Boot burgemeester moet weg uit Zwolse Vaart

NOORDOOSTPOLDER • Di 26 juli 2016 | 9:42 • Dinsdag 26 juli 2016 | 9:42
Burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder moet zijn plezierjacht weghalen uit de Zwolse Vaart. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag besloten.

Wat was er aan de hand?
Van der Werff vond dat hij zijn plezierbootje moest kunnen blijven afmeren bij zijn eigen steiger achter zijn huis in Marknesse. De burgemeester woont sinds 2010 aan de Zwolse Vaart in Marknesse. Sinds vorig najaar treedt de provincie strenger op tegen mensen die een boot in een vaart in Noordoostpolder en Urk hebben liggen. Dat gebeurt, omdat de vaarten een dumpplaats voor bootjes begonnen te worden. Ook zouden de vele bootjes de doorgang van binnenvaartschepen belemmeren.

Verder is het onderhoud van de kade en walkanten volgens de provincie moeilijk als er bootjes liggen. Ook denkt zij dat losse steigers voor plezierjachtjes oneerlijke concurrentie zijn voor jachthavens. Volgens de advocaat van de provincie ligt de boot van Van der Werff bovendien te dicht bij de Marknessersluis.

'Een waardevol bezit waar ik van geniet'
De burgemeester heeft eerder tevergeefs bezwaar aangetekend bij de beroepscommissie van de provincie. Omdat hij bang is dat zijn boot wordt weggesleept, stapte hij met spoed naar de rechter. Hij betoogde dat zijn bootje voor hem 'een waardevol bezit is, waar hij van wil kunnen genieten.' Hij zei niet te begrijpen waarom hij zes jaar zijn bootje mocht aanleggen en dat de provincie dit nu ineens heeft verboden.

Regels niet onredelijk
De rechter oordeelde dinsdag dat de nieuwe provinciale regels voor ligplaatsen en afmeervoorzieningen niet onredelijk zijn. Op basis van de nieuwe regels komt burgemeester Van der Werff niet in aanmerking voor een vergunning. Hij moet zijn boot dus weghalen. Volgens de rechtbank heeft het bij de beoordeling van de zaak geen verschil gemaakt dat Van der Werff burgemeester is. Voor hem gelden dezelfde regels als voor andere burgers van de provincie.

Wordt vervolgd
Deze rechtszaak was een zogenoemde voorlopige voorziening. Er volgt nog een uitgebreidere rechtszaak in september. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel