Verhoging subsidies cultuur onzeker

ALMERE
Het is nog niet duidelijk of de subsidies voor de culturele instellingen in Almere volgend jaar omhoog gaan om de inflatie te corrigeren. Diverse politieke partijen in de gemeenteraad willen daar wel met de wethouder over praten, maar voelen er weinig voor om meer geld beschikbaar te stellen.

De culturele instellingen trokken begin deze week aan de bel, omdat de gemeente al jaren geen inflatiecorrectie toepast op de subsidiebedragen. Daardoor moeten zij met steeds minder geld rondkomen. In een brief aan wethouder Frits Huis vragen zij de subsidies vanaf volgend jaar weer trendmatig te verhogen.

De wethouder erkent dat de instellingen geen compensatie hebben gekregen voor de stijging van lonen en prijzen. Maar hij stelt ook dat er de afgelopen jaren niet is bezuinigd op kunst en cultuur. Er is zelfs flink geïnvesteerd in de sector, zegt wethouder Huis.

reacties (11)

 • .\/\/.

   

  Veel cultuur is een hobby van een paar mensen. Helaas vinden elitaire snobs het nogal interessant om onderling over kunst en cultuur te pochen. Dus blijven deze vaak overbodige clubjes bestaan van andermans geld.

  reageer
 • Hannes

   

  Waarom denk jij dat deze clubjes overbodig zijn. Geef ze dan aan wat jij denkt welke het zijn. Of ben je zo elitair om dat te kunnen vatten. (Een hobby kan altijd nog je dagelijkswerk zijn.) en daar zit altijd nog een netwerk achter.

 • Hannes

   

  Tegenwoordig is de smartphone de nieuwe culturele maatschappelijkesamenleving geworden. Wat zal dat een leefbare samenleving teweeg brengen..Zonder subsidie bestaat er ook geen maatschappij!. En daar is alles mee gezegd!. "Het is maar net waar je het vertrouwen en prioriteiten legt."

  reageer
 • Michael

   

  Meneer Huis moet maar eens de salaris van de directie van de bieb, corrosica het kaf bekend maken zodat de gemeenteraad en de inwoners van Almere kunnen zien of het wel nodig is om de culturele instellingen te financieren.

  reageer
 • De Vries

   

  In deze tijd van bezuinigingen passen dit soort subsidies niet meer! Kun je jezelf niet redden, dan maar stoppen!

  reageer
 • Knielus

   

  Groot gelijk. Alles en iedereen met wensen, dromen of zelfs eisen moet maar subsidie slurpen. Het begint leuk en kleinschalig maar moet steeds groter, duurder en vooral veeeeeel meer. Wordt jarenlang onder,, stichting,, gehouden om maar zoveel mogelijk , meer geld op te strijken. Maak er een BV van en laat iedereen die werkelijk zoveel met cultuur op heeft een bijdrage van € 1000,- per jaar doneren.? Eens kijken hoe het dan gaat. Miljoenen worden er maar aan ,, tig,, stichtingen gespendeerd omdat ze ....? Dan daalt gelijk het enthousiasme voor cultuur drastisch want plots is het dan toch niet zooooo dringend nodig. Gratis is nog steeds makkelijk eisen stellen.

 • Glimmie van der Gleuf

   

  Het meest verstandig is het om de subsidies af te bouwen naar nul. En dat bij voorkeur in 1 keer. Een product dat niet kostendekkend kan worden aangeboden heeft geen bestaansrecht.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ed Molenaar

   

  Als je lang aan het overheidsinfuus ligt, kun je niet veel anders meer. Heeft er een cultuur orgaan zijn financiele boeken en cuktuurplan open op internet? Met een andere blik valt er wellicht te helpen.

  reageer
 • Willem D

   

  Wordt het niet eens tijd dat we stoppen met geld in insteling en te doen die hun broek niet op kunnen houden Wordt het niet eens tijd dat de gemeente Almere eens vraag aan zijn inwoners wat er met dat geld moet gebeuren We praten niet over 5 euro maar over miljoenen die ook naar de ouderen kunnen of naar de burgers zelf

  reageer
 • frits

   

  er moest bezuinigd worde op cultuur dus houden zo geen geld er meer in pompen ze houden zelf hun pet maar op en ze gaan zelf maar voor geld zorgen

  reageer
 • Jan

   

  Volgens mij is de inflatie haast nihil. Dus waarom verhogen? Bezuinigingen op personeelsinzet is ook een optie.

  reageer
 • Aan het werk

   

  Het wordt tijd dat die instellingen meer moeite gaan doen om sponsors te vinden. Of organiseer nog een (gesponsorde) openlucht filmavond en ga met de pet rond. Stop svp met bedelen en aankloppen voor subsidie.

  reageer
 • Sponsor

   

  Vijf aanvragen per/jaar en dat noem jij geen bedelen. Gemeente moet niet zo mierenneuken.

 • Dr.Jake

   

  Verhoging of floriade als er toch geld moet worden uitgeven. Maar toch allebei gewoon geldverkwisting.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert