Ondernemers en omwonenden boos over bomenkap

ALMERE • Wo 11 januari 2017 | 13:55 • Woensdag 11 januari 2017 | 13:55
Ondernemers en omwonenden zijn boos over de aangekondigde bomenkap door de gemeente Almere op het Weerwatereiland. Dat laten zij aan Omroep Flevoland weten. De bomenkap is onderdeel van de eerste werkzaamheden op het Floriadeterrein.

Maandag begint de gemeente met de kap van bomen op het Weerwatereiland. Ondernemers en omwonenden hebben gezamenlijk een mail gestuurd naar wethouder Tjeerd Herrema en verschillende raadsleden met de vraag de werkzaamheden op te schorten. "Als de gemeente maandag begint met de bomenkap, is het gebied binnen een paar dagen kaal", zegt Tineke Fokkens van Camping Waterhout. "Wij waren niet op de hoogte en konden geen bezwaar maken tegen de plannen." Ondernemers laten daarom weten een stap naar de rechter te overwegen, als de bomenkap niet wordt uitgesteld. 

Uit een rondgang van Omroep Flevoland blijkt dat de meeste politieke partijen in Almere wethouder Tjeerd Herrema steunen om maandag te beginnen met het kappen van bomen. De communicatie had wel beter gekund, maar dat is geen reden om de werkzaamheden uit te stellen, zo vinden zij. De PVV daarentegen is het niet eens met de gang van zaken. Daarom wordt op verzoek van de PVV het onderwerp volgende week op de politieke markt besproken.

'Intens zonde'
Anton Contant van het Burgercollectief Almere-Floriade laat weten weinig hoop te hebben op een opschorting van de kap. "Er is nog geen reactie van de gemeente gekomen op de mail die gestuurd is, wij horen niks van ze. Als burger sta je met lege handen". Contant noemt het "intens zonde dat de prachtige natuur op het Weerwatereiland hierdoor verdwijnt". 

'Wel geïnformeerd'
De ondernemers en omwonenden rond het Weerwatergebied zijn wel degelijk geïnformeerd over de bomenkap op het vogeleiland. Dat zou gebeurd zijn tijdens een informatiebijeenkomst op 29 november in de Schouwburg. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente.

De gemeente laat verder weten dat er maandag inderdaad wordt begonnen met het rooien van bomen op het Weerwatereiland. Hiervoor is een ontheffing van de Flora- en Faunawet en van de Boswet verkregen, waardoor de kapwerkzaamheden nu kunnen beginnen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel