Dronten in de fout bij studentenhuisvesting

DRONTEN
De gemeente Dronten moet op zo'n 20 plekken huisvesting van studenten en arbeidsmigranten toestaan, terwijl ze dat zelf niet wil. Dat zegt burgemeester Aat de Jonge. De gemeente is al jaren bezig om de regels aan te scherpen, om te voorkomen dat er te veel reguliere woningen aan arbeidsmigranten of studenten worden verhuurd. Die verhuur leidt geregeld tot klachten van buurtbewoners.

Niet dichtgetimmerd
Maar ondanks die strengere regels kan de gemeente niet voorkomen dat ze toch 20 nieuwe vergunningen voor arbeidsmigranten- en studentenhuisvesting moet verlenen. Dat komt doordat de gemeente een fout heeft gemaakt in de regelgeving. Om welke fout het precies gaat, kan de gemeente niet vertellen. Het nieuwe beleid is niet afdoende dichtgetimmerd en daardoor kan de gemeente ongewenste verhuur niet tegenhouden. 

Florijn
Maandagavond had de burgemeester een gesprek met bewoners van de Florijn. Zij trokken vorige week aan de bel omdat ze de overlast van studenten zat zijn. De commissie bezwaar en beroep gaf de omwonenden vorig jaar gelijk en de gemeente dwong de huiseigenaar om de studenten te laten vertrekken. Maar onlangs constateerde diezelfde commissie dat de regelgeving niet waterdicht is en dat de studenten kunnen blijven zitten.

Belazerd
De burgemeester heeft begrip voor de onvrede van de bewoners van de Florijn, maar zegt dat hij hen niet kan helpen: het studentenhuis mag blijven. Bewoners voelen zich 'belazerd' en laten het hier niet bij zitten. Zij hebben hun rechtsbijstand ingeschakeld. 

reacties (23)

 • oeverloper

   

  Wie het hardst roept krijgt de meeste aandacht? Het gaat hier om 1 huis!!! De krant wil over ons probleem niet eens schrijven! Wees blij met deze aandacht Florijn! Oh ja tuurlijk, dit is West....

  reageer
 • Frank

   

  Aaaaaahhhhhgossie toch.. Zijn die er ook dan? 😂

  reageer
 • Jan2

   

  Inderdaad Frank, maar dat is ook wel nodig met allerhande wiettelende patatboeren.

  reageer
 • Frank

   

  Maar in dronterland is de burgemeester heer en meester tegelijk. Gemeenteraad beeft al jaren,politiek en juridische kwesties gaan hier hand in hand. Gaat toch prima zo? 😂

  reageer
 • anneke

   

  De gemeente dronten gaat al jaren keer op keer in de fout behalve bij eigenbelang misschien moet er eens opruiming gehouden wordt daar

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Frank

   

  De burgemeester is de geweldigste burgemeester ooit! Die maakt geen fouten. Het gaat toch super in dronterland wat bazelt iedereen toch? Overal word rendement behaalt.. Hopelijk blijft aat nog jaren😂

  reageer
 • De advocaat

   

  De burgermeester is uitvoerende macht. Net als de koning. De regelgeving komt van de gemeenteraad, waar u op stemt. Net als de 2e kamer. De ambtenaren zijn in dienst en doen gewoon wat door de gemeenteraad wordt geregeld.

  reageer
 • kees d.

   

  Hier faalt de gemeenteraad met haar contolerende taak.

  reageer
 • Ron

   

  Het lijkt mij toch dat de burgemeester verantwoordelijk is, samen met de gemeentesecretaris, voor de steeds weer falende ambtenaren. Voorbeelden te over. En als je verantwoordelijk bent moet je je conclusies trekken op een gegeven moment.

  reageer
 • Uhm...

   

  Als we het over hoger onderwijs hebben, dan zijn de studenten ook slim genoeg om mee in een serieus gesprek te gaan over leefbaarheid, rekening houden met elkaar en zorgen dat je huis en tuin er toonbaar uit ziet. Zo niet, dan gewoon filmpjes opnemen en via social media laten rollen. Wettelijk mag het niet, maar te hard rijden mag immers ook niet en gebeurt ook.

  reageer
 • Van der Laan

   

  Burgemeester EXIT ?

  reageer
 • Jan2

   

  Tsja....de burgemeester maakt de regels niet zelf, ambtenaren en juristen wel. Waarom zitte er op de campus Poolse arbeiders? Omdat de dames en heren studenten liever in het dorp wonen. En als dat al zo is en gedoogd wordt zorg er dan voor dat het max aantal bewoners 4 is.

  reageer
 • Thomas

   

  Mooi. Een wegpestbeleid voeren richting hele bevolkingsgroepen was je reinste wanbestuur. Vaak gebeurd dit ook nog vanwege de klachten van een enkele zeurpieten die vinden dat omdat zij tig ton hebben neergeteld voor het huis, ze alleen maar 'mensen zoals wij' tegen willen komen in de buurt. Tip: voer geen dom wegpestbeleid, maar maak leefbaarheidsregels. Acht mensen in een eengezinswoning geeft problemen. Drie a vier mensen niet. Regels tegen overbewoning zijn veel effectiever en discrimineren niet.

  reageer
 • Anoniem

   

  Ik woon zelf achter de studenten aan de Florijn,, maar wij hebben helemaal geen overlast van hen... De enige overlast die we hebben gehad zijn Polen geweest,, de studenten hoor of zie je nauwelijks

  reageer
 • Ron

   

  Wanneer trekt de burgemeester zijn conclusies en stapt op? Misser op misser en een fiks conflict met de provincie. En wel flirten met Zwolle en Overijssel in de sky box. En de gemeenteraad met name de oppositie zegt niks en slikt alles. Natuurlijk gaan er ook dingen goed in Dronten maar er gaat veel mis. Heel veel mis. Waarom was de Burgemeester eigenlijk zelf niet voor de camera?

  reageer
 • Esveen

   

  Hier komt de burgemeester niet echt in de picture en laat het dus afweten. Bewoners zorg voor een leider met power en niet met gratis buskaartjes. Dit geeft zijn niveau aan.

  reageer
 • kees d.

   

  Wordt het dan niet eens tijd dat de gemeente haar regelgeving aanpast? Dat moet toch niet zo erg moeilijk zijn. Tot die tijd geen vergunningen meer afgeven.

  reageer
 • KarelK

   

  Wordt dit weer een Raad van Statetje?? Ze kennen de gemeente daar al aardig!

  reageer
 • Boer

   

  Windmolens hadden ze ook een beleids foutje

  reageer
 • Tssss

   

  Waarom is dit nu geen verrassing? Zo tekenend voor de bestuurders van onze gemeente....

  reageer
 • T. Bos

   

  Door stommiteit van de Gemeente Dronten staan de grondbezitters en studenten tegen over elkaar. Oplossing op lange termijn zorg voor voldoende studenten woningen op de Campus. Genoeg mooie kansen om Dronten opnieuw op de kaart te zetten met hoger onderwijs. Op korte termijn, kan de politie structureel meer gaan handhaven om de bewoners daarmee te ondersteunen. Uiteraard is dat niet de gewenste oplossing voor beide partijen. Daarnaast lijkt het mij zeer logisch dat de gemeente Dronten een gepaste schadevergoeding betaald om hiermee de waarde verlies van de betrokken te vergoeden. Eerlijk is eerlijk ik ben blij dat de politiek eindelijk haar fout durft toe te geven. Maar sorry zeggen is in deze zaak te kort af. Succes bewoners!

  reageer
 • Abbe

   

  Dronten wordt een stad met studenten, wat is er mis mee. En dan hebben wij het over studenten aan een agrarische school, een Universiteit staat er niet enz. Hoe zo klagen ??? leg mij uit

  reageer
 • Inwoner

   

  In Lelystad wel alles 'in de hand'??

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert