Ondernemers en omwonenden boos over bomenkap

ALMERE
Ondernemers en omwonenden zijn boos over de aangekondigde bomenkap door de gemeente Almere op het Weerwatereiland. Dat laten zij aan Omroep Flevoland weten. De bomenkap is onderdeel van de eerste werkzaamheden op het Floriadeterrein.

Maandag begint de gemeente met de kap van bomen op het Weerwatereiland. Ondernemers en omwonenden hebben gezamenlijk een mail gestuurd naar wethouder Tjeerd Herrema en verschillende raadsleden met de vraag de werkzaamheden op te schorten. "Als de gemeente maandag begint met de bomenkap, is het gebied binnen een paar dagen kaal", zegt Tineke Fokkens van Camping Waterhout. "Wij waren niet op de hoogte en konden geen bezwaar maken tegen de plannen." Ondernemers laten daarom weten een stap naar de rechter te overwegen, als de bomenkap niet wordt uitgesteld. 

Uit een rondgang van Omroep Flevoland blijkt dat de meeste politieke partijen in Almere wethouder Tjeerd Herrema steunen om maandag te beginnen met het kappen van bomen. De communicatie had wel beter gekund, maar dat is geen reden om de werkzaamheden uit te stellen, zo vinden zij. De PVV daarentegen is het niet eens met de gang van zaken. Daarom wordt op verzoek van de PVV het onderwerp volgende week op de politieke markt besproken.

'Intens zonde'
Anton Contant van het Burgercollectief Almere-Floriade laat weten weinig hoop te hebben op een opschorting van de kap. "Er is nog geen reactie van de gemeente gekomen op de mail die gestuurd is, wij horen niks van ze. Als burger sta je met lege handen". Contant noemt het "intens zonde dat de prachtige natuur op het Weerwatereiland hierdoor verdwijnt". 

'Wel geïnformeerd'
De ondernemers en omwonenden rond het Weerwatergebied zijn wel degelijk geïnformeerd over de bomenkap op het vogeleiland. Dat zou gebeurd zijn tijdens een informatiebijeenkomst op 29 november in de Schouwburg. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente.

De gemeente laat verder weten dat er maandag inderdaad wordt begonnen met het rooien van bomen op het Weerwatereiland. Hiervoor is een ontheffing van de Flora- en Faunawet en van de Boswet verkregen, waardoor de kapwerkzaamheden nu kunnen beginnen.

reacties (33)

 • Brenda lettinck

   

  Stop met bomenkap. Waar zijn ze mee bezig. De leus kom naar het GROENE HART van Nederland is nu teniet gedaan. En dan nog te de reeen die geen kant meer op kunnen. Mijn hart huilt van binnen. Niets mag meer oud worden. De gemeente heeft denk ik verkeerde raadsleden in dienst. En die betalen wij !!!

  reageer
 • Gina

   

  Laat dat 'denk ik' maar weg. Zelfs een partij als GL interesseert het geen bal en protesteert soms een beetje voor de vorm. Mijn volgende stem kan GL vergeten. Wat laat deze partij zich inpakken door Herrema e.c.!

 • Hannes

   

  Beste redactie, dit slepende scenario debacle vraagt zeker nog om een voorpagina!! De politiek wil toch zo dicht mogelijk bij de burger staan, dat kan ook wat ze al te graag doen via de media. (Wel in alle bescheidenheid!!) iedereen was geïnformeerd zegt de gemeente, waar ze jaren in beslotenheid over zitten te debatteren, en de plaatselijke bewoners wordt in ene avond geconverteerd van wat denken jullie ervan!! Dan hebben we ook geen stoplicht relatie nodig!!

  reageer
 • Gina

   

  Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik zie trouwens dat er al een nieuwsitem is dat Haddock een kort geding heeft aangespannen. Laten we hopen dat het succesvol is en de bomenkap wordt gestopt. De gemeente heeft nu lang genoeg met de bewoners een smerig spelletje gespeeld.

 • Hannes

   

  Een wandeling of een vaartochtje vanuit het centrum, via het vogeleiland. ("waar geen woonwijk staat") met een aanzicht van een jachthaven, camping, met bomen volgroen!! Richting het afgebouwde KASTEEL, door een laan van bomen volgroen!! En je hebt voor alle jongere en oudere generaties, een omgeving met een natuurlijke culturele karakter!! En dat zal voor Almere, maar ook voor de buitenstaander heelgoed doen!! Waar de versnapering-markt zeker aan mee wil doen!!..(Met een aangepaste tekening is het zeker te doen!!!)

  reageer
 • Gina

   

  Almere Vandaag kopt: "Bewoners zien af van kort geding, PVV zet rooien Vogeleiland op de agenda." Bewoners moeten afhaken omdat ze de kosten te hoog vinden (tja, de gemeente kan van onze centen een lange adem hebben). Haddock en Waterhout beraden zich nog. De gemeenteraadsfractie van de PVV heeft vragen gesteld aan het college en het onderwerp op de agenda van de politieke markt gezet. Of dit alles nog zin heeft om de kap te voorkomen, betwijfel ik. Herrema lacht ondertussen in zijn vuistje.

  reageer
 • Bram

   

  Geen bomen kappen maar kappen met de floriade! Wat er nu gebeurd is gewoon slecht en zonde van een mooi stukje groen in Almere. GroenFront kom er maar in! We need you! Tijd voor actie!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dirk Zaan

   

  Het gaat om de kap op de EILANDEN, waar nooit iemand komt. Het is allemaal waaihout en opgeschoten onkruid als vlierbomen. Er gaat niets aan verloren.

  reageer
 • Van Haven

   

  En die zie je vanaf de kant ... Straks nog kaler. En wie bepaalt of er iets aan verloren gaat? Bent u een groenliefhebber of bestaat uw tuin uit tegels?

 • Dick

   

  De ingenieur strikes back. En weer fout hahaha

  reageer
 • De ingenieur

   

  Ach dick Vmax, het ligt niet aan de snelheid. Mensen klagen over de broodnodige A6 verbreding. Vandaar het weerwoord. De te kappen struiken staan op de eilanden in het weerwater. Langs de A6 is het al heerlijk leeg. Net als vroeger.

 • stephan

   

  @Hannes: wat de skyline van Almere Stad vanaf de zuidoever betreft: smaken verschillen. Persoonlijk vind ik de aanblik vanaf de zuidoever juist heel fraai. Het is de meest Amerikaans ogende skyline in het land op die van Rotterdam na. Een vriend heeft hele mooie foto's van de skyline en details van sommige gebouwen in het centrum gemaakt. Als je van modern houdt is het ronduit prachtige architectuur. Niet voor niets heft de architectuur van het stadscentrum al menige international prijs gewonnen.

  reageer
 • Hannes

   

  Je moet er alleen niet lopen, want de sfeer is niet zo bepalend!! En je tocht daar aan alle kanten weg! De ene flat na de andere staat er als een schaduw in de weg!! En of ze als kantoorflat allemaal bezet zijn daar heb ik mijn twijfels over!! Misschien jammer dat ik er zo over denk! Maar flats als luchtkastelen is meer noodzakelijk kwaad.

 • Gina

   

  Nog niet zo lang geleden was Almere de groenste stad van de tien grootste steden van Nederland. Voor een nieuwe stad voorwaar een prestatie. Maar waar staat Almere nu? Bengelt ergens onderaan, denk ik, en anders gaat dat zeker gebeuren? Het lijkt Herrema e.c. niets te interesseren, die zijn straks weer vertrokken en hebben niet alleen voor een groene kaalslag gezorgd maar ook voor een financiële, waar de Almeerder voor mag boeten. Waarom horen we toch niets van Groen Links? En hoe staat de burgemeester hierin? Laat hij dit met de stad gebeuren?

  reageer
 • Tja...

   

  Ja, ik wil meer groen! Ja, ik wil 's ochtends niet meer un de file staan! Ja, ik wil dat de gemeente die scheve steen bij mij recht legt. Nee, ik wil niet dat de gemeente komt zeiken over dat stukje "tuin" wat ik er 20 jaar geleden bij heb gepakt. Ja, ik wil een groene gemeente Ja, ik klaag de gemeente aan als de blaadjes niet goed zijn opgeveegd Nee, ik wil er niet extra belasting voor betalen Mensen, heerlijke tegenstrijdige belangen en als gemeente doe je het denk ik toch nooit goed. Ben geen voorstander van de Floriade, maar de bomenkap langs de A6 (die iedereen in de reacties erbij haalt) staat los van de in dit artikel genoemde bomenkap. Verbreding A6 is niet voor de Floriade, maar moet af zijn voordat de floriade er is. Das iets anders...

  reageer
 • Hannes

   

  Met een klein beetje praktisch inzicht; zie je duidelijk wat er aan de hand is. En dat is niet alleen voor de zo overdreven verbreding van de A6. De enige die er voordeel bij zullen hebben is het doorgaand verkeer wat zo snel mogelijk Almere voorbij kan rijden, om ergens anders weer vlugger in een trechter te rijden.

 • Van Haven

   

  Ik wil zeker weer meer groen. Ik reis met het OV en werk in de stad. Ik leg mijn eigen scheve stenen recht, veeg zelf de bladeren weg, kocht de tuinuitbreiding erbij en ben zeker bereid meer belasting te betalen voor groenbehoud en groenonderhoud. Ik weet dat de plannen voor de A6 er al waren, heb ze altijd al absurd gevonden, vond een groene Floriade geen gek idee, ervan uitgaande dat dat de groene uitstraling van de stad zou versterken, iets wat helaas niet het geval blijkt te zijn. Als gemeente iets goed doen is zeker moeilijk. Maar zeggen dat bewoners inspraak hebben, maar op hoofdpunten je eigen wil doordrammen is iets anders en dat zie ik al jaren gebeuren. Onze woonomgeving is drastisch veranderd de laatste jaren en gaat nog veel minder groen en onaantrekkelijker worden, het feit dat ik daarvan op de hoogte ben wil niet zeggen dat ik het er dus mee eens ben.

 • Robert

   

  Welke politicus kan mij uitleggen waarom zij voor de Floriade hebben gekozen ? Geld voor onderhoud in Almere is er niet maar wel een project dat miljoenen kost. Verrotte bruggen kunnen niet worden vervangen maar een paar miljoen extra kan wel. Politieke hoogmoedswaanzin over de rug van een stad. Het kan in Almere.

  reageer
 • leo

   

  mensen overdrijf niet zo. almere is nog steeds supergroen. dat stukje langs de snelweg waar de floriade komt is maar klein en hebben we ooit zelf gemaakt ala reservegebied. jullie doen net alsof er een oerbos gekaot wordt...en wie weet wordt de floriade wel heel leuk.

  reageer
 • Emma

   

  Ik weet niet hoe lang je in Almere woont en hoeveel waarde je aan groen hecht. Maar als ik nu naar en in Haven rijd word ik voortdurend onaangenaam verrast. Er wordt ontzettend veel gekapt. De groene uitstraling wordt voortdurend minder. Ik vind dit vreselijk en hoor hetzelfde van vele medebewoners. Ja, wie weet wordt de Floriade wel heel leuk en wie weet maken ze er daarna wel een hele leuke groene wijk van en wie weet gaan ze in Haven alle gekapte bomen wel weer vervangen. Wie weet ook niet.

 • Ed Molenaar

   

  De dictatoren doen alleen wat zij willen. Gaat u niet van dat gebied weg? Dan maken ze u kapot. Een referendum wel/niet Floriade zou handig zijn. Want als alleen hier men er grotendeels op tegen is, moet ik mij daar bij neerleggen.

  reageer
 • Wilma

   

  Mooi groen almere.........ik ben hiervoor in Almere komen wonen 29 jaar geleden. Niets meer idee van het mooie almere gevoel. Jullie zijn totaal doorgedraaid. Vreselijk😡😡

  reageer
 • Jos

   

  De jongelui van de Urban Greeners onder leiding van akela/pamperaar (wethouder) Peeters zullen wel weer iets gaan verzinnen. Bouwen met houtsnippers, geurwater van de knoppen van de omgehakte balsempopulieren en meer van dat soort gebakken lucht.

  reageer
 • Jan

   

  PvdA stort Almere in armoede.

  reageer
 • Henk

   

  De gemeente Almere is drukdoende om haar populariteit onder de Almeerse inwoners te vergroten. Met groot machtsvertoon wordt het op voorhand kansloze project Flopriade in het tempo van een TGV door gezet. Veel inwoners zijn tegen de Flopriade maar de politiek heeft besloten. Geen inspraak maar politieke arrogantie. Ik zou zeggen bij de volgende verkiezingen niet stemmen op de VVD, PVDA en Leefbaar Almere.

  reageer
 • Harry Klein

   

  Herrema moet en zal de Floriade doorzetten. Hij is weg als de schade ingehaald moet worden. Deze man is een duidend voorbeeld van het salonsocialisme binnen de gehele PvdA. Geen zorg voor later, alleen de eigen score telt in het momentum! Jammer en heel schadelijk voor Almere. Waar is de PvdA van vroeger nu?

  reageer
 • Hannes

   

  De twijfel op lange termijn is groot; is het de Floriade van een halfjaar, of een woonwijk waar het allemaal omdraait! Waar wooncoöperaties en projectontwikkelaars met de gemeente al bepaalde overeenkomsten voor hebben afgesloten; om van dit kwetsbare eiland een totale aftakeling van te maken!! Zonder een garantiewaarde van de opbrengst van de Floriade!! " Waar een andere locatie voor de Floriade met vraag en aanbod beter tot zijn recht zal komen." En daarna net zoals een circustent kan worden afgebroken, of een gemeenschappelijkepark voor alle Almeerders decennialang teweeg mag en zal brengen!! (En daar is nog genoeg tijd voor om de ware expansie er in te brengen!)

  reageer
 • Hannes

   

  Google eens teug naar 2012; wat er toen allemaal mogelijk was; dan had er al veel ellende en miljoenen euro's bespaart gebleven!!. Dan was het kasteel nu al afgebouwd, en de Floriade had voor een halfjaar zijn intrede met vraag en aanbod verder kunnen uitbouwen. "Nogmaals met alle mogelijkheden daarna!!!" Welke operationele persoon durft er nog een draai aan te geven!! ((de foto tekeningen van toen zeggen meer dan het gekleurde maquette van nu))

 • Steef

   

  Onderhand is heel almere kaal

  reageer
 • Jan

   

  GroenLinks en PvdA vermoorden de bevers in het gebied. Te triest voor woorden.

  reageer
 • .W.

   

  Het is inderdaad opmerkelijk dat de PvdA geen oog meer heeft voor de flora en fauna. Hun staatssecretaris heeft ook al besloten tot de uitbreiding van het vliegveld Lelystad. Ook al zo'n voorziening die slecht is voor mens, dier, natuur en milieu. Als je voor het behoud van flora, fauna en het milieu bent dan is een stem op de PvdA dus niet aan te raden.

 • ron h

   

  ik heb de voorlopige indruk dat men de ontheffing een beetje uit het verband haalt en er op deze manier misbruik van gaat maken. een dergelijke ontheffing heeft een specifiek doel. er is ook nog zoiets als behoorlijk bestuur om de meest algemene term te hanteren. en fatsoensregels.

  reageer
 • michael

   

  boos over de bomenkap ??? Deze ondernemers hadden eens goed naar de plannen van de Floriade en de verbreding van de a6 moeten kijken dan hadden ze kunnen zien dat er een nieuwe busbaan en fietspaden aan de noordkant van de a6 komt. en als ze het nog niet weten bij het Sturmeypad komt de op/afrit richting Lelystad. Of moeten deze plannen om die paar bomen heen ???

  reageer
 • Ron H

   

  jammer, u (maar mogelijk ook meerderen) begrijpt niet waar het over gaat. Wat u beschrijft gaat niet over het eiland. de kap van maandag vind op het eiland plaats

 • Ed

   

  Er zijn altijd mensen zoals u, die niet om "een paar bomen" geven. Maar dat is irrelevant. Waar het wél om gaat, is dat de gemeente Almere die zich graag als groene gemeente zegt te willen profileren, met een ongekende kaalslag bezig is. Veel Almeerders die hiet vanwege het groene karakter zijn neergestreken, zijn daarom begrijpelijkerwijs boos en teleurgesteld.

 • Jan

   

  Tot de grond toe afkappen, rooien en asfalteren. Lekker ruimtelijk en geen onkruid

  reageer
 • Emma

   

  K geniet nu al van dat vooruitzicht. t Leek me altijd een nachtmerrie in een binnenstad zonder groen te wonen. Nog even en k woon er zelf....

 • niet-almeerder

   

  Het viel mij laatst vanaf Lelystad richting Amsterdam op hoeveel er langs het Weerwater gekapt is. Ik ben er niet zo bekend, maar tussen het modecentrum en Mc Donald's, dat stuk. Misschien waren het populieren, die moeten een keer om, maar toch, het ziet er wel erg kaal uit langs die plas.

  reageer
 • Hansje

   

  Kappen met Floriade!

  reageer
 • Hannes

   

  Boosheid; het is een totale belazerde ontwikkeling, wat zijn weergave totaal nog niet kent! Gecreëerd door de arrogantie van de macht. "Een verloren partij laat vaak herkenbare rare sporen na!!.

  reageer
 • KC

   

  Heeft de gemeente wel een kapvergunning? Is dit openbaar gemaakt? Dit moet om bezwaar aan te kunnen tekenen.

  reageer
 • Frank

   

  Kapvergunning bestaat niet in Almere. Om een boom te kappen heb je enkel toestemming van de eigenaar nodig.

 • Piet

   

  Een kapvergunning is in Almere helemaal niet nodig.

 • Pzaal

   

  Gewoon stoppen met het vernielen van dit prachtig stukje natuur voor een miljoenen slurpend verlies leidend project!!

  reageer
 • Ger

   

  Tineke blijft doorgaan. Zonde van haar energie. Omwonende????????

  reageer
 • Kees

   

  Herrema denkt slim. Hij laat alles weghalen zodat de bedrijven op een andere manier kapot worden gemaakt. PvdA heeft daar een soort patent op ondernemertje pesten. VVD laat het gewoon gebeuren. Je moet al ondernemer haast wel op PVV stemmen. Of je wil of niet er is geen andere keuze

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Het moet toch weg dus wat is het probleem. Bovendien is het onder beheer van Haddock allemaal grandioos verwaarloosd. Het is een op hol geslagen wildernis waar geen lol te beleven is.

  reageer
 • Van Haven

   

  Het is juist een leuk stuk natuur. Geen dom aangelegd park, wat voor sommigen als natuur lijkt te gelden, stukje gras, aangeharkt paadje, vooral geen grote bomen... Ik vind dit zo zonde. Als omwonende zou ik zo lang mogelijk van het groen willen genieten. Maar de gemeenteraad lijkt geen groenliefhebbers te hebben, slechts huizenbouw en wegenaanleg is belangrijk.

 • kees d.

   

  Ahhh u bent een kenner. Een bioloog?

 • Jan

   

  Ik vraag me nu echt af of de bever die daar zijn burcht heeft ook al is verplaatst? Of heeft PvdA en Groenlinks daar geen enkele interesse in? Gewoon kapot rijden die burcht en lekker laten rusten.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert