Drontenaren mogen gemeente aan de tand voelen over grootschalige huisvesting arbeidsmigranten

DRONTEN • Ma 18 maart 2024 | 6:22 • Maandag 18 maart 2024 | 6:22

De gemeente Dronten organiseert dinsdagavond een inloopbijeenkomst in De Meerpaal onder meer over de geheimzinnige vastgoeddeal met Familie De Regt. Die familie sluit 13 studentenhuizen in Dronten-Noord en mag als tegenprestatie huisvesting elders bouwen voor 600 arbeidsmigranten.

De deal is onderdeel van een plan van de gemeente om in totaal ruim 1000 arbeidsmigranten te huisvesten in Dronten, omdat er in de gemeente een groot tekort is.

Omwonenden, ondernemers en studenten hebben veel vragen over de plannen en over de vastgoeddeal met familie De Regt. Voor de mogelijkheid om die vragen te stellen hebben 55 inwoners zich aangemeld. Inmiddels kan aanmelden niet meer.

Afgelopen donderdag werd de deal besproken met de gemeenteraad in een besloten vergadering. De raadsleden wilden daarna over de miljoenendeal niets kwijt aan Omroep Flevoland.

Waarom moeten de studenten weg?
De gemeente wil de 80 studenten weg hebben uit de woonhuizen in Dronten-Noord, omdat de studentenhuizen te dicht op elkaar zitten, waardoor er veel overlast zou zijn. Daarom wil de gemeente de studenten beter verspreiden door het dorp. Waar de studenten precies heen moeten, is nog niet duidelijk. De gemeente is daar nog over aan het denken.

Volgens Hogeschool Aeres en studentenvereniging USRA zijn er echter al jarenlang geen of nauwelijks overlastmeldingen. Bij de gemeente zijn vorig jaar 5 meldingen van overlast binnengekomen.

De studenten zijn bang dat ze door de deal op straat komen te staan. Daarom brachten ze begin maart al een bezoek aan de gemeenteraadsvergadering om hun zorgen te uiten, maar hun vragen konden toen niet beantwoord worden. Volgens de gemeente was dat te kort dag.

Lees ook: Studenten bang op straat te komen staan door besluit gemeente Dronten: 'Een alternatief is er niet'

Zorgen
Omwonenden van die locaties schreven eerder al een brief aan de gemeenteraad. Zij zeggen dat de gemeente de verschillende problemen waar zij mee kampt op een hoop gooit, terwijl ze niets met elkaar te maken hebben.

Ook Ondernemersvereniging De Driehoek vraagt zich af waarom de studenten en de arbeidsmigranten aan elkaar gekoppeld zijn, en waarom er niet eerst afspraken zijn gemaakt over de huisvesting van de studenten. Dat schrijven de ondernemers in een brief aan de gemeente afgelopen woensdag.

Zij vinden de overeenkomst niet verantwoord. Volgens hen zou de verhuurder onevenredige voordelen krijgen, ook tegenover andere ondernemers die arbeidsmigranten willen huisvesten.

Lees ook: Politiek Dronten geheimzinnig over deal studentenhuizen, ondernemers uiten zorgen

'Stem niet in met deal'
Volgens de ondernemers is het belangrijk dat Dronten aantrekkelijk blijft voor studenten en dat het daarom niet verantwoord is om in te stemmen met de deal. Zij willen dat de gemeente eerst laat uitzoeken wat de gevolgen zijn voor de vestigingen van bedrijven en het HBO-onderwijs.

Met de informatieavond wil de gemeente alle betrokkenen meer informatie bieden over de plannen. De inloopbijeenkomst begint om 19:30 uur en duurt tot 21:30 uur.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel