Almeerders willen graag naar Amsterdam

ALMERE
Almere is voor Amsterdammers een steeds minder aantrekkelijke stad om naartoe te verhuizen. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van socioloog Yannis Tzaninis aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens hem verhuizen tegenwoordig zelfs meer Almeerders naar de hoofdstad dan andersom.

De afgelopen tien jaar verlieten veel Amsterdammers de hoofdstad om in Almere op zoek te gaan naar ruimte en grotere huizen. Aan die trend is een eind gekomen concludeert socioloog Yannis Tzaninis. Hij promoveerde afgelopen week op zijn onderzoek. Het CBS kwam eerder met vergelijkbare cijfers.

Volgens Tzaninis kiezen vooral gezinnen in Almere er voor om weer in Amsterdam te gaan wonen. Als ze het kunnen betalen tenminste. Wonen in Amsterdam is een stuk duurder dan wonen in Almere. Als gevolg daarvan trekt Almere wel veel alleenstaanden en buitenlandse migranten aan.

reacties (45)

 • party-palme

   

  2 jaar geleden naar Almere gekomen om te werken weet ik nu al dat ik mijn kinderen hier niet laat opgroeien. Voor het moment ist het ok (korte afstand naar de zak etc) maar toekomst heeft deze stad niet, niet voor mensen die een betje normaal omgeving zoeken.

  reageer
 • Frits

   

  Eén maand zegt niet zo veel he, veel mensen die zich nog snel voor de zomervakantie inschrijven, en veel huizen net voor de bouwvakantie opgeleverd. Deze maand is absoluut niet representatief. Net zo min als een incidentele maamd waarin de bevolking daalt.

  reageer
 • Bas

   

  Almere groot dus nog amper. Geen wonder ook. Behalve Bijlmermeer volk, wilt er niemand meer heen. Almere is duidelijk niet meer hip.

  reageer
 • August

   

  In de maand juni hebben zich 767 mensen zich in Almere gevestigd, 192 geboren, 71 overleden en 585 vertrokken. Dus trek je conclusie.

  reageer
 • Hannes

   

  Aanpassingsvermogen van een stad bepaald de verandering van een omgeving!. Met als doel een eigenherkenbaarheid!. "En daar is Almere in bepaalde projecten tekort geschoten!.. Als de Gemeenteraad niet wil inzien dat ook de locatie voer de Floriade/woonwijk verkeerd is gekozen, zal Almere nooit een volslagen herkenbare doel teweeg brengen!.. Dus nogmaals het Kasteel met al zijn mogelijkheden en bescheidenheid zal Almere ook voor de Floriade rond het Kasteel een wel gemeende toekomst garanderen!!. En Almere krijgt een hart van herkenbaarheid wat men in alle toonaarden zou kunnen horen!!!.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Frits

   

  Ik ken Almere heel goed, heb er ook jaren gewerkt. Almere-Haven is het enige leuke stadsdeel, maar het centrum daar gaat wel achteruit. De nieuwere stadsdelen van Almere vind ik helemaal niets, afschuwelijk. Als je echt veel groen en ruimte en rust wilt, ben je in Lelystad, Dronten of Zeewolde veel beter af dan Almere. En het volbouwen van de zuidkant Weerwater voor die stomme Floriade geeft Almere de genadeklap. Dat was juist een van de mooie plekken in Almere. Idem voor het Muiderzand (Almeerderzand) en Zilverstrand waar de boel volgebouwd moet worden vanwege Almere-Poort. Jammer, jammer, jammer.

  reageer
 • Frits

   

  Bwvolkingsgroei Almere komt volledig door geboorteoverschot. Niet door mensen van buiten die in Almere komen wonen. Met ouder worden bevolking gaat dat over een aantal jaar omslaan: minder geboorten en meer sterfgevallen. Nieuwbouw in Almere wordt ook vooral aan Almeerders zelf verkocht, en hangt dus samen met dalende huishoudensgrootte (kinderen die uit huis gaan), niet met migratie uit andere steden. Op zich positief, want veel Almeerders blijven dus graag in Almere, en dat gaat Almere steeds meer een eigen identiteit geven.

  reageer
 • Frits

   

  Almere heeft ruim 78000 arbeidsplaatsen. Dat is helemaal niet slecht. Het probleem is dat Almere zo uitgestrekt is, waardoor er nooit ergens een gezellige stedelijke drukte ontstaat. Ook met grote bedrijven op een afgelegen bedrijventerrein verandert dat niet. Almere heeft ook nu al wel grote bedrijven, maar Almere heeft de verstedelijkingsgraad van een groot dorp. Alleen het stadshart is een beetje dicht bebouwd (maar geen Amsterdam), maar daarbuiten is het tegelijk weer dorps. Je ziet het verschil niet tussen Almere, Zeewolde of Huizen op het oude land.

  reageer
 • Annie

   

  Ik woon prettig in Almere. Criminaliteit is wel een feit. Maar in A-dam is toch niet anders. Er moet meer vrolijkheid, rust en vertrouwen komen. Maar in heel Nederland, niet alleen Almere.

  reageer
 • Sven

   

  Wat ook niet heel erg meehekpt is dat er nog steeds geen (grote) bedrijven zich in Almere gevestigd hebben. Gebeurt dit, dan zal dit zeker ten goede komen aan de aantrekkelijkheid van Almere. Mij benieuwen of het nieuwe maritieme trainingscentrum voor wat meer bedrijfigheid in Poort zorgt.

  reageer
 • August

   

  Grappig dat U de hoge parkeerlasten van Almere als reden ziet om naar Amsterdam te verhuizen. Ik heb enkele jaren in Amsterdam gewoond maar sinds ik mijn eerste huis had in 2000 met tuintje en parkeerplek recht voor de deur wil ik nooit meer naar Amsterdam. Dan maar in de file wat een half uur per keer meer reistijd is dan dat je in Amsterdam zelf woont, en 's avonds in mijn tuintje zit met een koel bietje en denk dan terug aan de tijd dat ik dan op een balkonnetje had moeten zitten met trams die de hoek om scheuren. Plattegrond van Amsterdam op de muur om aan te geven waar je je auto hebt geparkeerd de avond ervoor. in 2020 is de snelweg naar Amsterdam klaar en is er een hopelijk een file verlichting.

  reageer
 • Ruud

   

  Wij zijn in almere gaan wonen omdat we niet met een gezin in amsterdam konden wonen. Ik begrijp goed waarom almere niet of minder in trek is. Denk aan de files, uitvallende treinen, ontbreken van winkelcentra (poort) en hoge parkeerlasten. Voordeel hier zijn de woonlasten, maar blijkbaar speelt dat geen rol.

  reageer
 • Bas

   

  Feit blijft dat kapitaalkrachtigen en gestudeerden massaal de stad verlaten. Als een inwonertal van een "groei" stad alsmaar daalt en de meerderheid van de inwoners op PVV stemt dan is er grote onvrede. Dus zo leuk en mooi zal het er echt niet zijn.

  reageer
 • Bas

   

  En mega criminaliteit en jeugd wat wijken en bussen terroriseren. Fijne stad hé?

  reageer
 • August

   

  Ik zie dat de teller van het inwonersaantal nu op 199674 staat een jaar geleden iets van 197000 dus van een dalend inwonertal is absoluut geen sprake. Er komen nog steeds meer mensen in Almere wonen.

  reageer
 • kees d.

   

  Helemaal mee eens. Maar de steden zijn mij te groot en te druk. Ik hou van Flevoland en daarom heb ik het naar mijn zin in een klein dorp met op korte afstand de grote plaatsen voor het shoppen.

  reageer
 • Jan

   

  Wacht maar af de echte leegloop komt rond de Floriade. Hoe meer tegenslagen dit project krijgt hoe sneller de boel leegloopt. Het plebs kan dan de rekening betalen.

  reageer
 • Brutus

   

  Hannes, ik ben het helemaal met je eens. Almere is top. Mijn kinderen zijn er geboren en hebben er nu zelf hun gezin. Ze zijn even weggeweest uit Almere, maar waren al snel weer terug. En willen absoluut in Almere blijven. Net als de meesten van de bijna 200 duizend inwoners.

  reageer
 • Elke stad/dorp heeft wel iets wat goed is en iets wat slecht is. Het ligt er ook heel erg aan waar je woont, welke wijk en wie je buren zijn. En dat kan je in Amsterdam vinden, maar ook in Almere of een klein dorp. Laat iedereen lekker hun eigen keuze maken.

  reageer
 • Koekoek

   

  Zeker nog nooit in Almere geweest. Groen ruimte en rust is daar allemaal 😊

  reageer
 • Almeerse

   

  Haha, wij zijn hoogopgeleid, kunnen financieel gezien vertrekken, maar we zijn echte Almeerders, willen niet weg. Ik kom niet uit Amsterdam, zou daar zeker niet willen wonen...

  reageer
 • Almeerse

   

  Dan ken je A-Haven kennelijk niet .... . Ik woon groen, heb een hele ruime tuin, rustige plek en zeker geen honderden dezelfde huizen. Ik wil hier absoluut niet weg ( groeide op in een dorpje , omringd door bos)

  reageer
 • .\/\/. 2.0

   

  Dan ben je behoorlijk aan lager wal geraakt. Almere is een moetje. Geen geld of het interesseert je niet waar je woont.

  reageer
 • Hannes

   

  Om dat jij gezelligheid zelf maakt, dan heeft Rob toch gelijk!.

  reageer
 • Rene

   

  Ik woon al 30 jaar in Almere en kom uit Amsterdam en zou graag gisteren weer terug willen naar Amsterdam. Het probleem van Almere is een b&w als hobbyclub ik heb Almere altijd gezien als moderne stad van de toekomst. Maar Almere is totaal mislukt door de ondeskundigheid en dictatuur van de falende politiek bv Floriade kost moet de ( domme) inwoner van Almere weer betalen terwijl alle inwoners weten dat het een grote flop wordt maar het is weer een politiek object om zich zelf op de borst te kloppen. Maar als het mislukt betaald de burger.

  reageer
 • Michael

   

  Gezelligheid vind je niet en moet je zelf maken, dus succes met zoeken.

  reageer
 • Rob

   

  Aan de ene kant verbaast het mij niet. Persoonlijk vind ik Almere niet meer zo leuk als een paar jaar geleden. In de afgelopen jaren is er iets fundamenteel veranderd. Hiervoor zijn in mijn optiek verschillende oorzaken voor aan te wijzen. Woongenot is daardoor sterk verminderd en da's wel een van de belangrijkste redenen om hier te wonen. Sfeer en gezelligheid heb ik in Almere nog nooit aangetroffen. Echte gezelligheid vind je wel in Amsterdam. En zeker ook mooie plekjes om te wonen. Maar helaas ook onbetaalbaar. Almere wordt zeker niet het eindstation.

  reageer
 • WilmaAlmere

   

  Ik ben nog altijd gek op Amsterdam, voor een dag en ben blij als ik weer thuis kom in Almere. Heerlijk ruim huis, groene omgeving, al 35 jaar. Wat denk je in Amsterdam te vinden; mijn broer woont 3 hoog in Oud-West, stijle trappen, geen balkon, druk, maar wel gezellig voor een tijdje. Almere is mijn stad en hoop er nooit meer weg te gaan!

  reageer
 • Jan

   

  Ik ben pas geleden naar Lelystad vertrokken. Eindelijk rust. Lelystad is de nieuwe trend. Amsterdam hoeft van mij niet meer. Almere gaat de verkeerde kant op. Lelystad is het helemaal.

  reageer
 • frits

   

  Ik zou ook niet in Amsterdam willen wonen, maar ook niet in Almere. Geef mij maar groen, ruimte en rust. En alsjeblieft geen rechttoe rechtaan wijken met straten in een blokkenpatroon en honderden dezelfde huizen.

  reageer
 • Hannes

   

  Vertrouw op de bekendheid van een stad!. Amsterdam heeft zijn Rijksmuseum met zijn Rembrandt, en 't IJ. !!. Lelystad heft zijn Batavia !! Met al zijn mogelijkheden voor de toekomst!. En Almere over enkele jaren een afgebouwd Kasteel!. Met ook heelveel verassende mogelijkheden!. ( En Flevoland met al zijn windmolens als een noodzakelijk "kwaad" wat we voorlopig ook nodig hebben!. "En toch kan je in alle bescheidenheid economisch en welzijn in Almere en Flevoland best goed leven!!.. Om met alle nieuwe technologieën rekening te houden zal voor velen de toekomst nog heel wat teweeg kunnen brengen!!. "Met een Kasteel als aantrekkingskracht voor een nieuwe economie en welzijn voor de toekomst!!. ( Geniet van de natuur en men zal geen spijt krijgen dat je ooit in Almere bent komen wonen! ).

  reageer
 • Frank

   

  Ik heb gewoond in onder meer Parijs, Manchester, Gran Canaria, en nog een twintigtal plaatsen. Sinds 2001 woon ik in Almere en voor het eerst ben ik echt gehecht aan mijn woonplaats. Geweldige, bruisende stad. Oh ja, in Amsterdam wil ik niet dood gevonden worden. Leuk voor toeristen, maar dat is de Efteling ook en daar wil je ook niet wonen.

  reageer
 • Enna

   

  En Amsterdammers komen naar Almere. Is nooit anders geweest.

  reageer
 • Enna

   

  En als ik geen geld heb blijf ik lekker in Almere dus. Meer keuze heb je blijkbaar niet.

  reageer
 • Enna

   

  Ga eens een dagje naar Amsterdam en doe je oogkleppies af.

  reageer
 • Voor geen goud

  reageer
 • Peter

   

  Ik was bij de eerste 600 inwoners. Amsterdammers willen terug naar Amsterdam. Is nooit anders geweest😂

  reageer
 • ingrid

   

  Als ik het geld had ging ik zeer zeker ook terug naar Amsterdam.

  reageer
 • frits

   

  Volgens de laatste cijfers van het CBS begint de trek naar de grote steden in Nederland alweer in te zakken. Dat jongeren vanwege studie wel naar Amsterdam moeten, is een gegeven. Er zijn in Flevoland nu eenmaal geen universiteiten. Maar bij andere huishoudens beginnen de huizenprijzen de trend van de trek naar de stad alweer te keren. Vanuit Amsterdam neemt de belangstelling weer toe voor andere delen van Noord-Holland, met name de andere oude steden. Daar zit tegelijk ook het probleem van Flevoland: geen historische steden, en dat is wel wat mensen tegenwoordig zoeken. De schaalsprong Almere begint een kansloze ambitie te worden.

  reageer
 • amber

   

  niks aan doen , laat maar lekker gaan. hebben wij de ruimte

  reageer
 • Jeroen

   

  Niet alleen Almeerders willen naar Amsterdam, heel Nederland wil tegenwoordig naar Amsterdam.

  reageer
 • Bas

   

  Almere is helaas een rampzalige stad geworden. Kapitaalkrachtigen en gestuudeerden trekken er meer en meer weg. Wat er overblijft... volg het nieuws maar even. Ook trekken bijna alle gerenommeerde bedrijven weg of zijn reeds vertrokken. Veel onverkoopbaar grond en een jaar op jaar opeenvolgend dalend inwonertal. Komt straks nog de ellende van de miljoenenschuldenlast van de Floriade bij. Nu al geen geld meer voor normaal onderhoud. De burgemeester heeft een hoop te doen.

  reageer
 • Michael

   

  Wij van wc eend adviseren wc eend !!

  reageer
 • Krabber

   

  En de migranten krijgen subsidie🖕🏿🖕🏾🖕🏼

  reageer
 • Tjeerd

   

  Verbaast me niks. Demografische opbouw in Almere is uit balans. Te veel laagopgeleiden, te veel allochtonen. Degenen die het zich kunnen permitteren vertrekken. En dat zijn dan weer de schaarse hogeropgeleiden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert