Glijbaan Bun wordt aangepast, 'eindjump' verdwijnt

URK • Ma 6 november 2017 | 16:22 • Maandag 6 november 2017 | 16:22
De 80-meter lange glijbaan in zwembad 't Bun op Urk wordt aangepast. De spectaculaire 'eindjump' verdwijnt na een ongeval in september. Daarbij raakte een man ernstig gewond. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) besloot na onderzoek dat de glijbaan per direct dicht moest, omdat er een constructiefout in zit. Na anderhalve maand is duidelijk wat er gaat gebeuren. 

Op 12 september raakte een 40-jarige man uit Urk ernstig gewond. Op het laatste gedeelte van de glijbaan stootte hij zijn hoofd en raakte onwel. Hij kon dagenlang niet praten. Het slachtoffer werd na enkele dagen uit het ziekenhuis ontslagen, maar was na een week nog niet hersteld. De gemeente Urk kan niet vertellen hoe het nu met de man gaat.

Glijbaanbouwer Van Egdom laat weten dat het bedrijf volgende week aan de slag gaat om de knik aan het einde eruit te halen. Deze moest zorgen voor een spectaculair effect. "De glijbaan is daarna nog steeds bijzonder. Door het interactieve karakter van de baan, maar de gemeente wilde én én. Dat is straks niet meer zo, maar hij blijft uniek," aldus Van Egdom. Hoeveel de aanpassing gaat kosten en wie het moet betalen is nog niet bekend. Na de aanpassing gaat de NVWA de glijbaan weer keuren. Pas na goedkeuring mogen er weer zwemmers gebruik van maken.
 
Overigens keurde de NVWA de glijbaan in eerste instantie goed. En volgens van Egdom zijn er zo'n 100.000 mensen over de baan gegleden zonder problemen. "Zolang de instructies maar gevolgd worden, kan het eigenlijk niet misgaan", aldus Van Egdom. Toch waren er in anderhalf jaar meerdere incidenten op de glijbaan. Een controleur van de NVWA drong al eerder aan op een aanpassing, anders zou de attractie haar certificaat verliezen. Omdat de verandering uitbleef is de glijbaan afgekeurd, maar pas na het ongeval. 

In de gemeenteraad van Urk zijn vragen gesteld over het incident. De Urker Gereformeerde Partij wilde weten hoe het kan dat de attractie het keurmerk 'veilig' had. Wethouder Post liet weten dat hij nog niets kon zeggen hierover, omdat het onderzoek nog in volle gang was. Als de resultaten bekend zijn geeft hij antwoord. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel