Gemeente gaat camping weer proberen te onteigenen

ALMERE
De gemeente Almere komt met een nieuw onteigeningsplan voor camping Waterhout. Tot nu is dat drie keer eerder geprobeerd, maar in die plannen zaten fouten. Dat leverde een vertraging op van meer dan een half jaar. Naast het feit dat ambtenaren fouten maakten, koos de gemeente ook een verkeerde strategie op advies van het bureau Kendes. De gemeente is een juridische procedure gestart tegen Kendes en volgens wethouder Herrema heeft het bedrijf inmiddels de rekeningen verscheurd voor de foute adviezen.
 
Waarom moet de camping weg?
Camping Waterhout ligt deels op het toekomstige Floriadeterrein en over een deel van de camping moet een weg komen richting een bedrijvenpark dat langs de A6 wordt gebouwd. Omdat de onderhandelingen stroef liepen, besloot de gemeente een onteigeningsprocedure op te starten om de grond te krijgen.

Inmiddels is de camping een alternatieve locatie voorgesteld op het Schateiland in de Noorderplassen. Volgens verantwoordelijk wethouder Tjeerd Herrema verlopen de gesprekken over de verhuizing positief met de campingeigenaren en hij zegt dat hij enthousiasme proeft bij de uitbaters van de camping. Het onderzoek of de camping daar mag en kan komen, is eind april afgerond.
 
Waarom dan toch nog onteigenen?
De gemeente neemt geen enkel risico. Mocht de camping niet naar de Noorderplassen kunnen verhuizen, dan kan via de onteigening alsnog de grond van de camping in bezit komen van Almere. Dat moet ook wel want er liggen contracten met Rijkswaterstaat om voor een bepaalde datum de grond te leveren. Lukt dat niet dan kan de boete voor de gemeente oplopen tot meer dan 3 miljoen euro.

reacties (13)

 • Hannes

   

  Hoezo halfjaar achterlopen op een project wat nog vijfjaar op zich laat wachten! Waar Rijkswaterstaat toen al had aangegeven zonodig de situatie aan konden passen! De gemeente voelt de hete adem ook al in de nek wat de grondverzakking scenario betreft; want alles moet nu voor maart 2018 geregeld zijn!! Om de arrogante vastgoedsector praktijken voort te kunnen zetten!! ((Het kleine Nederland waar vestzak broekzak, decennialang de normaalste gang van zaken is; waar Almere al jaren zichtbaar van hebben mee geprofiteerd")) "En nu bang is om 3 miljoen euro's te gaan verliezen!" Voor een zo doorgedramde woonwijk/project; met daarbij nog een onzekere Floriade miljoenen begroting wat zijn weergave niet kent!!"

  reageer
 • Frits

   

  Wie Citeer je toch altijd met die quotes? Jezelf? Verder is 'het' toch ook een normaal lidwoord, is 'Almere' enkelvoud, en verwijzen we in het Nederlands doorgaans met 'die' of 'dat' als het gaat om specifiek voornoemde zaken.

 • Mark

   

  Daarom betaal ik zoveel belasting. Omdat er prutsers werken bij de gemeente. En die floriade zit toch ook niemand op te wachten? En waarom alweer een bedrijventerrein? Die staan alleen maar leeg. Drugs verbouwen is wat ze in die lege panden doen. Die mensen van die camping verdienen op een eerlijke manier hun geld. Dat kunnen die prutsers van de gemeente niet zeggen.

  reageer
 • Ron H

   

  De enige echte verklaring die ik zou kunnen vatten is dat de gemmeente misschien toch niet overtuigd is dat dat aanbod naar noorderplassen verhuizen echt een goed en mogelijk plan is en/of dat ze toch twijfels hebben wat ze zouden moeten betalen voor de gedwongen uitkoop en dat de onderhandelingsfase zou versnellen.

  reageer
 • Evros

   

  Ondernemers in Nederland mogen alleen maar belasting betalen ! Ze worden uitgebuit en Nederland uitgeperst. Gek he dat ze hun harp aan de wilgen gaan hangen en buiten Nederland hun geluk gaan beproeven ! Als je hard werkt word je alleen maar gestraft door de uitbuiters van de regering !

  reageer
 • Ron

   

  Die Tjeerd Herrema heeft in Amsterdam diverse puinhopen achtergelaten en nu is Almere aan de beurt. Die hele Floriade word een groot drama voor Almere,en die camping heeft gelijk. Als ze die grond willen hebben dan betaal je er gewoon voor, die wethouder krijgt bij de bakker ook zijn brood niet gratis!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dirk

   

  Wow, ik ben geen Almeerder en ken de hoed van de rand niet maar lees dit al een tijdje mee. Gister het interview met de eigenares bekeken. Maar dit is pure intimidatie van de gemeente. De eigenares is bereid om te verhuizen tegen gunstige voorwaaden, terecht. En dan doet de gemeente dit, dat woden in eens andere gesprekken. Jammer.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Het onteigenen is gewoon een formele methode. Men is het al eens en nu kan het budget ook uit de onteigeningenpot komen.

 • Bob de Breker

   

  Heeft niemand nog door dat die halsstarrigheid van de camping ons belastingbetalers enorm veel geld gaat kosten? Weg met die camping. De Floriade gaat ons geld opleveren. In ieder geval banen voor mensen die geen uitkering meer hoeven. En er komen toeristen op af, meer dan we nu hebben. En je een beetje drukmaken over een camping waar je nog niet dood gevonden wil worden. Stelletje scheinheilen.

  reageer
 • Frits

   

  Hahaha, keep om dreaming.

 • Merel

   

  De halsstarrigheid, de botheid en het amateuristische werk van deze gemeente kost ons geld. Deze ondernemer knokt gewoon voor haar bedrijf, dat ze van de grond heeft opgebouwd. Petje af voor haar volhouden! Er komen toeristen op af, zeg je? Ja ja, zeker net zoveel en net zo winstgevend als bij alle vorige Floriades. Miljoenen verliezen "leverde dat op". En die banen, als ze al naar Almeerders met een uitkering gaan, is maar voor even.

 • Hekking

   

  Waar haal jij de wijsheid vandaan dat de Flopriade geld gaat opleveren. Ik weet het niet maar er is nog enkele Flopriade winstgevend afgesloten. En voor jouw beleving, de rekening ga jij ook mee betalen over een aantal jaren.

 • Erno

   

  @bob Tijdelijke banen! En ook dat kost gewoon geld van de gemeenschap. Op zich geen probleem. Maar ook niet mooier maken dan het werkelijk is.

 • Johan van der Kolk

   

  Als directe bewoner van de Noorderplassen Oost maak ik, en met mij nog ca 60 andere bewoners, zich grootte zorgen over het verplaatsen van camping Waterhout naar het Schateiland in de Noorderplassen Oost. Tot op vandaag heeft wethouder Herrema geen enkel contact gehad met wie van de bewoners dan ook. Wij als directe bewoners hebben de angst dat de gemeente weer iets gast doen zonder zijn bewoners daarover te informeren c.q. te betrekken in een overleg.

  reageer
 • Ed

   

  Sterkte! De gemeente maakt er een potje van. Ze hadden werk moeten maken van het kasteelterrein. De speculanten die daar al jaren de boel traineren hadden onteigend moeten worden ipv de ondernemers van het eerste uur. Ik woon nu ruim 25 jaar in Almere en heb al veel idioterie meegemaakt. Maar dit is de overtreffende trap!

 • Karel

   

  Uw angst lijkt me volkomen terecht. Deze gemeente communiceert niet met bewoners en houdt totaal geen rekening met hun belangen. Dat Herrema niet wenst te reageren, zegt al genoeg. Zijn enige belang is namelijk de camping bij het Weerwater weghalen. En waar die dan wel komt en wie er last van zullen hebben, zal hem helemaal worst zijn.

 • ruud

   

  Hoezo democratie ??????????????????????

  reageer
 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  Gemeente Almere weer op z'n allersmalst. Te sneu voor woorden dit.

  reageer
 • Gatso

   

  Herrema kennende zijn we gewoon 3 miljoen kwijt.

  reageer
 • Sander

   

  Kan ik de gemeente ook onteigenen in het belang van een eigen parkeerplaats?? Zo krom dit. Almere de stad waar alles kan. Kunnen we de hondenbelasting niet verhogen hiervoor?? Wij hondenbezitters betalen graag voor zaken die niets met honden te maken hebben. Niet dus. Misschien eens meer bezuinigen in gemeentehuis en wat socialer zijn naar bedrijven/camping die voor toeristen zorgt in de stad.

  reageer
 • Sn

   

  Maw wij doen de eigenaar een voorstel en als hij weigert onteigenen wij hem alsnog. Weinig onderhandelen aan dunkt mij.

  reageer
 • Karel

   

  Precies. Het is en blijft gewoon ondernemer wegpesten. Maar wat een gestuntel. Ieder mens zou zeggen: een ezel stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen of driemaal is scheepsrecht, maar nee: deze gemeente heeft zelfs vier pogingen nodig (vooralsnog).

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert