Riool verwarmt zwembad 't Bun

URK • Di 14 februari 2017 | 10:51 • Dinsdag 14 februari 2017 | 10:51
Zwembad 't Bun op Urk heeft sinds dinsdag een primeur voor Nederland. Het water in het zwembad wordt niet verwarmd door gas, maar met behulp van afvalwater uit het riool. Deze manier van duurzaam verwarmen is niet eerder gebruikt voor zwembaden. 

Bij de aanpak, riothermie genoemd, wordt warmte uit het rioolwater teruggewonnen. Door langs een rioleringsbuis schoon water te laten stromen, warmt dat water een paar graden op. Vervolgens wordt dit schone water verder opgewarmd.

Omvangrijke verbouwing
Aanleiding voor deze aanpak is een grote verbouwing van 't Bun. Hoewel het hernieuwde zwembad vorig jaar alweer open ging, is sinds dinsdag de nieuwe verwarming officieel in gebruik gesteld. Naast riothermie maakt het zwembad ook gebruik van grondwarmte. 

Om het project mogelijk te maken, werkten onder meer de gemeente Urk, Waterschap Zuiderzeeland en Afvalwaterketen Flevoland samen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel