Boot burgemeester moet weg uit Zwolse Vaart

NOORDOOSTPOLDER
Burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder moet zijn plezierjacht weghalen uit de Zwolse Vaart. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag besloten.

Wat was er aan de hand?
Van der Werff vond dat hij zijn plezierbootje moest kunnen blijven afmeren bij zijn eigen steiger achter zijn huis in Marknesse. De burgemeester woont sinds 2010 aan de Zwolse Vaart in Marknesse. Sinds vorig najaar treedt de provincie strenger op tegen mensen die een boot in een vaart in Noordoostpolder en Urk hebben liggen. Dat gebeurt, omdat de vaarten een dumpplaats voor bootjes begonnen te worden. Ook zouden de vele bootjes de doorgang van binnenvaartschepen belemmeren.

Verder is het onderhoud van de kade en walkanten volgens de provincie moeilijk als er bootjes liggen. Ook denkt zij dat losse steigers voor plezierjachtjes oneerlijke concurrentie zijn voor jachthavens. Volgens de advocaat van de provincie ligt de boot van Van der Werff bovendien te dicht bij de Marknessersluis.

'Een waardevol bezit waar ik van geniet'
De burgemeester heeft eerder tevergeefs bezwaar aangetekend bij de beroepscommissie van de provincie. Omdat hij bang is dat zijn boot wordt weggesleept, stapte hij met spoed naar de rechter. Hij betoogde dat zijn bootje voor hem 'een waardevol bezit is, waar hij van wil kunnen genieten.' Hij zei niet te begrijpen waarom hij zes jaar zijn bootje mocht aanleggen en dat de provincie dit nu ineens heeft verboden.

Regels niet onredelijk
De rechter oordeelde dinsdag dat de nieuwe provinciale regels voor ligplaatsen en afmeervoorzieningen niet onredelijk zijn. Op basis van de nieuwe regels komt burgemeester Van der Werff niet in aanmerking voor een vergunning. Hij moet zijn boot dus weghalen. Volgens de rechtbank heeft het bij de beoordeling van de zaak geen verschil gemaakt dat Van der Werff burgemeester is. Voor hem gelden dezelfde regels als voor andere burgers van de provincie.

Wordt vervolgd
Deze rechtszaak was een zogenoemde voorlopige voorziening. Er volgt nog een uitgebreidere rechtszaak in september. 

reacties (32)

 • Vissekla

   

  Het is "verstuurt- en: controleert" 😁😁 Verder ben ik het met je eens.

  reageer
 • teun nijdam

   

  dat bootjes pesten slaat helemaal nergens op en zeker niet de argumenten die de provincie daarbij aanvoert.ik hoop dan ook dat in de statenvergadering van augustus ,het college van gedeputeerden terug gefloten word.de partij van vrije poldermensen in noordoostpolder hebben hierover een paar maand geleden al een motie ingediend en deze is over genomen door het college.echter tot nu toe heeft de portefeuille houder geen concensus kunnen bereiken met de provincie. maar onder druk word alles vloeibaar en we verwachten dan ook veel van het CDA en VVD in deze kwestie. als de provincie de burgers dichterbij de politiek wil betrekken en men daarnaast roept dat horeca/recreatie en tourisme belangrijke pijlers zijn voor de verdere ontwikkeling van noordelijk flevoland,dan zijn de gedeputeerden met dit bootje pesten wel ver van hun pad geraakt. of spelen er toch andere zwaarwegende argumenten op de achtergrond een rol,zo ja benoem die dan gewoon.

  reageer
 • Typisch ??

   

  De Noordoostpolder had werkelijk nooit van dit probleem gehoord. Helaas blijkt Zuidflevoland een probleem met zijn ego te hebben sinds zijn drooglegging.Bijzonder is dat de machtsverdeling zich zo openbaart dat de Noordoostpolder als echt Pioneersland letterlijk het schip in gaat. De Noordoostpolder qua geschiedenis wordt gewoonweg overroelt door de randstad heren en damens.

  reageer
 • Bromsnor

   

  Mensen weten niet wat falen is! Falen is bv dat je jouw beloftes niet nakomt. Falen is ook dat je jouw reactie verstuurd zonder dat je deze eerst op grove spelfouten controleerd . Ik blijf erbij dat ik vind dat de Burgemeester in deze kwestie niet heeft gefaald, maar heeft geprobeerd zijn recht te halen, zou ik ook doen! Einde discussie!

  reageer
 • Adrie

   

  Hij heeft tenminste nog een nette boot moet je in Almere haven kijken het ene brak na het ander en tot zes meter is gedoogd echter is bij alles groter dan de toegestane maat. En de mensen met grote boten maar betalen in de jachthaven. Ik denk alles uit de grachten en alleen als je een huis aan het water hebt mag je aanmeren .

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Reactie

   

  Als ik er een bootje had liggen zou ik er ook voor strijden. Ligt er prachtig en dat argument van onderhoud is flauwekul. Iedere kade of steiger moet namelijk wel eens onderhouden worden. Dan haal je het bootje daarvoor tijdelijk weg.

  reageer
 • Bromsnor

   

  Nee dat is niet keihard falen,maar proberen je recht te halen. Woorden met hoofdletters schrijven maken al helemaal geen indruk, mocht u weer reageren : Bootje is met een T, niet met een D, dat is pas falen.

  reageer
 • KC

   

  Dat zijn gemeentelijke wateren. De gemeenten moeten dus handhaven en niet de provincie. De Hoge-, de Lage-, de Lagedwars- en de Oostervaart zijn van de provincie.

  reageer
 • klaas

   

  Zegt de burgermeester dan dat hij het bootje niet weghaalt ofzo . Omdat het de burgermeester betreft is het ineens falen??? Wat zijn er toch ook een boel irritante mensen hier in flevoland

  reageer
 • Maarten

   

  Jazeker is dat falen KEIHARD falen met hoofdletters beter gezegd, hij moet zijn boodje daar weghalen regels zijn regels en uitspraak is uitspraak hier moet hij het mee doen of hij nu wil of niet.

  reageer
 • Carry

   

  Een rechter zonder bekendheid met de materie. Er is nauwelijks beroepsvaart tevens zijn de vaarten breed genoeg. En het enkele wrak dat er lag haal je gewoon weg. Als ik een huis met eigen steiger had liet ik het kadaster komen. Vaak loopt je perceel tot in het water! Kan de provincie op zijn kop gaan staan maar lig je in eigen water!

  reageer
 • klaas

   

  Dan vind ik volkstuintjes ook oneerlijke concurrentie voor de boer. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Wat een achterlijk gedoe van de provincie.

  reageer
 • Jond

   

  Moet deze man niet zo langzamerhand eieren voor z'n geld kiezen? Deze man houdt, op meerdere fronten, z'n eigen regeltjes er op na!! Als het hem uitkomt.............leeft hij boven de wet, denkt hij!

  reageer
 • Bromsnor

   

  Hoezo gefaald ? De burgemeester was het ergens niet mee eens, en heeft geprobeerd bij de Rechtbank zijn gelijk te halen. Is dat falen?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het is tijd de provinciale staten op te doeken. Ze hebben zo weinig taken dat ze dit soort onzinnige beslissingen nemen. Stel gewoon in dat mensen met bootjes zelf de kade bijhouden, iedereen blij.

  reageer
 • Klaas

   

  Ik snap niet wat jij mooi vind aan die tobbe.

  reageer
 • Swiebertje

   

  De burgemeester moet ook luisteren hij heeft gefaald. De rechtbank heeft het goed uitgesproken Dus leg je boot maar ergens anders neer.

  reageer
 • Bergerac

   

  Gelden die regels ook voor Lelystad en Almere want daar hoor of lees ik niets over? Of is het omdat Provinciale Staten opnieuw ver weg van de Nop vergaderd?

  reageer
 • Boels

   

  Domme maatregelen zijn vóór en ná verkiezingen dom. Wanneer leren politici eens dat het zich verschuilen achter eerdere domme besluiten niets met democratie te maken heeft maar met koppigheid.

  reageer
 • gerechtigheid

   

  Zelfs de telegraaf gehaald, goed gedaan aucke.je brengt de Noordoostpolder wel goed in het nieuws. Maar niks anders dan gerechtigheid. Tweede keer al !!! Ik zeg weg met die man die zich meer voelt als een bewoner van de Noordoostpolder. P.s Kraggenburg heeft nog een leuke haven. !!!!!

  reageer
 • Roel

   

  Zullen we het vervolgens eens hebben over al die sleurhutten die Landurig openbare parkeerplaatsen innemen. Ga daar eens op handhaven. In mijn straat lijkt het van Pasen tot en met de Herfstvakantie wel een camping.

  reageer
 • Klaas

   

  Ambtenaren maken geen beleid, ze adviseren enkel de politiek die vervolgens anders kan beslissen dan het advies. Provinciale politici zijn democratisch gekozen.

  reageer
 • Kees

   

  De vraag is of die steiger er ooit had mogen zijn. Wanneer je altijd te hard rijdt en nooit gepakt wordt betekend toch ook niet dat het mag?

  reageer
 • Vissekla

   

  Wie tikt de provincie op de vingers? Ze moeten maar vooral zo doorgaan zich ongeliefd te maken. Ze zeggen hiermee :" Burger, wij hebben sch... aan u! "

  reageer
 • H.Visser

   

  Ik geef de burgemeester groot gelijk. Eerst allerlei mensen naar het dorp trekken om in een gat te wonen waar je niet eens wilt sterven en zeg je een huis aan het water met eigen aanlegsteiger voor je boot die je niet mag gebruiken. Provincie bedankt. Domme ambtenaren bol van jaloezie.

  reageer
 • knelis

   

  Gaat de provincie dan ook handhaven in Lelystad want als ik zie wat daar langs de waterkant ligt

  reageer
 • Robert

   

  Een huis met een aanlegsteiger en geen boot mogen afmeren? Mag er straks ook geen auto in de eigen garage staan? En een dump plek voor oude bootjes, achter je eigen huis?

  reageer
 • Willem

   

  Prov. Staten is een democratisch gekozen instituut die deze regels heeft opgelegd. Zeker als burgemeester moet je democratisch opgelegde regels handhaven. Wil je de regels veranderen dan kan dat in ons rechtssysteem door middel van verkiezingen. In de gemeente Noordoostpolder weten velen dat deze burgemeester niet zoveel op heeft met democratisch opgelegde regels.

  reageer
 • Willem D

   

  Endelijk mot dat ding weg naar de gewone haven gierigaard

  reageer
 • Door Drammer

   

  Beste burgemeester, geef het goede voorbeeld en hou u gewoon aan de regels. Dat moet elke burger immers.

  reageer
 • In ons Nopje

   

  Het siert deze burgemeester dat hij het pad bewandeld zoals een burger dit moet doen. Ik vind het echter belachelijk dat alle aangelegde bootjes weggehaald moeten worden, daarvoor heb je destijds geen huis met aanlegsteiger gekocht. Weer eens een plan dat verzonnen is achter een bureau van een provincieambtenaar. Binnenvaarschepen varen in het centrum van Marknesse??? Droom lekker verder!

  reageer
 • Dirk Buiswater

   

  De edelachtbare Heer de Borgemeester heeft een leuk scheepje.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert