Middengolfzender Zeewolde mogelijk gesloopt

ZEEWOLDE
Middengolfzender Flevoland en de bijbehorende antennemasten langs de Vogelweg in Zeewolde worden mogelijk gesloopt. Volgens eigenaar Novec BV wordt het onderhoud van het complex steeds duurder, terwijl steeds minder omroepen via de middengolf uitzenden. Dit komt vooral door de opmars van moderne technieken als internetradio en DAB+.

Op dit moment zendt alleen het religieuze radiostation Groot Nieuws Radio nog via Zeewolde uit. De zender is te vinden op 1008 kilohertz, de oude frequentie van Radio 1. Het contract hiervoor verloopt dit jaar en Groot Nieuws Radio zendt ook al via internet uit.

Eigenaar Novec onderzoekt nog hoe het precies verder moet met het complex in Zeewolde. Mogelijk blijft een van de masten nog staan om er zenders of ontvangers voor modernere communicatiesystemen aan te hangen.

Het middengolfzendstation aan de Vogelweg staat overigens los van het kortegolfzendstation Flevo bij Zeewolde. Dat laatste zenderpark aan de Juttepeerlaan werd jarenlang door de Wereldomroep gebruikt, maar is in 2012 overgedragen aan het ministerie van Defensie.

reacties (17)

 • Max

   

  En weer een zelfde bericht. Eindelijk opruimen die nare zenders, heb er alleen maar last van. Eerst vanuit Naarden toen men aan het testen was met 2 gigawatt, en nu die 1008 weer met een bak vermogen. Je kan niet eens normaal naar een radio luisteren hier in Buiten. Laat ze liever een mooi oud station met laag vermogen als nostalgie in de lucht houden. Pure ehervervuiling dat ding.

  reageer
 • Micha

   

  Ook Groot Nieuws Radio (verder: GNR) heeft het plan om via DAB+ te gaan zenden. De prijs van DAB+ ligt namelijk lager dan de prijs van de FM-golf, waardoor het ook voor de kleinere zenders haalbaar is. Daarnaast is GNR bezig om een grote zender te worden, waardoor het in de toekomst overal in Nederland te beluisteren is. Als ik het goed heb, is het nadeel hieraan dat het niet te ontvangen zal zijn als je in België woont. Toch vind ik wel dat GNR het recht heeft om via de AM-golf te blijven zenden, want ze hebben er een vergunning voor gekocht.

  reageer
 • Leon B

   

  Waarom worden deze zenders niet omgebouwen naar DRM (digitale variant voor DAB+ ) Landelijk dekkend een zender voor heel Nederland !! Waarschijnlijk kan ik niet rekenen ,maar kost een zender op AM voor heel Nederland niet minder aan stroom. als al die FM zenders die moeten worden gebruikt om een zelfde programma te ondersteunen en dan bedoel ik stroomgebruik en onderhoud. Groot nieuwsradio gebruikt nu 100 KW en in heel nederland te horen ???

  reageer
 • ruud poeze

   

  Beetje vreemd bericht. Met veel onzin vooral, dat Groot Nieuws radio ook op Internet uitzendt doet niets af aan het feit dat ze daarnaast ook nog op gewone middengolfradio's te horen willen zijn. Anders kunnen alle zenders wel uit de ether, want iedereen zit op Internet. Er kunnen hooguit 2 zenders op de antennes, 1008 (GNR) en een tweede, op 747 kHz, waar tot 1 sept Radio 5 op zat. En die tweede is er wel degelijk want wij hebben al in april vorig jaar de 747 aangevraagd. Wordt gewoon tegengehouden, en nu verknipt in hele kleine zendertjes. Kortom het rammelt, bovendien als je misschien 1 mast wil laten staan, laat ze dan allebei staan voor MG. Novec schiet zichzelf met dit soort berichten in de voet. Novec heeft een slopers mentaliteit voor MG, een soort afwijking. In Lopik werd ook al heel snel een MG mast gesloopt. Als iemand er achter kan komen wat de werkelijke achtergrond is? Novec is overigens van de staat, en die is weer tegen landelijk MG, dubbele pet minister EZ?

  reageer
 • Schaapjes

   

  Snap ik Jan maar zo ziet men het wel. AM is een prachtige techniek om grote hoeveelheid mensen te breiken in tegenstelling tot fm. Alleen al daarom zou je een dergelijke zender in de lucht moeten houden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan

   

  DAB+ is geen vervanging voor de middengolfzenders, maar voor FM! In de planning van het ministerie van Economische Zaken staat uitfaseren van FM ten gunste van DAB+ ! Digitale radio laat zich beprijzen, net als digitale televisie. Dus de Overheid en 4de Ziggo's en KPN's van deze wereld kunnen dan nog meer verdienen aan de consument... De middengolf licenties voor hoogvermogen zenders worden niet meer verlengd. Vandaar het sloopverhaal.

  reageer
 • schaapjes

   

  U kent mensen zonder radio? Ik ken niemand die een DAB+ radio heeft terwijl men dat als alternatief ziet.

  reageer
 • Jan

   

  Slopen. Onderhoud kost geld, en het uitzenden veel energie. En er zijn maar heel weinig luisteraars meer. DAB+ is het nieuwe toverwoord, een computerradio systeem dat aan de zenderkant veel economischer is, maar aan de ontvangerkant stroom vreet! Ook is het binnenshuis problematisch met de ontvangst! De middengolf gaat weer terug naar waar ze 100 jaar geleden mee is gestart, kleinvermogen zenders door lokale, legale, gebruikers. Luister maar eens naar 1395 KHz, een legaal prive radiostation uit Friesland, het heet Radio Atlantis.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Zo'n rampenzender is leuk, maar als niemand meer een radio heeft is dat ook niet echt nuttig.

  reageer
 • Bert

   

  Zonlicht is schadelijker.

  reageer
 • Bert

   

  Gelukkig zijn er nog zendamateurs, en dan bedoel ik geen etherpiraten of de 27mc maar de amateurs die een examen hebben afgelegd en wereldwijd actief zijn.

  reageer
 • Dick Offringa

   

  Toen de Muur nog stond was het een verademing 's morgens naar de Wereldomroep te kunnen luisteren in de Oostbloklanden en bij zonsondergang naar Hilversum 1 of Hilversum 2. Zeewolde kwam luid en duidelijk door in Warschau, met ondermeer Met Het Oog Op Morgen. Vooral op campings daar waar ook nu nog in geen velden of wegen internet te ontdekken valt. En dat heb ik het nog niet eens over het in stand houden van een sterke zender in verband met een ramp.

  reageer
 • Pzaal

   

  Weg met dit soort horizon vervuiling.

  reageer
 • Paul A.

   

  Cultureel erfgoed is dit ! Speciaal voor Nederland ontworpen uniek antennesysteem, prachtig !

  reageer
 • Dominee Gremdaat

   

  Oh, jee straling!?!? Weer zo'n wetenschapper met een GSM in zijn zak, de magnetron op 900W en koken op inductie. Zolang je op veilige afstand blijft van de antennes, meer dan 6 meter, is er niets aan de hand en minder straling dan een GSM. Jammer, want luister graag naar de middengolf op vakantie.

  reageer
 • Drontenaar

   

  Echt heel erg dat dit weggaat! Luister dagelijks naar het beste station van Nederland! Groot Nieuws radio moet blijven via deze zender of een goed alternatief krijgen dat naast DAB+ is te ontvangen!

  reageer
 • Rob

   

  Slopen die masten, is voor de omwonenden ook een stuk gezonder, de religieuze mensen gaan maar naar de kerk en alleen daarvoor laat je die ondingen niet staan.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert