Middengolfzender na 1 januari buiten gebruik

ZEEWOLDE • Do 27 december 2018 | 10:47 • Donderdag 27 december 2018 | 10:47

Het christelijke radiostation Groot Nieuws Radio stopt op 1 januari definitief met uitzenden vanaf de middengolfzender bij Zeewolde. Groot Nieuws Radio is het laatste station dat van de AM-zender gebruikt maakt. De eigenaar van het zendstation, Novec, is van plan de masten te slopen. Dit omdat het onderhoud van de apparatuur te duur wordt.

Groot Nieuws Radio en Novec hebben eerder een juridische strijd gevoerd over het gebruik van de zender. Novec wilde de overeenkomst met Groot Nieuws Radio al in 2017 opzeggen. Uiteindelijk is 1 januari 2019 afgesproken als moment waarop de uitzendingen echt stoppen.

Digitaal
"We hebben de ontmanteling een aantal keer weten uit te stellen. Maar langer uitstellen was voor de eigenaar van de zendmast geen optie meer. Bovendien luisteren veel luisteraars al digitaal. In de afgelopen weken hebben we nog meer mensen geholpen met de overstap," zegt Wilfred Hardeman, de directeur van Groot Nieuws Radio.

De uitzending via 1008 AM op de middengolf stopt op 1 januari om 01:00 uur. Vlak daarvoor klinkt het lied 'Word Of God Speak' van de band MercyMe. "Met dit lied zijn we begonnen. Ons gebed was dat Gods woord zou spreken. We blijven doorgaan met onze missie via de verschillende digitale kanalen," vertelt Hardeman. Groot Nieuws Radio gaat verder via DAB+, smartphone-app, website, satelliet en interactieve televisie.

Historie
Vroeger zonden vanaf het AM-zendstation bij Zeewolde onder andere Radio 1, Radio 5, en Radio 10 Gold uit. Naast het middengolfzendstation staat er op het grondgebied van Zeewolde ook een kortegolfzendstation. Dit wordt omgebouwd tot een nieuw zendpark voor Defensie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel