"Ook in Almere zijn sporen van WOII terug te vinden"

ALMERE
"Juist in Almere is het belangrijk aandacht te blijven geven aan de verhalen van de Tweede Wereldoorlog." Dat vinden zowel bezoekers als acteurs van een zogenoemde theaterlezing in De Voetnoot in Almere.

Theatergroep Suburbia bracht woensdagavond een lezing van het toneelstuk 'In Vrede'. Zes acteurs lazen verhalen voor van personages die worstelen met de sporen van de oorlog. Wat doe je bijvoorbeeld als je er na zeventig jaar achter komt dat je iemand anders bent dan je dacht? En wat moet je doen als je een kind bent van collaborateurs?

Het toneelstuk 'In Vrede' werd in 2015 geschreven in opdracht van Theater Na de Dam. Deze theatergroep en Suburbia willen met de voorstellingen het historisch besef over de verschrikkingen van de oorlog levend houden. Volgens regisseur Albert Lubbers is herdenken juist in Almere belangrijk. "Almeerders delen geen lange geschiedenis met elkaar, maar wel een gezamenlijke toekomst. De stad bestond nog niet eens tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar iedereen moet ervan doordrongen blijven of raken dat de verschrikkingen uit de oorlog nooit meer mogen gebeuren".

Bezoekers vonden de theaterlezing interessant en indrukwekkend. De manier waarop verhalen uit het verleden waren vervlochten met het heden was goed gedaan. Bezoekers denken dat het goed is om hier een traditie van te maken.

'In Vrede' wordt donderdagavond in De Voetnoot na de Nationale Dodenherdenking nog een keer gespeeld. Tijdens de achtste editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig in het hele land meer dan tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. De toegang is gratis.

reacties (1)

  • Nooit meer mogen gebeuren, we zeggen het elk jaar weer, en gaan weer verder met oorlogvoeren. Of telt Syrie niet mee?

    reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert