Verdachte eerwraakzaak wil bij hof wel praten

LELYSTAD • Vr 11 januari 2019 | 14:48 • Vrijdag 11 januari 2019 | 14:48

Een man uit Lelystad, die door de rechtbank is veroordeeld voor een moordpoging op zijn zus en haar vriend, wil in hoger beroep wel een toelichting geven op de camerabeelden van het incident. Dat weigerde hij tot nu toe.

In februari 2017 schoot de man bij het station Lelystad Centrum met een pistool op de twee. Hij werd in juni vorig jaar door de extra beveiligde rechtbank op Schiphol veroordeeld tot 18 jaar cel en het betalen van schadevergoedingen van 25.000 en 10.000 euro.

"Er staan veel dingen in het dossier die niet kloppen", zei de Lelystedeling vrijdag tijdens een zogeheten regiezitting voor het gerechtshof in Leeuwarden. Hij ontkent dat hij moordplannen had. Eerder durfde hij de camerabeelden niet te bekijken, maar na lang beraad met zijn advocaat wil hij dat in hoger beroep wel doen. Ook zal hij gaan meewerken aan een psychologisch onderzoek.

Eerwraak
De man zou zijn jongere zus en haar vriend urenlang hebben staan opwachten bij het station. Op klaarlichte dag schoot hij met een pistool op de vriend, die niet werd geraakt. Toen hij op zijn zus richtte, weigerde het vuurwapen. De vrouw belandde in het water. Daarin probeerde hij haar te verdrinken, aldus de rechtbank. De onderkoelde vrouw moest worden gereanimeerd.

De rechtbank zag sterke aanwijzigingen voor eerwraak. Er waren al langere tijd spanningen. De vriend kwam niet uit de jezidische gemeenschap van de familie van de veroordeelde man.

Horen getuigen
Zijn advocaat wil tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak getuigen horen die kunnen bevestigen dat de Lelystedeling bij het station was om van een kennis drugs te kopen. Daarnaast moeten de zus en haar vriend een concretere verklaring geven, vindt de raadsman. Diverse betrokken agenten moeten ook worden gehoord. Deskundigen kunnen meer informatie geven over onder meer eerwraak en de medische toestand van de zus die dag. Zo had de onderkoeling van de vrouw ook veroorzaakt kunnen worden door de sowieso al koude dag, stelt de advocaat. De rechter neemt op vrijdag 25 januari een beslissing over de onderzoekswensen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (2)

 • JH

    Za 12 januari Zaterdag 12 januari

  Doe normaal! Sluit die engerd voor minimaal 18 jaar op, geen discussie mogelijk. Onderkoeld door een koude dag, we wonen niet op de noordpool hoor. En dat hij haar onder water duwde was zeker pure jezidische zuster liefde??? Laat me niet lachen...

  reageer
 • Poldermens

    Za 12 januari Zaterdag 12 januari

  Echt hè. Nog even en we moeten medelijden met hem hebben omdat hij úren moest wachten op zijn zus. En dat op zó'n koude dag dat je er wel onderkoeld van zou kunnen raken! En dan moest hij ook nog drugs kopen, arme ziel...😂🙈

 • Kloiko

    Vr 11 januari Vrijdag 11 januari

  Die advocaat moeten ze daar zelf een poosje kopje onder houden..

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert