IJs zorgt voor vertraging bomenkap Weerwatereiland

ALMERE • Ma 23 januari 2017 | 11:22 • Maandag 23 januari 2017 | 11:22
De bomenkap op het Weerwatereiland in Almere loopt vertraging op door een laag ijs op het water. De bomen moeten plaatsmaken voor de Floriade in 2022. Het materiaal dat nodig is voor de kap moet met pontons worden overgezet. Het ijs rondom het eiland is echter zo dik dat de pontons er niet doorheen kunnen. 

Hamers 
Met grote hamers en een kraan is het ijs stukje bij beetje kapotgeslagen. Een klus die een paar uur in beslag nam. Of de eerste bomen maandagmiddag nog omgaan is onduidelijk. Mogelijk wordt er pas dinsdag begonnen met de bomenkap.

Géén rechtszaak
Eigenlijk was het de bedoeling dat de zaag een week geleden al in de bomen ging. De kap werd echter uitgesteld nadat  jachthaven Haddock dreigde een kort geding aan te spannen. Eigenaar Philippe van Thiel vroeg zich af of de vergunningen wel op orde waren. Na deze nogmaals bestudeerd te hebben besloot hij de gang naar de rechter niet door te zetten.

Blauwe stippen
De afgelopen tijd zijn alle bomen die blijven staan gemarkeerd met een blauwe stip. De gemeente zegt dat er door onbekenden blauwe stippen zijn bijgezet. Dit met de bedoeling meer bomen te sparen. De kleur blauw die de onbekenden hebben gebruik is echter net wat anders dan de originele kleur blauw. De gemeente zegt dan ook precies te weten welke bomen wél en niet om mogen. 

50 procent
De verwachting is dat ongeveer de helft van de bomen op het eiland de komende tijd verdwijnt. Het gaat volgens de gemeente vooral om zwakke bomen of types waar er veel van zijn. De meest waardevolle bomen blijven staan. Daarnaast worden er de komende tijd exemplaren geplant die nu nog niet op het terrein te vinden zijn.

Floriade
Met de kap van de bomen wordt een nieuwe stap gezet in de aanleg van het Floriadeterrein. De komende tijd gaat gewerkt worden aan de grote lijnen van het gebied.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel