"We zijn juist transparant over kosten Floriade"

ALMERE
“We zijn juist transparanter dan voorheen.” Dat zegt wethouder Tjeerd Herrema van Almere als toelichting op zijn verzoek aan de gemeenteraad om extra geld uit te trekken voor de Floriade. Het geld gaat niet zozeer naar de wereldtuinbouwtentoonstelling zelf, maar vooral naar de woonwijk die na afloop van het evenement overblijft. Herrema zegt dat hij 4,4 miljoen euro extra nodig heeft om ervoor te zorgen dat alles voor elkaar komt. 
 
Schuiven met geld 
Onderdeel van de plannen is ook een verschuiving binnen de gemeentelijke organisatie. Alle ambtenaren die aan de Floriade werken, moeten op één afdeling bij elkaar komen te zitten. Aan die nieuwe afdeling hangt een prijskaartje van 7,2 miljoen euro. Samen met de 4,4 miljoen euro maakt dat een bedrag van 11,6 miljoen. 

Herrema geeft aan dat veel kosten op het stadhuis sowieso gemaakt zouden worden, ook als er geen verschuiving zou plaatsvinden. De uitspraak van verschillende politici dat de Floriade 11,6 miljoen duurder uitvalt, verwerpt hij dan ook. Volgens Herrema hebben raadsleden altijd kunnen weten dat er op het stadhuis kosten gemaakt worden voor het project. 
 
Wantrouwen
De 4,4 miljoen euro die de wethouder extra wil uittrekken, is voor een periode van een aantal jaar. Herrema merkt op dat er verschillende andere projecten zijn die de belastingbetaler meer geld hebben gekost. Dat terwijl daar minder voor terug is gekomen als bij de Floriade uiteindelijk het geval zal zijn.
 
Dat mensen zich zorgen maken over de Floriade kan Herrema wel verklaren. Hij wijst op eerdere grote projecten, zoals Het Kasteel of het sportproject Omniworld, die mislukt zijn. Daardoor worden volgens hem nieuwe grote projecten met wantrouwen bekeken. 
 
Als de gemeenteraad daadwerkelijk besluit het extra geld uit te trekken maakt dat de kans van slagen van de Floriade en de Floriadewijk volgens Herrema een stuk groter. “Dit is echt nodig om de klus te klaren.”

reacties (30)

 • Johan

   

  Hé Tjeerd, je had toch nog 8 miljoen van de provincie ? Die staan in de begroting, oeps nee foutje , die zijn door de provincie geoormerkt en kunnen dus niet gebruikt worden voor het evenement. Hé Tjeerd dat provincie paviljoen had toch al klaar moeten zijn? wat gebeurd daar? of heeft de gemeente net zoals bij de Urgan Greeners nog geen vergunning afgegeven? Helaas is deze wethouder volledig de controle kwijt

  reageer
 • Karel

   

  Herrema komt er wel heel gemakkelijk mee weg in dit interview. Waarom wordt hem niet gevraagd hoe hij het voor zichzelf kan verantwoorden dat er geen geld is voor normaal onderhoud van de straten, de paden en het groen? Dat er bedroevend een tekort is aan ouderenzorg en jeugdzorg, dat er onvoldoende geld is om goed te kunnen handhaven, dat Almere verder verloedert, maar dat hij keer op keer miljoenen en nóg meer miljoenen voor die Flopriade wil hebben. Sorry OF, maar hier wordt geheel voorbijgegaan aan alle protesten die steeds meer hun weg vinden.

  reageer
 • Nepotist

   

  Herrema is alleen geinteresseerd in projecten waarbij hij zijn vriendjes met hun advise en onderzoeksburootjes kan inschakelen. Tjeerd wordt regelmatig gesignaleerd in de reguliersdwars met zijn vriendjes.....

 • Hawaii

   

  Die kosten zijn zo transparant als een stuk matglas. De "onverwachte" kosten zullen uiteindelijk nog veel hoger gaan uitvallen vanwege graaigedrag!

  reageer
 • Fred

   

  Er zijn andere projecten die meer geld hebben gekost en minder hebben opgebracht. Als de verantwoordelijke wethouder een dergelijk faalargument gebruikt, dan neem ik aan dat alle alarmbellen afgaan bij de gehele gemeenteraad. Of durft men niet meer te stoppen met deze geldverslindende ramp? Is de Floriade inmiddels "too big to fail"?

  reageer
 • Hannes

   

  Nieuwe projecten met argwaan bekeken! De Floriade/Woonwijk zijn twee op zich verschillende projecten!!... Wat een gezwalk om transparant gram weten te halen!! Is dat om bepaalde claims te moeten omzeilen, wat nog boven het gehele debacle hangt; als men deze totale scenario laat varen!! "Wat is dan uiteindelijk de waarde van een transparante participatie verschuiving!! "Hoe serieus mag men dit gehele debacle nog tot 2022 nemen!! Alleen voor een doorgedramde zelfvoorzienende woonwijk op een verkeerde kwetsbare locatie teweeg te brengen!! (Als men het Kasteel dat al jaren geleden door een vergelijkbare wanbeleid; met een onzekere financiële Floriade/Woonwijk vergelijkt; dan heeft men het operationele inzicht over het gehele debacle niet meer in de Hand!!)

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ron H

   

  Tjeerd als je nou eens verteld wat de voorbereidingskosten zijn van een woonwijk voor 700 woningen plus de kosten van een bedrijvenpark van het aantal m2 grondoppervlak wat daar komt, dan kunnen we transparant beoordelen of en in welke mate je stelling juist is. Dat kan niet moeilijk zijn. Zelfs bij het onderzoek stoppen of doorgaan van de noordzuidlijn was het onderzoek ik geloof in 3 maanden op tafel. Deze simpele vraag moet dus morgenavond op tafel kunnen liggen.

  reageer
 • Sjan

   

  Groot gelijk M! De noordzuidlijn is ook nog niet klaar. Floriade Almere 2033, of soms nog later..

  reageer
 • Cirefrin

   

  Herrema stop nou met je verhaaltjes. We geloven je allang niet meer. Ik zou zeggen.... wieberen!

  reageer
 • Tjeerdje toch niemand geloof je nog ooit meer, knap eerst eens de verpaupering in Almere op ipv dat Floriade projectje van je. Of nog beter vertrek uit de politiek doe ons allemaal een plezier.

  reageer
 • Wageny

   

  Zie je zijn neus groeien? Opstappen met die vent! Tijd voor nieuwe gemeenteraad.Lees alle reacties over achterstallig onderhoud eens. Daar mag de gemeente wel eens wat aan doen. Almere zit niet te wachten op een nieuwe Noord Zuidlijn. Ook een debacel van Heerema.

  reageer
 • .W.

   

  Herrema, go home (=Amsterdam) and stay there! Doe dit nu alvast en wacht de raadsverkiezingen van 2018 niet af. Want dan wordt de PvdA volledig weggevaagd en kun je sowieso vertrekken. Doe alle inwoners van Almere een plezier en ga nu al.

  reageer
 • jan

   

  Ja het is zo transparant als de pest het kost geld geld en nog eens geld als de heren van de gemeente nu eens gaan bijleggen dan komt het niet op rekening burgers.zoals ik als zij stoppen met deze onzin alleen de heer herrema zal er mee pronken het is zijn geld toch niet

  reageer
 • marco

   

  Als ik zo door almere loop zie ik zo veel achterstallig onderhoud. Bruggen worden gesloten in het beatrixpark of gewoon helemaal weggehaald. Kinderspeeltoestellen allemaal verdwenen. Bij sommige wandelpaden in muziekwijk langs de rameaugracht staan al maanden borden om te waarschuwen dat het onbegaanbaar is. maar ja budget is er niet schijnbaar. Moet allemaal naar projecten waarbij almere op de kaart gezet gaat worden en waarmee gescoord kan worden. Gemeente kijk eens goed naar je eerste primaire taken. Als er dan nog budget is kan je leuke dingen plannen

  reageer
 • Karel

   

  Deze gemeente vergeet dat het de bewoners zijn die maken dat het prettig wonen is in Almere. Dat doen niet de ambtenaren die uit status- en prestigebelang de wildste en duurste ideeën hebben. Zijn de bewoners ontevreden dan kun je nog zo veel mooie imagoplannetjes bedenken en zo veel te dure en verliesgevende projecten starten, als de Almeerder niet tevreden is, zal er geen hond in Almere wonen. Zelf zal ik na een enthousiaste start in Almere, ruim tien jaar geleden, nu iedereen afraden om hier te komen wonen. En als ik de kans krijg, ben ik weg. U heeft gelijk met het achterstallig onderhoud en de grote kaalslag. Ooit de groenste stad van Nederland met prachtige fiets- en wandelpaden en bossen, is Almere nu de kaalste stad van Nederland aan het worden. Ga vooral zo door gemeente, met het nog verder naar beneden halen van het imago van Almere, straks wil hier niemand meer wonen.

 • Jos

   

  In alle plannen zou het zuidelijk gebied van het Weerwater altijd groen blijven. In 2010 werd dit nog door de gemeenteraad bevestigd. En toen opeens kwam de gemeente met een prachtige 'groene' invulling de Floriade... Daar moesten we allemaal heel blij mee zijn. Maar toen kwam de aap uit de mouw; het was een truc om een nieuwe woonwijk te kunnen bouwen. En nu wordt het allemaal zo duur, omdat het meer is dan alleen maar een Floriade. Ja een woonwijk op een plek die daar nooit voor bedoeld is geweest een speeltje voor ambtenaren en bestuurders van elders. Er wordt een vies spelletje met ons gespeeld.

  reageer
 • Greb

   

  Blijven vragen om een referendum betreffende de Floriade.

  reageer
 • Arie

   

  Wat een ongelooflijke huichelaar. Het gaat veel extra geld kosten. En hoe dan ook komt dat in eerste instantie op de burger van Almere neer. Later op de belastingbetaler als Almere een artikel 12 gemeente is.

  reageer
 • Karel

   

  Als het maar transparant gaat, klopt het dus dat de gemeente ons naar miljoenen verliezen en richting artikel 12 leidt? Dan mag het dus? Stoppen met deze waanzin. Ik vind het van een ongelooflijke arrogantie hoe Herrema de Almeerders de maat neemt. Vergeet niet, meneer Herrema, dat het ONS geld is waar u gelijk Sinterklaas mee strooit, van ONS en niet van u. Makkelijk, hè?

  reageer
 • HH

   

  Transparanter nu? Dus de afgelopen jaren deed hij grepen in de kas waar niemand vanaf wist? En sinds wanneer kosten nieuwe woonwijken geld? Ze leverden voorheen hun eigen dekking via het grondbedrijf. Als de Floriadewijk geld kost, wie wil deze wijk dan zo graag hebben?

  reageer
 • Stel?

   

  Iedere bestuurder die financiële betrokkenheid heeft om dit project te regelen gewoon aansprakelijk stellen als het mislukt. Ook privé ,dat bedenken ze zich wel!

  reageer
 • Boels

   

  "Herrema merkt op dat er verschillende andere projecten zijn die de belastingbetaler meer geld hebben gekost." Dat is wel het slapste excuus tot nu toe.

  reageer
 • Hannes

   

  Hoezo transparant voor de Floriade, met de achterliggende gedachten de zo door gedramde woonwijk op de verkeerd uitgekozen kwetsbare locatie! Hoe verklaar je zo'n intuïtie.

  reageer
 • Merreha

   

  Herrema heeft een gigantische plaat voor zijn hoofd. Koning van de budgetoverschrijdingen. Alles voor het VVD/PvdA plan, de Flopriade. Wees een kerel en vraag de inwoners eens wat ze er van vinden.

  reageer
 • Willem dronte

   

  De staat moet hier ingrijpen almere gaat hier aan failliet trouwens dat zijn ze al bijna Laten we nu eens afrekenen met deze dwazen met hun goude vinger en maar strooien met geld van een ander

  reageer
 • joost

   

  Wantrouwen vanwege Kasteel en Omniworld: klopt! Maar vooral: veel meer wantrouwen vanwege het verleden van eerdere Floriades en het trackrecord van deze wethouder.

  reageer
 • KC

   

  Hij is nu net zo transparant bij de aanleg van de Zuidlijn in Amsterdam. Dat heeft de burgers honderden miljoenen meer gekost. Ik ben blij dat ik niet in Almere woon.

  reageer
 • Hans

   

  Belachelijk Almere heeft zo veel te kort terwijl er heel veel koop woningen zijn die de pot van Almere spekken nooit hoeven ze vrandwoording af te leggen gooien met geld om dat ze totaal geen langetermijn inzigt hebben maar flits extra en pak de hardwernde man of vrouw voor boetes lijkt dat er geen drugs handellaren zijn sta op Almere floriade kappen.

  reageer
 • kees d.

   

  Die Herrema is zo transparant dat iedereen kan zien dat dit niet de laatste miljoenen injectie zal zijn voor de "Treuriade". Maar ja ze houden geld over van de zorg want dat zal hun een zorg zijn.9

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  En nadat al die onnodige gigantische bedragen door de bewoners betaald zijn, mogen diezelfde bewoners er alleen op na een bizarre entreeprijs betaald te hebben. Wat hebben bewoners er nu feitelijk aan?

  reageer
 • Martin

   

  Nodig om de klus te klaren ? Heerema praat uit z'n nek. Zet medewerkers in voor geheel Almere i.p.v. 'deze klus'. De arrogantie ook om een vergelijking te trekken met 'het kasteel' en 'Omniworld'. Je kunt dus als gemeente ambtenaar gewoon geld uitgeven zonder risico ; het hoort er gewoon bij en de inwoners moeten het er maar mee doen. De arrogantie van 'de macht'. Walgelijk !

  reageer
 • Dirk

   

  Herrema de nieuwe frits huis , smijten met geld of dat het water is hier . stop met die onzin nu , de verliezen zullen op de inwoners verhaalt worden straks kappe met die flopiade dus .

  reageer
 • Iet

   

  Frits huis smijt met geld?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert