Proef eerste uur gratis parkeren

LELYSTAD
Automobilisten in Lelystad kunnen in 2017 het eerste uur in het stadshart gratis parkeren. 

Het college van burgemeester en wethouders wil hiervoor een proef houden. Het gratis parkeren moet bezoekers verleiden om naar het stadshart te komen en daar langer te verblijven. Betaald parkeren is voor sommigen een drempel om niet naar het centrum te gaan, maar te winkelen in wijkwinkelcentra waar parkeren gratis is.

Wie straks met de auto naar het centrum komt, krijgt bij een aankoop een kortingsbon van de winkelier. De ondernemers stelden zelf voor een half uur gratis parkeren in te voeren, maar de gemeente denkt dat dit niet het beoogde effect heeft.    

Het gratis parkeren scheelt de gemeente inkomsten. Daarom wordt er een half miljoen euro voor de proef uitgetrokken. Met de ondernemers in het stadshart is afgesproken dat zij 250.000 euro betalen. 

De gemeenteraad moet nog instemmen met de proef.

reacties (55)

 • slimpie

   

  en daar zijn ze snel achter gekomen dat er wat moet gebeuren

  reageer
 • Henk

   

  De prijzen omhoog en we betalen het weer met ze allen.(sigaar uit eigen doos)

  reageer
 • tattoo willem

   

  Belachelijk dat de winkeliers moeten betalen voor het gezond maken van de w Gordiaan. De gemeente heeft het kopot gemaakt met de invoering van betaald oarkeren , laten hun het ook weer rechtzetten.. ik ben blij dat ik nooit begonnen benbaan een shop in de gordiaan..

  reageer
 • Gerda

   

  1 uurtje gratis parkeren, goed plan. Maar niet op kosten van de ondernemers van de Gordiaan.

  reageer
 • Jan Bekker

   

  Het gratis parkeren via een bon van de winkelier is een dom plan. Je weet bij een bezoek aan het stadshart niet van te voren of je iets zal kopen. Een uur gratis parkeren via een parkeerschijf zal wel werken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Tuuk

   

  Dus ben jij 1 van de velen die het centrum kapot heeft gemaakt, door te shoppen in een andere stad! En in Almere betaal je twee keer zoveel coor parkeren en ook op de ZONDAG en dat is hier gratis. Maar wel zeuren en zeggen dat je je schaamt om hier te wonen. Nou, ik niet zou in dat Almere bijvoorbeeld nog niet doodgevonden willen worden!

  reageer
 • Tim

   

  Nou, dan moeten we dit hele idee natuurlijk maar terugdraaien. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat jij er op achteruit gaat met 1.50 euro. Of misschien kan de gemeente nadenken over een manier om je te compenseren? Ik hou vol spanning de Flevopost in de gaten on te zien hoe ze dit gaan oplossen voor je!

  reageer
 • Drontenaar

   

  En zou goed zijn fietsen en bromfietsen te weren uit het stadshart. Ze rijden er al gekken waardoor ik niet graag met een kind ga winkelen in Lelystad. Verder mag het vandalisme en de hangjeugd bij Jumbo wel wat minder.

  reageer
 • frits

   

  Wedden dat de conclusie wordt dat een uur gratis niet werkt, en dan het oude betaalregime weer hersteld wordt? Conclusie een uur gratis werkt niet, leidt echt niet tot conclusie dat betaald parkeren volledig afgeschaft moet worden. Had dan in 2014 maar op een slimmere partij gestemd.

  reageer
 • frits

   

  In plaats van gratis parkeren kan de gemeente dan beter het parkeertarief verlagen naar €1,80 voor de eerste twee uur. Dan heb je zeker een prikkel om twee uur te blijven, want dan heb je er al voor betaald. Voor mij zelf maakt het overigens totaal niet uit, ik parkeer er uberhaupt niet zo lang er een vorm van betaald parkeren geldt. Principekwestie. Ik betaal al wegenbelasting en brandstofaccijns waar de overheid (landelijk) kapitalen aan overhoudt (objectieve data daarvoor zijn aanwezig). En de boeiende winkels liggen in Lelystad in de wijkwinkelcentra, Palazzo en de Tjalk.

  reageer
 • frits

   

  wedden dat je helemaal niet langer blijft, maar allleen hebberig dat uur gratis in je zak steekt? dat is namelijk overal in Nederland zo gebleken.

  reageer
 • frits

   

  Wat een flutredenatie. Andere gemeenten heffen ook geld voor fietsenstallingen. Als je toch gratis met de fiets komt, kun je die paar euro voor een stalling toch wel missen, je betaalt toch ook al geen wegenbelasting? Ik ga zelf over mijn eigen gezondheid en gewicht, daar heb ik jouw bemoeizucht niet voor nodig, nog los van het feit dat niet iedereen dezelfde gezondheid heeft, en ook niet iedereen evenveel tijd over heeft na een dag hard werken.

  reageer
 • frits

   

  Zo moeilijk is dat toch niet?,Volgens mij bedoelt Ilse de parkeerterreinen Parkwijk aan de Lindelaan. En ze heeft helemaal gelijk dat daar niemand meer parkeert, behalve een incidentele vergunninghouder (werknemer van het stadhuis).

  reageer
 • Nikky

   

  @tuuk: Frits is typisch zo'n voorbeeld van iemand die alleen maar beren op de weg ziet.

  reageer
 • Truus

   

  Het begin is er...eindelijk! Nu maar hopen dat het vrij parkeren langzaam weer terug komt. Dan kom ik ook weer langzaam terug in het stadshart! Misschien wordt Lelystad dan uiteindelijk toch gezellig....yeah!

  reageer
 • Tuuk

   

  Nou, ik blijf wel langer als eerste uur gratis is! Of ik nu 3,60 voor 2 uur betaal of ik betaal 1,80! Scheelt toch weer he! Maar goed bij jou is het nooit goed.

  reageer
 • Tuuk

   

  Achter de Albert Heijn parkeerplaatsen voor vergunninghouders. Over welke Albert Heijn heb jij het in vredesnaam? Want die in het centrum daar kun je gewoon parkeren hoor! Ook zonder vergunning!

  reageer
 • John

   

  Weet je waarom mensen hier niet naar het centrum gaan? Buiten het betaald parkeren is het ook een dooie stad omdat er steeds meer winkels weg gaan en er lege panden staan. De gezelligheid is hier ver te zoeken, en dat gratis parkeren gaat echt niet werken. Als iemand mij vraagt waar ik woon, durf ik bijna niet te zeggen dat ik in Lelystad woon. Als ik wil winkelen ga ik naar Almere of ergens anders, maar niet in Lelystad. Lelystad moet weer gezellig worden, maar zolang alles om geld draait gaat dat niet lukken.

  reageer
 • John1313

   

  Maak het parkeren gratis, verdeel waar het nodig is de parkeertijd eerlijk door de parkeerschijf verplicht te stellen. De inkomsten die de gemeente dan mis loopt win je terug door de gemeente belasting iets te verhogen. Dit brengt 2 voordelen met zich mee. Ten eerste betaalt iedereen mee, dat is eerlijker omdat de opbrengsten echt niet alleen voor de automobilist maar voor iedereen worden gebruikt. Ten tweede zullen er meer mensen van buitenaf naar Lelystad komen om te winkelen wat de lokale economie ten goede komt. Ik ga zelf vaak naar b.v. Dronten omdat ik daar wel gratis parkeer, dat zou ik minder gaan doen als het hier ook kosteloos is.

  reageer
 • Lies

   

  Is het eerste uur gratis is het wéér niet goed! Waarom komt men dan niet op de fiets naar het centrum? is ook nog eens goed voor je gezondheid en dat kunnen sommige hier in Lelystad wel gebruiken gezien hun omvang. En als je een auto kan betalen kun je toch ook die paar euro wel missen? Wordt het parkeergeld afgeschaft gaat de ozb wel weer omhoog en is dat ook weer niet goed!

  reageer
 • Bridge

   

  Laten ze van dat parkeergeld eerst maar eens parkeergarages bouwen waar je met hoge bussen wel in kan. De gehandicapten in deze rolstoelbussen kunnen haast nergens normaal parkeren en in de ggarage kom je niet in zijn te laag.

  reageer
 • Pzaal

   

  Wanneer in Almere?

  reageer
 • Pieter

   

  Eerst jaagt de gemeente de mensen weg, nu ze weg zijn en de binnen stad leeg loopt. Gaan de gemeente te laat wakker worden.

  reageer
 • Ilse

   

  Achter, bij de Albert Heijn zijn 2 hele grote parkeerterreinen die nu allebei vrijwel altijd leeg zijn. Vroeger kon je daar betaald parkeren, maar sinds een jaar of 3 is dit uitsluitend voor vergunninghouders. En dus worden de parkeerplaatsen niet gebruikt. De boel is daar om de haverklap verwilderd waardoor je er nu ook niet wilt staan, want het voelt erg onveilig aan. Dat de straat rond de school alleen voor vergunninghouders is gemaakt, dat snap ik. Zo kunnen zij gewoon parkeren. Maar waarom dan die twee grote parkeerterreinen niet gewoon als blauwe zone uitvoeren? 2 uur gratis parkeren. Dicht bij de winkels en dan wordt dat grote lege spookachtige terrein tenminste weer gebruikt en komt daar weer wat leven in de brouwerij. Desnoods zet je er een hek omheen met een slagboom, zodat je na die 2 uur wel moet parkeren. Dat scheelt weer in de parkeercontroleurs.

  reageer
 • Flevolander

   

  Als iemand nou eindelijk eens toegeeft dat betaald parkeren altijd al een mislukking was, dan kost het alleen nog wat geld om het af te breken.

  reageer
 • Frits

   

  Volgens mij heb jij het niet begrepen, en ben jij aan het roeptoeteren. Natuurlijk kun je langer dan een uur blijven. Maar dan heb je geen gratis parkeren meer. En dus is het experiment geen stimulans om langer dan een uur in het Stadshart te blijven, terwijl dat wel gezegd wordt.

  reageer
 • Frits

   

  Dat hoef ik niet te doen. Dat is al door heel veel bureaus voor heel veel gemeenten uitgezocht. Als het de bedoeling is om mensen langer in het Stadshart te laten winkelen, is dit niet de manier. Zo stimuleer je alleen mensen die heel gericht een bepaalde boodschap komen halen om direct van die winkel weer naar de auto te gaan. Mensen die nu waarschijnlijk ook al kwamen, en niet de mensen die het Stadshart de rug toegekeerd hebben. Maar we zullen zien.

  reageer
 • Ronald

   

  Als ondernemer van in het Lelycentre voel ik mij weer gediscrimineerd. Waarom alleen de Gordissn. Belachelijk. En waarom nou weer alleen in de parkeergarage?? Vlut test.

  reageer
 • Geert jan Roord

   

  Volgens mij kost het heffen van parkeergeld meer dan het opbrengt,parkeer wachters er uit kantoor sluiten.en de gemeente houdt tonnen over

  reageer
 • Elbert

   

  Afgezien van het feit dat deze meneer waarschijnlijk een hebbert is, vindt ik dit toch wel een blonde opmerking Tuuk. Eerst lezen voor je commentaar geeft

  reageer
 • Nikky

   

  En jij hebt alles uitgezocht hoe lang mensen winkelen? Sta je daar op zaterdag mensen te tellen of ga je alleen uit van jouw situatie? :-)

  reageer
 • Henk

   

  Gemeentes verzieken met hun heffingen veel. In een moeilijke periode kunnen ondernemers iedere euro gebruiken om te overleven. Schaf af die parkeerheffing.

  reageer
 • Snop

   

  Ja maar jij bent een man :-) vrouwen hebben wat meer tijd nodig voor shoppen! Haha.

  reageer
 • Dineke

   

  Laten ze dan ook zorgen dat de leegstand ook wordt opgelost als het zo doorgaat hebben we straks geen stad meer

  reageer
 • Jeroen

   

  In een uur heb je alle winkels gehad hoor, zoveel zijn t er niet meer...

  reageer
 • Marijke

   

  Lees het bericht nog eens zou ik zeggen. Er wordt namelijk gesproken over parkeergarages. En daar betaal je altijd achteraf. Niks geen gehaast tussendoor dus. Tip voor frits: eerst lezen dan pas roeptoeteren.

  reageer
 • Rob

   

  Als je goed ter been bent of een snelle ( dus normale) scootmobiel heb, kun je in een uur drie keer alle winkels van het centrum bezoeken. Ik zeg......bedankt voor het gratis uurtje ;). Stel dat ik een keer het centrum in ga.

  reageer
 • Snop

   

  Een uur!? Wat kan je nou in een uur. Maak er dan 2 uur van...

  reageer
 • Tuuk

   

  Je staat nu toch het eerste uur gratis! Of doe je 2 of 3 uur over je boodschappen bij de Jumbo?

  reageer
 • tja, hebberts houd je altijd... je haalt zeker ook het inpakpapier gratis van de rol bij de winkel

  reageer
 • Bert

   

  Alleen de parkeergarages, hierdoor treedt concurrentie vervalsing op. Ondernemers buiten het gebied van de parkeergarages worden hierdoor zeker benadeeld !!! Slechte ontwikkeling.

  reageer
 • JGH

   

  Mooi initiatief!

  reageer
 • Bewoner

   

  Als ze de parkeerplaatsen bij bataviastad niet zo goedkoop weg hadden gedaan hadden ze wind gepakt .

  reageer
 • John

   

  Goede stap. Hoop dat het een succes wordt.

  reageer
 • Lichtpuntje

   

  De winkeliers vereniging is solidair onder elkaar dat is een lichtpuntje in de plaatselijke nering economie, in andere steden krijg je je parkeerkaart via de winkelaankopen terug, hoop voor de winkeliers vereniging dat men de klanten weer terug kan winnen een klant is nu eenmaal mobiel en het gras elders is altijd groener. En hoe betrouwbaar is de gemeente Lelystad ? gedane zaken nemen geen keer, en deze zaken te keren hebben soms evenveel tijd nodig als de door de jaren heen volgehouden restricties.

  reageer
 • Marcel

   

  Gewoon helemaal afschaffen en die lui vannparkeersetvice en handhavers elders aan het werk zetten.

  reageer
 • R.G. Zijlma

   

  Dat is een prima idee.

  reageer
 • Piet

   

  Ik neem aan dat de Jumbo dan geen parkeervergoeding meer geeft? Dan ga ik er op achteruit. Meestal kom ik zo rond 17:55 de garage binnen en sta ik daar voor 10 cent. Jumbo vergoedt €1,50.

  reageer
 • Auto Mobilist

   

  Na de entree van Leefbaar Almere in de Almeerse politiek hebben we deze parkeervariant ook enige tijd gehad. Is betrekkelijk snel weer afgeschaft. Bleek een dure mislukking. Succes met dit experiment in Lelystad.

  reageer
 • johan65

   

  Eindelijk! Dit is waar de inwoners al enige tijd om vragen. Ben heel benieuwd of de proef bevalt! Prima samenwerking van de ondernemers en gemeente.

  reageer
 • frits

   

  Het is gewoon een dom voorstel. Dat kan iedere econoom of verkeerskundige je uitleggen. Een uur gratis is nergens in Nederland een succes om het winkelen te stimuleren. Twee uur wel, maar dat heeft in Lelystad geen zin, omdat het je het betaald parkeren dan net zo goed helemaal af kunt schaffen. Er zijn namelijk maar weinig mensen die in Lelystad tussen de 2 en de 9 uur lang betaald parkeren; hun parkeeropbrengst is lager dan de kosten van de handhaving.

  reageer
 • Jaap

   

  Het is ook niet snel goed bij jou. Over een paar jaar hebben we weer verkiezingen voor de gemeenteraad. Meld je aan bij een partij en zorg dat je verkiesbaar wordt.

  reageer
 • Nikky

   

  En maar klagen. Nooit is het goed genoeg. Al zou je geld toe krijgen, dan zal deze meneer nog klagen. Erg jammer weer.

  reageer
 • KC

   

  Eindelijk. Nu het straatparkeren nog.

  reageer
 • frits

   

  Wat een blunder. Het laatste wat je wilt is dat de bezoekers van het Stadshart in een holletje binnen het uur boodschappen moeten doen. Dat is helemaal geen funshoppen meer, maar alleen even door de AH, Deen of de Jumbo racen. Wat is dit voor rare oplossing? Als we nu toch blijkbaar driekwart miljoen per jaar beschikbaar hebben (en het kost vast meer inkomsten omdat de parkeertijd verder verkort), schaf het betaald parkeren dan maar helemaal af. Een miljoen per jaar uitgeven aan handhaving en parkeerapparatuur om een miljoen per jaar aan parkeerinkomsten binnen te halen, is volkomen zinloos. Geef mensen dan de mogelijkheid om onbeperkt gratis te parkeren, met een beperkt aantal blauwe zones voor kortparkeren op strategische plekken (Neringweg, Stationsweg, parkeerterrein Mandelaplantsoen Jumbo). Wie op het stadhuis verzint er zoiets?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert