwraakkwestie uit 2017 in Lelystad wordt op het ogenblik beschermd door de politie. Dit zei hij maandag in het gerechtshof in Leeuwarden. De man moest daar zelf voorkomen, omdat hij in 2016 betrokken was bij een uit de hand gelopen ruzie in zijn woonplaats.

De 33-jarige Lelystedeling werd in februari 2017 beschoten door Dilshad K., de broer van zijn vriendin. Dit gebeurde in de buurt van het station in Lelystad. De Lelystedeling werd niet geraakt. Ook probeerde K. zijn zus te raken, maar het wapen werkte niet meer. De vrouw sprong in het water. K. probeerde haar vervolgens te verdrinken. Zij overleefde het incident ternauwernood.

Eerwraak
Volgens de rechtbank waren er duidelijk tekenen van eerwraak. De beschoten man was, in tegenstelling tot zijn vriendin en haar familie, niet afkomstig uit de Jezidi-cultuur. K. kreeg een celstraf van 18 jaar. De rechtbank merkte in dat vonnis op dat beide slachtoffers hun leven lang moeten vrezen.

Andere adressen
De beschoten Lelystedeling is met zijn vriendin ondergedoken, vertelde hij maandag in het hof. "Ik en mijn vriendin worden steeds naar andere adressen verplaatst. Zelfs mijn familie weet niet waar naartoe. De schutter zit nog vast, maar hij heeft ook broers." Over zijn vriendin: "Ze heeft ups en downs. Soms gaat het goed, soms ligt ze de hele dag in bed."

Onduidelijkheid rond schutter
De veroordeelde K. is in hoger beroep gegaan bij het gerechtshof in Leeuwarden. Maandag bleek bij een pro-formazitting dat het nog onduidelijk is of hij mee wil werken aan een persoonlijkheidsonderzoek. Eerder had K. aangekondigd dit wel te willen. Daarvoor moet hij naar het Pieter Baan Centrum, maar tot nu toe heeft de man niet laten weten of hij zich daar wil laten observeren.

"Jammer", was de reactie van de voorzitter van het hof maandag. De wachttijden voor een dergelijk onderzoek zijn namelijk lang. K. en zijn advocaat waren in Leeuwarden afwezig. In mei worden er nog getuigen gehoord. Het is niet bekend wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld.

Uit de hand gelopen ruzie in 2015
Het slachtoffer van de eerwraakkwestie uit 2017 stond maandag voor een ander schietincident in Lelystad voor het hof. Hij wordt verdacht van openlijke geweldpleging in juni 2015. Dat incident was op de Kamp in Lelystad. De Lelystedeling was gebeld door een vriend, die twee mannen uit Almere aan zijn deur had staan. Dat duo verklaarde later dat ze wilden klagen over een sterke wietlucht. Er ontstond een ruzie die uitliep op een vechtpartij, waarbij een mes en een vuurwapen werden gebruikt.

Een van de Almeerders is veroordeeld tot anderhalf jaar cel omdat hij had geschoten. De Lelystedeling werd door de rechtbank vrijgesproken. Hij zou uit zelfverdediging hebben gehandeld. Het Openbaar Ministerie ging tegen die uitspraak in beroep en wil dat de Lelystedeling 18 maanden vast komt te zitten. Het hof doet in deze zaak uitspraak op 19 april.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel