Dronten gaat zich beter beschermen tegen cybercriminelen

DRONTEN • Wo 16 november 2016 | 14:35 • Woensdag 16 november 2016 | 14:35
De gemeente Dronten trekt ruim 50.000 euro uit om zich beter te wapenen tegen cybercriminelen. Het geld wordt gebruikt voor betere beveiligingssoftware te kopen.

De ambtenaren op het gemeentehuis konden in september even geen documenten meer openen. Oorzaak was een aanval op het computersysteem met zogenoemde 'ransomware'. Het systeem werd besmet, omdat een ambtenaar op een link in een spam-mailtje klikte. Daarna werden razendsnel allerlei bestanden versleuteld, waardoor ze niet meer geopend konden worden. Pas na betaling van een bedrag kan de gebruiker dan weer bij de bestanden. In 2015 gebeurde dit ook al eens.

Bij de aanval op de gemeente Dronten in september werden direct alle systemen platgelegd, waardoor er geen belangrijke bestanden zijn versleuteld . Ook zou er geen geld zijn gevraagd. Dronten investeerde al eerder in software, maar doet dat nu opnieuw. 

Wat is ransomware en wat kun je ertegen doen?
[https://www.youtube.com/watch?v=GpLXnDlNDCk]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel