Lelystad in landelijke top 3 buurtpreventie

FLEVOLAND
Lelystad staat in de landelijke top 3 van gemeenten met de meeste WhatsApp-buurtpreventiegroepen. Dat blijkt uit cijfers van website wabp.nl, waar de groepen worden geregistreerd. 

Op 106 plekken in Lelystad is inmiddels een buurtpreventiegroep opgericht. Alleen Zoetermeer en Hoofddorp gaan de gemeente voor, met 122 en 116 groepen. 

Via de appgroepen houden buurtbewoners contact met elkaar als ze verdachte situaties zien. Op die manier proberen ze bijvoorbeeld inbraken te voorkomen.

Zo ook in de Landstrekenwijk waar bewoners aan het Waterland een groep hebben met zo'n 35 deelnemers. Aanleiding was een serie inbraken in de buurt. Volgens Martin Lammertink heeft de appgroep er voor gezorgd dat buurtbewoners alerter zijn en elkaar sneller informeren als ze iets verdachts zien. 

De toename van oplettende burgers was voor de gemeente Lelystad aanleiding om een paar spelregels op te stellen. Zo staan er tips in over de rol van de beheerder, de ideale omvang van een groep en de manier waarop er met de politie wordt samengewerkt.

reacties (4)

 • Cornel

   

  Zag de borden ook in mijn wijk....ik wist/weet van niets. Hoe wordt je lid ??? Geen idee hoe dat moet. Geen brief of zo gehad. Met alleen zo'n bordje begin je niets.

  reageer
 • Kobus

   

  Op het moment dat ze bij jou aan de deur geweest zijn of erger nog bij jou binnen zijn geweest praten we nog eens. Sociale controle noemen we dat.

  reageer
 • Henk-Jan Vredenburgh

   

  Die borden hangen al maanden in en rondom Lelystad en altijd heb ik mij afgevraagd hoe ik lid kan worden van zo'n groep. Nu moet ik dus aan de hand van een website een ouderwetse e-mail sturen naar een onbekende wijk-of blokgenoot. Hoe en door wie is die persoon gecontroleerd? Het kan net zo goed een crimineel zijn.

  reageer
 • Pieter

   

  Burgers (en nog erger groepen van burgers) die andere burgers in de gaten gaan houden. Vraag maar aan de oude DDR-bewoners wat die daar van zouden vinden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert