'Utopia'-eiland wordt niet volgebouwd

ALMERE
Utopia-eiland behoudt zijn groene karakter en wordt niet volgebouwd. Dat zei wethouder Tjeerd Herrema gisteravond op de Politieke markt. Daar lichtte hij zijn plannen voor de Floriade van 2022 toe. Op het eiland is ruimte voor een boulevard en aangrenzend kunnen wat gebouwen komen. Op het zogenoemde Weerwater-eiland kan wel worden gebouwd.

In een plan van jachthaven Haddock is er wel sprake van grootschalige woningbouw op het Utopia-eiland, maar de wethouder wil daar dus niets van weten. 'Utopia is groen en dat blijft groen. Dat hebben we beloofd en daar houden we ons aan'.

De uitbater van de jachthaven en de wethouder staan daarmee lijnrecht tegenover elkaar. Herrema zegt dat hij hoopt er toch nog uit te komen met Haddock. Hij is bereid de kosten voor het maken van het Haddock-plan te betalen. 

De gemeenteraad wacht af wat er uit verdere gesprekken van de wethouder met Haddock komt. Daarna worden de plannen voor de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 verder uitgewerkt.

Noot van de redactie: Eerder schreven we dat er helemaal niet gebouwd werd, maar er is wel degelijk bebouwing gepland op het Utopia eiland.

reacties (13)

 • Hannes

   

  Beste Ron, weleens over nagedacht. Wat betreft de randvoorwaarde die zijn gemaakt tijdens de beslissing waar de Floriade zou moeten komen.. En dat is juist de grote fout die er is genomen.. Om nu in alle bochten gaan wringen, om tot een ware project te komen, is er tot nu toe nog geen touw aan vast te knopen!. En wat de randvoorwaarde van jachthaven Haddock, "van het kwam te vroeg", daar wordt nu een schijnbare confrontatie mee ingenomen.. Elke visie uit welke hoek ze mogen komen, ze zullen de grondexploitatie en infrastructuur van het eiland op langere termijn, met alle fundamentele financiële eigenschappen "wat nog totaal niet is te overzien" in velen opzichten zeker niet kunnen voorkomen.!! . Daar zijn nu al teveel egocentrische en dominante belangen aan voorbij gekomen.. En daarom nogmaals zoek een samenwerking, met kansen die voor het grijpen liggen, waar je rond het Kasteel nog met veel expansie teweeg kan brengen!!. (Welke wending je aan het project Floriade ook mag geven het blijft juist op lange termijn een overkoepelende revolutionaire concentratie problem). " En wat het draaiboek alleen voor de Floriade betreft kan gewoon zijn doorgang vinden welke locatie je ook mag bedenken.

  reageer
 • ron

   

  Steven , wel eens nagedacht wat de gemeente doet ; die doet precies hetzelfde. wel eens nagedacht wat een projectontwikkelaar zoal dagelijks doet: plannen maken voor gronden die nog niet van hem zijn >> goedkeuring vragen >>> en dan pas de grond kopen ... nooit andersom. en haddock heeft niet gezegd dat het perse op het utopia-eiland moet en ook niet dat hert persé 23 verdiepingen hoog moet zijn. het was slechts een visie om verder te praten. Gelukkig heeft de wethouder donderdag op diverse punten gezegd "dat kon ik hem niet kwalijk nemen" en "wij hebben zelf ook fouten gemaakt door niet de randvoorwaarden eerder te communiceren richting haddock" Kortom Haddock valt helemaal niks kwalijk te nemen en ze zijn dan ook weer in gesprek. Ook zei hij "ik zal hem de gemaakte kosten gaan vergoeden"

  reageer
 • Almeerse

   

  Alsof je een camping even snel kunt verplaatsen. Als je de camping kent weet je dat er een prachtige variatie aan bomen en planten staat, duurt jaren voor t weer is zoals t nu is .

  reageer
 • Almeerse

   

  Inderdaad ! Zij bouwen liever zelf ...

  reageer
 • Hannes

   

  De activiteiten voor de Florade, die samen moeten gaan met het aantrekken van vraag en aanbod zal afhangen van de mogelijkheden, waar je op kan vertrouwen om de geplande tijd te kunnen waarborgen..En dat kan je alleen maar bereiken, door een bescheiden constructie die van essentiële belang zijn!!. En daarom zeg ik dat het project Floriade samen met het project woon/werkwijk op de geplande "kwetsbare" locatie veel te hoog is gegrepen!!. Nogmaals ga een samenwerking aan om op het Kasteelterrein een pracht van een project tot stand te brengen waar ieder profijt van zult hebben!!. "En dan met alle mogelijkheden wat binnen het bereik ligt". Om dan gewaarborgd binnen de verwachten tijd klaar zal zijn.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hannes

   

  De spirituele waarde voor de Floriade heeft totaal nog geen kenmerken van samenhang. "Waarbij het juist de continuïteit voor de toekomst moet bepalen!!.

  reageer
 • Aron

   

  Misschien een idee om de camping naar dat eiland te verplaatsen.

  reageer
 • De ingenieur

   

  De eilanden vormen het uitzicht van de wijken die om het Weerwater liggen. Het zou wel erg makkelijk zijn om nu na 30 jaar plots woontorens op de laatste onbebouwde oevers toe te staan.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Wat is dat toch voor een krankzinnig idee dat Haddock plannen voor woningen zou kunnen maken en door projecontwikkelaars zou kunnen laten uitvoeren terwijl die gronden van de gemeenschap zijn. Doek dat Haddock toch gewoon op. De bootjes varen nauwelijks op het Weerwater en de haven kan net zo goed in het buitengebied aan een vaart gemaakt worden.

  reageer
 • Arie

   

  Dit riekt naar ene monopolie van de gemeente op woningbouw.

  reageer
 • Almeerse

   

  Misschien omdat hij hoopt zo zijn jachthaven te kunnen redden ? Deze berichtgeving is te summier om conclusies uit te trekken. Ik vind het meer een grap dat een wethouder die voor de Floriade overal groen laat verdwijnen, die een groene camping kwijt wil en die een woonwijk gaat bouwen waar nu water en groen is, nu opeens zo voor groenbehoud zegt te zijn. Beetje hypocriet ?

  reageer
 • joost

   

  wat een grap, dus uiteindelijk is het die man van de jachthaven, die altijd zo voor de natuur was, degene die huizen wil bouwen op het groene eiland....money, money, money...

  reageer
 • ron

   

  dit verhaal is wel erg summier maar het zij zo (op dichtbij klopt het verhaal m.i. niet daar spreekt men van woningen op Utopia... maar het gaat om een strook op het Vogeleiland

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert