Boeren eisen deel opbrengst windpark op
De boeren beroepen zich op een convenant uit 2002. Zij hebben destijds hun rechten opgegeven om een solitaire windmolen op hun eigen erf te bouwen, omdat de gemeente dat wilde. In ruil daarvoor zouden ze mogen participeren. Het buitendijkse windpark is nu klaar, maar deelname en de hoogte van de vergoedingen zijn nog steeds niet geregeld.
Westermeerwind laat weten dat zij zich aan alle in het verleden gemaakte afspraken zal houden en is zich van geen kwaad bewust. Ze willen de participatie voor het einde van het jaar definitief geregeld hebben. Ook inwoners van Noordoostpolder kunnen dan intekenen.
Maandag dient de zaak bij de rechtbank in Lelystad.
reacties (5)
Kees
Tijd dat de urkers korting krijgen kijk de hele dag tegen die rot dingen aan en je word nog verblind ook
reageerMoraalridder
Hopelijk gaat het de boeren voor de wind
reageerDe ingenieur
De boeren hadden helemaal geen recht op de wind. Welke dwaas denkt zoiets? Net zo als je in Nederland geen recht hebt op bodemschatten onder je grond. Waarom zouden ze nu recht hebben op andermans opbrengsen terwijl ze helemaal niet betrokken zijn in de investeringen? Bij mijn weten moeten molenaars al eeuwenlang betalen voor het gebruik van de wind van de gemeenschap. Misschien willen ze daar in meedelen?
reageerSchaapjes
Ik dacht dat het voor het milieu was. . Toch voor het geld dus! !!
reageerJan
Windenergie in Flevoland; het blijft een boerenfeestje en zorgt voor schisma's in het buitengebied. Gemeenschapsgevoel lijdt onder geldzucht!
reageerSchaapjes
Helemaal mee eens Jan, in het algemeen belang en dat van ons milieu zou duurzaamheid voorop moeten staan. Dat houdt in dat het verdienmodel ook anders moet. Temeer omdat de molens nu niet meer op grond van boeren staat maar voornamelijk op staatsgrond/water(en dus algemeen bezit). Daarnaast is dit park grotendeels met gemeenschapsgeld betaald (vanuit Europese subsidies en RWE wat ook deels eigendom is van de overheden). Dan ook samen de lusten delen. De winst die nu gemaakt wordt over de de kWh prijs kan dan als korting op de energierekening voor iedereen worden teruggegeven. Zo kan groene stroom daadwerkelijk competatief in de markt gezet worden en zal ook het draagvlak toenemen. Nu is het slechts een mooie inkomstenbrond voor de 'happy few'. De participatie, waarvoor ik mij 3 jaar terug al inschreef, is nog steeds niet rond namelijk. Dat begint op een wassen neus te lijken.