Basisscholen gaan motoriek leerlingen meten

ALMERE • Vr 16 september 2016 | 11:58 • Vrijdag 16 september 2016 | 11:58
Basisscholen in Almere gaan bij kinderen het zogeheten MQ meten. Met een wetenschappelijk onderbouwde test wordt de motoriek van leerlingen vastgesteld. Daar komt dan een MQ cijfer uit. Het zogeheten Motorische Quotiënt. Almere is de eerste gemeente in Nederland die hier groots op gaat inzetten.

Door de test kunnen vroegtijdig beweegachterstanden of juist talent voor bepaalde sporten in kaart gebracht worden. Tijdens gymlessen en de naschoolse opvang kan daar vervolgens aandacht aan besteed worden. Een leraar weet dan snel welke lessen goed zijn voor een kind. 

De gemeente Almere noemt ontwikkeling van de motoriek net zo belangrijk als leren schrijven, lezen en rekenen. Het MQ van een kind wordt gemeten door een fysieke test en door gebruik te maken van een smartphone-app.

In onderstaand filmpje wordt een impressie gegeven van de MQ test: 

[https://www.youtube.com/watch?v=dBlKe3aJDoQ]

Deel artikel

reacties (4)

 • Peter

    Vr 16 september 2016 Vrijdag 16 september 2016

  Almere is de enige stad in Nederland waar kinderen 3 uur gym per week krijgen op de basisschool van een vakleerkracht. In andere steden is dat op alle vlakken minder. Dit is een van de punten om trots op te mogen zijn als Almeerder.

  reageer
 • Rood

    Vr 16 september 2016 Vrijdag 16 september 2016

  Was dit maar waar. Ik weet niet waar je de informatie vandaan hebt, maar ik heb hele ander info.

 • .\/\/.

    Vr 16 september 2016 Vrijdag 16 september 2016

  Het onderwijs wordt steeds meer een meet- en regelfabriek waarin het accent op problemen wordt gelegd. Misschien wordt het tijd de boel eens om te keren, en het accent op de mogelijkheden en de ontplooiing te leggen?

  reageer
 • johan65

    Vr 16 september 2016 Vrijdag 16 september 2016

  En voldoende vakleerkrachten die bewegingsonderwijs kunnen geven! Terugdraaien die ''verstopte'' bezuinigingen op onze kinderen!! Zwemonderwijs, muziekonderwijs en creatieve vakken om nog een aantal te noemen.

  reageer
 • Juf

    Do 15 september 2016 Donderdag 15 september 2016

  Dan ook zorgen voor genoeg gymzalen om kinderen daadwerkelijk te laten gymmen. Op dit moment krijgen veel kinderen in Almere te weinig of soms zelfs geen gymles omdat er te weinig ruimte is.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert