"We zijn juist transparant over kosten Floriade"

ALMERE • Wo 14 juni 2017 | 14:55 • Woensdag 14 juni 2017 | 14:55
“We zijn juist transparanter dan voorheen.” Dat zegt wethouder Tjeerd Herrema van Almere als toelichting op zijn verzoek aan de gemeenteraad om extra geld uit te trekken voor de Floriade. Het geld gaat niet zozeer naar de wereldtuinbouwtentoonstelling zelf, maar vooral naar de woonwijk die na afloop van het evenement overblijft. Herrema zegt dat hij 4,4 miljoen euro extra nodig heeft om ervoor te zorgen dat alles voor elkaar komt. 
 
Schuiven met geld 
Onderdeel van de plannen is ook een verschuiving binnen de gemeentelijke organisatie. Alle ambtenaren die aan de Floriade werken, moeten op één afdeling bij elkaar komen te zitten. Aan die nieuwe afdeling hangt een prijskaartje van 7,2 miljoen euro. Samen met de 4,4 miljoen euro maakt dat een bedrag van 11,6 miljoen. 

Herrema geeft aan dat veel kosten op het stadhuis sowieso gemaakt zouden worden, ook als er geen verschuiving zou plaatsvinden. De uitspraak van verschillende politici dat de Floriade 11,6 miljoen duurder uitvalt, verwerpt hij dan ook. Volgens Herrema hebben raadsleden altijd kunnen weten dat er op het stadhuis kosten gemaakt worden voor het project. 
 
Wantrouwen
De 4,4 miljoen euro die de wethouder extra wil uittrekken, is voor een periode van een aantal jaar. Herrema merkt op dat er verschillende andere projecten zijn die de belastingbetaler meer geld hebben gekost. Dat terwijl daar minder voor terug is gekomen als bij de Floriade uiteindelijk het geval zal zijn.
 
Dat mensen zich zorgen maken over de Floriade kan Herrema wel verklaren. Hij wijst op eerdere grote projecten, zoals Het Kasteel of het sportproject Omniworld, die mislukt zijn. Daardoor worden volgens hem nieuwe grote projecten met wantrouwen bekeken. 
 
Als de gemeenteraad daadwerkelijk besluit het extra geld uit te trekken maakt dat de kans van slagen van de Floriade en de Floriadewijk volgens Herrema een stuk groter. “Dit is echt nodig om de klus te klaren.”

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel