VVD overal de grootste, behalve op Urk

FLEVOLAND • Do 16 maart 2017 | 5:03 • Donderdag 16 maart 2017 | 5:03
In bijna alle Flevolandse gemeenten is de VVD de grootste partij. De uitzondering is Urk: daar is de SGP de winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag.

In Almere kreeg de VVD 20,7 procent van de stemmen en bleef daarmee de PVV ruim vijf procent voor. In Lelystad is het verschil veel kleiner: de VVD kreeg 19,3 procent, maar de PVV zit die partij op de hielen met 17,5 procent.

Lelystad
De rechts-populistische partijen scoorden in Lelystad het beste van alle Flevolandse gemeenten. De PVV, Forum voor Democratie, Voor Nederland en Geen Peil behaalden in de provinciehoofdstad samen 20,2 procent. In Almere was dat 18,5 procent. 

CDA tweede partij in NOP, Dronten en Zeewolde
In Noordoostpolder, Dronten en Zeewolde is het CDA de tweede partij achter de VVD. In Noordoostpolder is de achterstand van de christen-democraten op de liberalen slechts 2,2 procent. 

Urk
Op Urk ging de SGP er opnieuw met de meeste stemmen vandoor: 56,1 procent. Dat is bijna vijf procent meer dan bij de vorige Kamerverkiezingen. Daarachter komen CDA en de ChristenUnie, die bijna een derde minder stemmen kreeg. De PVV is de vierde partij op Urk en maar een fractie kleiner dan de ChristenUnie.

GroenLinks
GroenLinks is relatief gezien de grootste winnaar in Flevoland. Het beste heeft de partij gescoord in Almere, waar zij 9,9 procent van de stemmen heeft gehaald, een toename van 8 procentpunt. 
D66 trok de meeste kiezers in Almere met 12,1 procent. Op Almere na groeide de SP overal en is in Lelystad met 10 procent zelfs de derde partij.
Ook 50 Plus boekte winst en verdubbelde in Almere bijna naar 4,6 procent. Ook de Partij voor de Dieren had in Almere haar beste resultaat met 3,9 procent. 
Nieuwkomer Denk deed het in Lelystad het beste met 3 procent. Forum voor Democratie was het meest populair in Almere met 2,3 procent.
Artikel 1 van Sylvana Simons komt niet in de kamer. Opvallend is wel dat die partij in Almere toch nog 1,9 procent van de stemmen kreeg.

PvdA
De grote verliezer is overal de PvdA. In Lelystad, eens een rood bolwerk, raakten de sociaal-democraten driekwart van de kiezers kwijt. In Almere en Zeewolde is het verlies zelfs nog iets groter. 

[https://twitter.com/IreneKorting/status/842252487063154688]
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel