Lange nacht voor stemmentellers Dronten

DRONTEN • Do 16 maart 2017 | 9:26 • Donderdag 16 maart 2017 | 9:26
Hoe laat het zou worden, dat konden ze niet zeggen. Maar dat het nachtwerk zou worden, dat was wel duidelijk. De medewerkers van stembureau 1 in Dronten stonden bij het sluiten van het stembureau voor een flinke klus.
Klokslag negen uur sloot de voorzitter het bureau. Het slot ging van de stembus en de biljetten werden verspreid over de vloer van het stembureau.

Biljetten uitvouwen
Eerst moesten alle biljetten worden uitgevouwen. Enkel dat kostte de 11 medewerkers al ruim een uur. Daarna moesten er stapels worden gemaakt van alle 25 partijen op de lijst. En daarna moesten de stemmen op de verschillende kandidaten worden geteld. 

Alles handmatig
Stemmen doen we alweer jaren met potlood. Tellen gaat met de hand omdat de stemcomputer te hacken was. De resultaten van alle stembureaus worden verzameld op het gemeentehuis, en moeten daar dan weer met de hand worden (op)geteld. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken besloot begin dit jaar dat handmatig tellen voorlopig veiliger is dan met elektronische hulpmiddelen.

De medewerkers in Dronten hebben het er graag voor over. Het belangrijkste is dat alles klopt, zegt Erik Heidenrijk, de voorzitter van het stembureau. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel