Ouders overwegen kinderen van school te halen

URK
Het nieuwe lesrooster van basisschool de Regenboog op Urk valt zo slecht dat sommige ouders overwegen hun kind van school te halen.

De Regenboog wil vanaf volgend schooljaar een continurooster invoeren. Kinderen kunnen dan tussen de middag niet meer naar huis om te eten, maar blijven over op school en zijn 's middags eerder vrij.

Om de kost gaan
Op Urk is het een traditie dat er tussen de middag met het hele gezin warm gegeten wordt. Een groep ouders van kinderen op De Regenboog hecht zo veel waarde aan het 'om de kost gaan' dat ze het continurooster afwijst. Ze zeggen dat de plannen onvoldoende met hen zijn overlegd.

De directie van de basisschool laat weten dat er ook ouders zijn die het continurooster juist wel zien zitten. Met de invoering van de nieuwe tijden wil de school de keuzemogelijkheden voor ouders op Urk uitbreiden. Ook benadrukt de school dat de medezeggenschapsraad heeft ingestemd met de plannen.

reacties (23)

 • Max

   

  Ik vraag mij af of die ouders ook hebben nagedacht over wat het beste voor hun kind is of dat ze alleen maar aan zichzelf denken. Van school halen zonder het eerst te proberen lijkt mij in ieder geval niet goed voor het kind.

  reageer
 • Ricardo

   

  Ik begrijp de negatieve reacties niet zo. We hebben altijd de mond vol van democratie. De meerderheid van de ouders wil gewoon tussen de middag warm eten. Dan moet dat toch kunnen. Als we het over een dictatuur hebben beslist de dictator (schoolhoofd ) dat we een continue rooster instellen

  reageer
 • Rob

   

  Echt snappen doe ik die school niet, voor een kind is ontspanning na een paar uur in de schoolbanken gezeten te hebben erg belangrijk en zijn beter voor de prestaties van de kinderen dan in 1 ruk door te gaan omdat de school dat zo nodig vindt omdat ze dan zelf eerder thuis zijn. Ouders die beiden werken zullen zeker niet blij zijn want dat zal in de meeste gevallen qua werkuren niet samengaan. Het argument dat veel Urkse gezinnen nog traditiegetrouw iedere tussen de middag de warme maaltijd gezamelijk nuttigen daar wordt klaarblijkelijk ook door het schoolbestuur aan voorbij gegaan. Nee de noodzaak zie ik niet direct voor mij.

  reageer
 • Jelle

   

  Deze ouders kiezen er zelf voor om allebei te werken. Ik ben daarop principieel tegen. Zoals gezegd is het goed voor het werkvolk om om de kost te gaan.

 • Evs

   

  Het gaat om het feit dat deze mensen waarschijnlijk allebei werken maar op een ander tijdstip en zo dat er altijd iemand is om de kinderen op te vangen zodat het geen sleutelkinderen worden of dat ze bij de weg lopen ik vind dat juist een goed streven om er te zijn voor je kinderen. En het gaat hier om basisschool kinderen die nog te jong zijn om alles maar zelf te kunnen .

  reageer
 • jo jo

   

  Koekwaus, de mensen die een continue rooster niet zien zitten.. Leven totaal in hun eigen wereld dat moge duidelijk zijn

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Cor

   

  Vreemd dat het zonder overleg zoiets wordt beslist. Zonder overleg met de ouders is wel erg ouderwets en ondemocratisch.

  reageer
 • lezer.

   

  We kunnen natuurlijk ook een eigen school oprichten. Eentje waar je wel tussen de middag om de kost kunt. Een zogenaamde schoolscheuring. Net als bij de meeste kerken op Urk.

  reageer
 • Dr. Jake

   

  En vroeger werden ze nog afgehaald te paard of koets. Dat bewijst dat Urk nog minstens 40 jasr achter loopt in de tijd. Wordt eens wakker en kom in de moderne tijd aan. Het lijken wel de Armish people.

  reageer
 • Klaas

   

  Ik denk dat het vooral gaat om de manier waarop dit wordt doorgedrukt. Er is een enquete gehouden, als het er al niet twee geweest zijn, en daaruit bleek dat de meerderheid tegen was. De reactie toen was dat de wensen van de meerderheid gerespecteerd zou worden. Wel was er meteen al sprake van een volgende enquete over hetzelfde vraagstuk. En dan nu komen met de uitleg, we kunnen dat doorvoeren als we dat willen? En ja, ik eet 's avonds warm en nee, ik heb geen schoolgaande kinderen, maar ik kan heel goed begrijpen dat de tegenstanders booszijn want het slot van het liedje is dat de wens van de meerderheid wordt genegeerd.

  reageer
 • Frenky

   

  Ja tradities afschaffen. Geen sinterklaas geen kerst geen pasen. Niks meer. Bah tradities. Of is dat toch iets waar een samenleving voor staat? Natuurlijk moet je tradities bewaren. Laat zien dat je ergens voor staat en niet een schaap in de maatschappij bent.

  reageer
 • Dus

   

  Dus dat betekend dat of de kinderen minder pauze hebben, of dat ze minder les uren hebben.. nou lijkt het mij van beide zaken niet goed.. een kind moet ff rust kunnen hebben gedachtens ergens anders op ff spelen gek doen energie kwijt raken. En ze moeten niet gepusht worden om nog harder te werken omdat ze een uur minder les krijgen.. ben benieuwd hoe dit systeem in elkaar zit dan?

  reageer
 • Ron

   

  Los het op dat ene school wel en ander niet continu rooster heeft kunnen ouders kiezen

  reageer
 • De Vries

   

  Geef ze groot gelijk. Ook al geen traditie, dit is al jaren zo en men is er aan gewend. Waarom alles op zijn kop zetten. Ik ken het systeem uit Duitsland en zie hoe vervelend dit is. De kinderen dwalen over straat 'smiddags omdat ouders nog niet thuis zijn en oppas moeilijk te regelen is.

  reageer
 • Almeerse

   

  Er zijn héél veel scholen met een continuerooster. Ouders zijn uiteraard verantwoordelijk voor de opvang na schooltijd, dat zijn ze ook als een school geen continuerooster draait. Er zijn ook ouders die het wel graag willen, naar hen mag ook geluisterd worden, niet alleen naar degenen die vastgeroest zitten in hun tradities.

 • willy

   

  Gaan die kinderen nooit naar een middelbare school? Want dan zijn ze meestal later uit dan 13.00 uur en kunnen ze ook pas 's avonds warm eten.

  reageer
 • Havenaar 1

   

  Inderdaad. Dan wordt er toch ook s avonds warm gegeten? Of gaat het dan net zoals vroeger bij ons, toen ik als eerste naar het VO buiten het dorp ging: het hele gezin at s avonds brood, ik kreeg de oogewarmde prak van s middags? Vreselijk vond ik dat.

 • Ron

   

  De medezeggenschap ( ouders dus) zijn akkoord. Klaar dus.

  reageer
 • Gerten

   

  Laat iedereen in hun eigen waarde. Als ouders hun kinderen om die reden naar een andere school willen sturen, dan moeten ze dat vooral gewoon doen. Daar heeft niemand een mallemoer mee te maken.

  reageer
 • Dr. Jake

   

  Nee. Nu nog niet masr dan wel over 12 jaar de uitkering van dit zooitje ongeschoolden betalen.

 • Frits

   

  Goede zaak. Eerst vragen wat ze willen en als de uitkomst hun dan niet uitkomt toch doordrukken.

  reageer
 • kees d.

   

  Ga er maar van uit dat dit landelijk gaat gebeuren.

  reageer
 • Lies

   

  Tradities moet net als geloof afgeschaft worden! het zorgt in de samenleving alleen maar voor ellende!

  reageer
 • Erik

   

  Vandaar dat t zo goed gaat in almere en lelystad. Laat ons maar lekker onze tradities en geloof behouden.

 • .\/\/.

   

  En hoe doe je dat met de Grondwet, Lies?

 • Kitty

   

  Urkers moeten eens in de realiteit van 2016 gaan leven. Je kind van school halen, omdat de middaghap in het geding komt? Aperte nonsens.

  reageer
 • Naamloos

   

  Het gaat echt niet om de middaghap want het grootste percentage urkers eet s'avonds warm. En dat is echt niet ouderwets. Het gaat om het leerrendement dat tussen 12 en 14 uur op z'n laagst is en dat juist deze 2 uurtjes hun hele lesmiddag moet vervangen.

 • lezer.

   

  Kom niet aan de kost op Urk. Soms is het goed om tradities los te laten. Ik ben voor!

  reageer
 • Frenky

   

  Lekker belangrijk. Dat soort klagers kan je maar beter kwijt zijn. Gewoon 's avonds warm eten, net als normale mensen.

  reageer
 • Frenky

   

  Respect voor de ouders van de kinderen die vast houden aan bestaande waarden !

  reageer
 • Almeerse

   

  Waarden? Is warm eten tussen de middag een waarde? Ik kan me heel wat belangrijker zaken voorstellen waar ze zich op Urk druk over moeten maken.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert