Wielrenners en joggers moeten oppassen voor buizerd

DRONTEN
Vooral wielrenners en hardlopers moeten oppassen voor buizerds die van achteren aanvallen. Dat zegt onderzoeker Ton Eggenhuizen van de Vogel- en Natuurwacht Flevoland.

Omdat deze sporters ietwat voorover gebogen fietsen en lopen, is er relatief veel achterhoofd te zien waardoor de buizerd minder schroom heeft om aan te vallen. Als iemand gewoon normaal om zich heenkijkt, is er volgens Eggenhuizen geen gevaar.

De afgelopen weken zijn op verschillende plekken in de provincie fietsers en joggers aangevallen door buizerds. In Dronten zijn op de Rietweg zelfs waarschuwingsborden geplaatst.

Buizerds vallen aan om hun nest met jongen te verdedigen. Omdat die binnen twee weken allemaal uitvliegen is daarna het gevaar van aanvallen weer geweken.


reacties (6)

 • Ronald

   

  Maar 1 aanvallende buizerd klopt niet. Zelf 2 weken geleden op de vogelweg vlakbij de A27 aangevallen. Daarbij vraag ik mij af of zulke aanvallen überhaupt wel gemeld worden.

  reageer
 • Frits1

   

  Ieder weldenkend mens weet dat er in Flevoland veel teveel buizerds en vossen (en ooievaars en eksters) zijn. Wij als mens hebben de natuur al jaren gereguleerd en denken nu (althans een deel denkt dat) dat we daarmee moeten stoppen en dus de stand van deze dieren ongecontroleerd moeten laten voortwoekeren. Over enkele jaren zullen in Flevoland dan ook geen kleine zangvogels en geen weidevogels meer voorkomen.....tel uit je winst. Dus de stand van het aantal buizerds etc. Goed reguleren!

  reageer
 • Patagonie

   

  Dus is er een overvloed aan voedsel voor deze soorten. Ik denk als hun voedsel schaars zou zijn ,ze ook niet zoveel jongen kunnen groot brengen. En dan zal vanzelf de populatie weer afnemen. De natuur red zichzelf wel.

 • schaapjes

   

  Wat een gezeur het zijn slechts schijn aanvallen om je af te schrikken. Hooguit raakt hij met zijn klauwen je hoofd en loop je een wondje op.

  reageer
 • Edwin

   

  Wat? De natuur 'regelen met een geweer' omdat je een keer een geschrokken bent van een buizerd? Ik ben de maker van het filmpje. Er staat een groot waarschuwingsbord op die weg, de buizerd zit daar slechts een paar weekjes zijn jongen te verdedigen. Wij, fietsers, kunnen in de polder tientallen andere wegen nemen. Laat dat geweer dus ajb lekker achterwege en dat mooie beest zijn gang gaan. Geniet liever van al het moois dat je pad kruist ipv het af te schieten omdat ze mogelijk in de weg kunnen lopen! Het is slechts een paar weken per jaar, daar kunnen wij ons best even aan aanpassen, toch?

  reageer
 • Fietser

   

  Mooi filmpje. Achter Zeewolde werden wij, een groepje fietsers uit Dronten, een keer aangevallen door een buizerd, wij schrikken niet zo gauw meer van wat allemaal onverwachts ons pad kruist. Maar ik vergeet het nooit meer, als je ziet hoe zo'n vogel een fietser voor mij in de nek pakte en die had wat meer dan een schrammetje. Maar: Het gat tussen de mens en de dieren in de natuur wordt gevaarlijk klein, kijk maar eens hoeveel vossen etc. je gewoon midden op de dag je pad kruizen. Vandaar mijn reactie, ga het maar regelen met het geweer. Dat deden wij vroeger ook.

 • Namens de dieren

   

  Ik denk dat er meer dieren omkomen in het verkeer door de mensen, als mensen door de dieren.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Fietser.

   

  Wij fietsers krijgen veel over ons heen, wij doen alles verkeerd, zijn wegpiraten, schreeuwers en lomperiken en ga zo maar door. Maar wij fietsers zijn ook mensen die graag weer heel thuiskomen na een fietstocht. En als je dan hoort dat er mensen zijn die het leuk en goed vinden dat wij aangevallen worden door buizerds. Maar ik kan u vertellen als je met een groepje fietst en je wordt van boven aangevallen door een buizerd dan krijg je de doodschrik. Wij zijn wel wat gewend maar wij moesten toch afstappen om weer bij te komen van de schrik. En dan liep het nog allemaal goed af, maar wat als er een fatale valpartij uit voortgekomen was. Wordt het niet tijd dat wij de natuur weer wat meer gaan regelen met het geweer. Vossen, zwanen, ganzen, herten, reeën, wilde zwijnen alles kruist je pad omdat ze nergens meer bang voor zijn er wordt niet meer op gejaagd. Wat als het een keer echt mis gaat. Jammer voor de mens of jammer voor de dieren.

  reageer
 • Reina

   

  Ik, als fietser, schrik me vaak rot van kinderen die over het fietspad rennen. Soms moet ik zo snel remmen dat ik bijna onderuit ga. Ben benieuwd welke drastische maatregelen je voor dit probleem bedenkt .... Maw:je overdrijft schromelijk met het willen doden van dieren omdat je last van hen ondervindt.

 • Almeerse

   

  Wordt het geen tijd dat mensen weer wat meer respect krijgen voor de natuur ?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert