Inwoners moeten afval beter gaan scheiden

LELYSTAD
Ook Lelystad gaat het huishoudelijke afval op een andere manier inzamelen. In navolging van Almere, Zeewolde en Dronten wil het college van burgemeester en wethouders van Lelystad het afval 'omgekeerd' inzamelen. Dat houdt in dat papier, gft, plastic, blik en pak aan huis wordt opgehaald. Voor het restafval gaat een ander regime gelden.

Ondergrondse container of vierde bak voor restafval
In wijken waar de huizen dicht op elkaar staan, komen ondergrondse containers waar het restafval naar toegebracht moet worden. Bewoners van wijken met meer ruimte krijgen een kleine vierde bak voor het restafval. Deze container wordt slechts één keer per vier weken geleegd. Volgens wethouder Elly van Wageningen krijgt elke wijk de mogelijkheid om te kiezen tussen ondergrondse containers of een vierde bak. 

Bewoners moeten afval beter scheiden
De bedoeling is bewoners hun afval beter scheiden. Op dit moment gooit elke Lelystedeling gemiddeld meer dan 200 kilo restafval per jaar weg. In dat restafval treft de gemeente nog teveel plastic en andere grondstoffen aan. Met het nieuwe systeem van inzamelen wordt het gemakkelijker om grondstoffen aan huis te scheiden en de hoeveelheid restafval te verminderen.

Afval scheiden levert geld op
Burgemeester en wethouders willen het nieuwe systeem vanaf 2018 gefaseerd invoeren. Als alles goed functioneert kan de afvalstoffenheffing met 18 euro per jaar omlaag, zegt wethouder Van Wageningen. De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met  de nieuwe voorstellen. 
 

reacties (28)

 • Onbekend

   

  Begin met de ondergrondse containers aan te passen. Ik woon in een appartement en moet mijn vuil naar deze container brengen en met pasje openen.. geen probleem, maar hier gaat dus gewoon alles in behalve glas... lekker nutteloos om de andere een 4e container te geven als daar in eerste instantie dus niets aan gedaan wordt. Ik zou graag een losse container willen, want die ondergrondse zit zo vaak vol/storing dat ik eerst mn vuil weer een week in mn schuur kan opslaan tot het geleegd/gemaakt is....

  reageer
 • Johan

   

  Graag snel invoeren die ondergrondse containers. Ik wil graag mijn vuil wegbrengen dan hebben we maar 3 bakken en scheiden we een stuk beter!

  reageer
 • Richard

   

  Die mevrouw zegt in het filmpje doodleuk "wij mogen aan afval niet verdienen" nee dat klopt, dat doet HVC wel voor jullie. Laat HVC lekker zorgen voor het scheiden, dat is goedkoper en efficiënter dan bij de bron scheiden en je legt het probleem neer bij het commcerciele bedrijf wat geld verdient aan mijn afval (waar ik de gemeente notabene voor moet betalen).

  reageer
 • Piet

   

  HVC is geen commercieel bedrijf, gemeente Lelystad is aandeelhouder van HVC. Het is altijd makkelijk om zo te reageren.

 • Kareltje

   

  Die ondergrondse containers gaan geen succes worden. In andere steden zie je al dat zo'n plek niet netjes te houden is. Wat niet in de container past wordt er gewoon naast gekwakt en als er ook nog een pasjessysteem bij komt kijken dan zitten de omwonenden continue tegen een berg rotzooi en zwerfafval aan te kijken. Wat dat betreft ben ik erg tevreden over het huidige systeem in Almere: 1 duobak en 2 bakken voor papier en plastic. In ons huishouden van 5 personen hoeft de duobak maar 1x per maand aan de straat gezet te worden en die andere bakken maar 1x in de zes weken.

  reageer
 • Krijgsman

   

  Wij vinden het een goed plan een vierde kleine bak want zoals in Almere zelf je restafval wegbrengen dat is geen optie dan ligt dat straks overal op straat. Wij scheiden al het afval al. Plastic/ papier en GFT Wij doen dat al jaren. Alleen wat valt er straks precies onder restafval?

  reageer
 • Je doet zo goed aan afvalscheiding dat je niet eens weet wat er onder restafval valt? plastic,drankenkarton,en kleine metalen mogen in de plasticbak. Papier en karton in de...juist in de papierbak, en dan blijft er nog het groente fruit en tuinafval over wat dus in de gft-bak mag. nou wat blijft er dan nog over, bijna niks, Piepschuim hoort bij het restafval kleding mag in de kledingbak. klaar.

 • laat alle reacties zien
 • Johan

   

  Glas in de glasbak en plastic in de plasticbak snap ik. Blik bewaar ik zelf voor de oud-ijzerboer. De rest is restafval. Mijn grijze bak zet ik 3 keer per jaar aan de weg. Afvalscheiding prima, maar het kan ook overdreven worden. Uiteindelijk moeten de AVR, AEB, HVC en Omrin nog meer afval uit Napels importeren om de vuilverbrandingsinstallaties aan het werk te houden.

  reageer
 • Dirk

   

  Jonge, jonge. Dit gaat niet door. Zou 1 november 2016 al ingevoerd zijn. Ik moet voor plastic 1.500 meter lopen. Dus waar belandt dit? Vraag voor extra plastic container wordt nimmer beantwoord.

  reageer
 • KC

   

  Goh, Raymond Gradus, hoogleraar aan de VU, heeft onderzocht wat efficiënter is: gescheiden inzameling aan huis, of scheiding in de huisvuilcentrale. Dat laatste, bijvoorbeeld in Friesland, blijkt veel goedkoper te zijn, en ook nog tot een veel hoger hergebruikpercentage te leiden, tot zelfs bijna 90%. Bij verschillende bakken bij de mensen thuis blijft het hergebruik op zo'n 70% steken. Alleen HVC houdt krampachtig vast aan zo'n collectie bakken bij de mensen thuis. En de gemeente Lelystad holt er kritiekloos achteraan. Gemeenteraad, nodig die hoogleraar eens uit.

  reageer
 • Kesteren

   

  Prachtig die ondergrondse containers, leuk bedacht. Deze zitten vaak verstopt door huisvuil.. Worden dan de huisvuil zakken naast de container neergezet. Naar ee gemeente bellen voor het probleem. U zal moeten wachten tot de lediging geweest is en daarna komt er een monteur. Zijn we mooi weer een week verder

  reageer
 • .\/\/.

   

  Mensen zijn onverbeterlijke mopperaars. En nog lui en gierig bovendien. Ik heb er geen goed woord voor over.

  reageer
 • De Vries

   

  Mag ik deze vierde bak dan voor het stadhuis zetten? Hoepel alsjeblieft op zeg. Niet nog meer bakken!

  reageer
 • han

   

  Wat nog een container , ik heb er al 3!!, laat de gemeente ondergrondse containers bouwen in de Wold.

  reageer
 • Ik zou zeggen...haal de duobak maar weer uit de kast :-)

  reageer
 • Kees

   

  Lekker als het door gaat weer een container er bij zo heb je geen plek meer bij je huisj het word een stortplaats bij je huis

  reageer
 • wim werner

   

  je zal maar gehandicapt zijn en geen auto om het restafval weg te brengen komt er dan een busje op kosten van de gemeente langs want de huishoudelijke thuiszorg gaat dit niet doen

  reageer
 • Rob

   

  Wim, Hoe brengt die persoon nu zijn plastic/blik/pakken dan weg? Volgens mij wordt het in een nieuw systeem juist minder sjouwen.

 • Rob

   

  Goed initiatief. Nu moet je iedere week met plastic, blik en pakken naar een centrale container terwijl het restafval niet meer dan een komo-zak per 14 dagen is. Snel omdraaien dat systeem. Ook al zou het geen financiële besparing opleveren, het is gewoon handiger dan het huidige systeem.

  reageer
 • 4 weken

   

  Ik zet tegenwoordig mijn grijze container ook al niet elke 2 weken aan de straat, want dan zit er nog vrijwel niets in. Dat terwijl er bij anderen vaak nog vuilniszakken uit de container steken, waardoor de klep niet dicht gaat. Hoe minder troep je in huis haalt, hoe minder je ook weer hoeft weg te gooien.

 • KC

   

  Scheiden? Dat zie je goed bij de glas- en plasticcontainers waar hele hopen buiten de containers staan. Ondergrondse container mogen niet meer dan 75 meter loopafstand staan en er mogen geen Amsterdamse toestanden ontstaan met hopen afval bij de containers.

  reageer
 • De afstand tussen een woning en een ondergrondse container is vrijgesteld. Dus als de gemeente vind dat er 350 meter tussen woning en inzamelpunt moet mag dat gewoon.

 • Patrick

   

  Zal mij benieuwen wanneer de eerste ziektes uitbreken, als het warm weer wordt.

  reageer
 • Maartje

   

  Sorry ik zeg het opnieuw. De gemeenteraad in Lelystad is niet goed wijs. Alleen uit op een gratis iPad en torenhoge vergoedingen. Voor de rest houdt het zichzelf met allemaal flauwekul bezig en weet niet waarover ze het heeft

  reageer
 • michael

   

  restafval 1 x per 4 weken ?? Succes hoor inwoners Lelystad in de hete zomer, zal lekker meuren !! laat staan als je met vele woont...

  reageer
 • karveelbewoner

   

  Klopt helemaal . Waar laat ik mijn stomazakken, luiers e.d. in zakken.Toch niet in een container die 1x per 4 weken geleegd wordt, want dan krijg ik de milieudienst en andere instanties op bezoek.

 • Rolo

   

  Wij scheiden get afval niet goed. Gek he als je een kwartier met je plastic zak moet lopen naar een container. Dan is het makkelijker om het bij het restafval te dumpen.

  reageer
 • Keek op de week

   

  De overheden zijn wat laat met maatregelen. Had al 20 jaar geleden moeten gebeuren. En de reactie die nu eerder er staan... sorry jongens, niet opgelet tijdens school? iets van Bio gehad, scheikunde... wat zit er in afval als je het dumpt? Gaan wij de rotzooi voor onze kinderen laten... Dus hoe eerder zoveel mogelijk praktisch scheiden van afval. Gemeente moet veel meer inzetten op communicatie en uitleggen waarom. Het duurzaam hergebruiken van grondstoffen. enz Dus gemeente Lelystad, jullie moeten allemaal aan de bak... letterlijk als figuurlijk... leuker kunnen wij het niet maken.. Dit is mijn uitspraak en daar moet u het mee doen

  reageer
 • Jol

   

  Nog meer containers nog ff en me tuin staat er mee vol Geef mijn maar ondergronds dan maar naar de containers lopen geen moeite mee

  reageer
 • Jaja

   

  Als het afval scheiden geld oplevert gaan dan de gemeentelijke belastingen omlaag. Of vinden de heren en dames politici wel weer een hobby waar ze geld aan willen doneren?

  reageer
 • Rob

   

  De vraag stellen is hem beantwoorden...

 • johan10

   

  Nog meer containers? Geen gezicht al die bakken langs de weg! Ze zijn spuuglelijk!

  reageer
 • Rob

   

  Nee, die grote plastic/blik/karton-inzamelcontainers met al dat afval er nog eens naast....daar knapt het straatbeeld van op. Die staan er bovendien continue terwijl de losse containers er als het goed is hooguit een dag in de week staan.

 • Peter

   

  De bakken aan de weg vind ik minder storend dan 4 lelijke bakken in m'n tuin. €18 per jaar bezuinigen?? Nou poeh poeh. Dat merk je niet eens in de maand.

 • frits

   

  Goh, Raymond Gradus, hoogleraar aan de VU, heeft onderzocht wat efficiënter is: gescheiden inzameling aan huis, of scheiding in de huisvuilcentrale. Dat laatste, bijvoorbeeld in Friesland, blijkt veel goedkoper te zijn, en ook nog tot een veel hoger hergebruikpercentage te leiden, tot zelfs bijna 90%. Bij verschillende bakken bij de mensen thuis blijft het hergebruik op zo'n 70% steken. Alleen HVC houdt krampachtig vast aan zo'n collectie bakken bij de mensen thuis. En de gemeente Lelystad holt er kritiekloos achteraan. Gemeenteraad, nodig die hoogleraar eens uit.

  reageer
 • arie

   

  Dat klopt inderdaad alleen hebben we in Nederland maar weinig installaties zoals die van Omrin (die in Friesland) waar afval uit elkaar wordt getrommeld, HVC bijvoorbeeld heeft zelf een vrij oude verbranding waar alleen maar energie uit de warmte wordt opgewekt maar waar geen scheiding kan plaatsvinden

 • Boels

   

  Precies! Zie ook de industriele aanpak in Japan, alle troep na de tsunami wordt versnipperd en netjes gescheiden. Daarnaast is mijn verbruik verbruik aan plastic zakken 3x hoger en het transport eveneens.

 • Dirk2

   

  Correct! Weer een ondoordacht "duurzaam" voorstel tot verspilling... Wat gaat hier nu toch iedere keer mis? Wellicht goed de Raad extra te informeren....

 • Rob

   

  Een 4e bak? Dan maar gelijk 10?

  reageer
 • E de groot

   

  Mooi initiatief voor een beter milieu maar eerst zien dan geloven dat de belasting voor de bewoners dan omlaag gaat . Alleen liever geen extra bak maar inleveren via plastic zakken die via de gemeente verstrekt worden

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert