Politiek Dronten geheimzinnig over deal studentenhuizen, ondernemers uiten zorgen

DRONTEN • Vr 15 maart 2024 | 5:55 • Vrijdag 15 maart 2024 | 5:55

Tijdens een besloten vergadering in Dronten hebben raadsleden donderdagavond met de wethouder gesproken over de geheime vastgoeddeal. Die deal is gesloten tussen de gemeente Dronten en de familie De Regt. Die familie sluit 13 studentenhuizen in Dronten-Noord en mag in ruil daarvoor elders voor 600 arbeidsmigranten huisvesting bouwen.

Met de deal is miljoenen gemoeid, maar de echte bedragen moeten geheim blijven. Na afloop wilden de gemeenteraadsleden niks kwijt over de besloten vergadering.

Wethouder Peter van Bergen vond het een nuttige vergadering. "We hebben hier een toelichting gegeven over de overeenkomst die is gesloten met de familie De Regt. En daar zitten ook dingen in die met financiën te maken hebben die niet openbaar worden." De wethouder beloofde wel dat er snel een versie komt zonder alle bedragen die wel openbaar wordt.

Ondernemers maken zich zorgen
Volgens ondernemersvereniging De Driehoek (OVDD) is het niet verantwoord om in te stemmen met de vastgoeddeal. De vereniging heeft vanwege de vergadering van donderdagavond een brief gestuurd aan het college van burgemeester en wethouders en aan de raadsleden van Dronten.

De ondernemers willen weten welke gevolgen de deal heeft voor de vestiging van bedrijven en het HBO-onderwijs. Ook wil de vereniging weten waarom er niet is ingezet op een nieuwe accommodatie voor studenten. Het is nu nog onduidelijk waar de studenten naartoe moeten als de deal daadwerkelijk gesloten wordt. De OVDD maakt zich daar zorgen over, omdat Dronten volgens de vereniging aantrekkelijk moet blijven voor studenten.

Geen stap terug
Daarnaast vragen de ondernemers zich af of er wel sprake is van een transparante en eerlijke overheid, en of iedereen wel dezelfde kansen heeft gehad. Ze zijn bang dat, als er wordt ingestemd met de deal, er geen stap meer terug is en automatisch wordt ingestemd met de huisvesting van arbeidsmigranten.

Volgens de OVDD zijn beide zaken namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. De vereniging heeft daar veel vragen over en die zijn nog niet voldoende beantwoord. Het is de vereniging nog altijd niet duidelijk waarom beide zaken aan elkaar gekoppeld zijn, en waarom er niet eerst afspraken zijn gemaakt over de huisvesting van de studenten.

Voordelen
Ook lijkt het er volgens de vereniging op dat de verhuurder nu heel veel voordelen krijgt in de procedure en ook tegenover andere ondernemers die arbeidsmigranten willen huisvesten. Daardoor rijst de vraag of de huisvesting van arbeidsmigranten op de Colijnweg en op de Poort van Dronten er ook zou zijn gekomen zonder de deal met de verhuurder.

De OVDD schrijft in haar brief dat het volgens haar nu niet verstandig is om in te stemmen met de deal. Eerst moet er verder onderzocht worden wat onder meer de gevolgen voor de bedrijven en het HBO-onderwijs zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel