Raad mort maar steekt extra miljoenen in Floriade

ALMERE
Een meerderheid van de gemeenteraad van Almere steunt het voorstel om extra miljoenen te steken in de organisatie van de Floriade. Diverse partijen gaven donderdagavond op de Politieke Markt aan met een dubbel gevoel in te gaan stemmen. Wethouder Tjeerd Herrema betoogde 4,4 miljoen extra nodig te hebben om de klus op tijd te kunnen klaren en daar zijn de meeste partijen ook wel van overtuigd. Desalniettemin zijn ze wel kritisch.

Een greep uit de reacties: 
D66: "We staan niet bepaald te trappelen om de portemonnee te trekken."
Leefbaar Almere: "Dit soort berichten vallen beroerd in mijn fractie en de rek is er wel uit.."
ChristenUnie: "Dit is wel slikken." 
VVD: "Het is pijnlijk, maar het is niet anders."
CDA: "We zijn er niet blij mee, maar we onderschrijven dat het nodig is."

Felle tegenstanders zijn de PVV en de SP. 
PVV: "De geldsluizen staan open en er gaan nog tientallen miljoenen euro's bijkomen."
SP: "We donderen met oogkleppen op het ravijn in."

GroenLinks liet zich nog niet echt in de kaarten kijken, maar gaf wel aan bezorgd te zijn. "Het is verbijsterend hoeveel extra geld er wordt gevraagd. We maken ons zorgen of we het over vijf jaar wel halen. Er moet nog zoveel gebeuren."

Moet er straks weer meer geld bij?
Diverse fracties wezen erop dat het stadsbestuur eerder de belofte deed 10 miljoen euro in de Floriade te steken en geen cent meer. Zij wilden dan ook van de wethouder weten of het bij deze extra miljoenen blijft. "Is dit het nou. Blijft het hierbij?", vroeg de PvdA zich bijvoorbeeld af.

Volgens wethouder Tjeerd Herrema is de extra 4,4 miljoen voldoende voor de organisatie van de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 en de bouw van de groene stadswijk na het evenement. Ook wordt er intern op het stadhuis met ambtenaren en werkbudgetten geschoven. De kosten hiervoor bedragen 7,2 miljoen euro. Hierdoor bestaat het aparte Floriade-team straks uit 16 ambtenaren. "Voor de organisatie is dit genoeg en daar blijft het ook bij", aldus de wethouder. 

Herrema geeft toe dat de gemeente de organisatie van het evenement heeft onderschat. "Zeker als je er nog een wijk aan koppelt. Het vergt veel meer tijd dan we aanvankelijk hebben gedacht."

De gemeenteraad moet op een later moment nog officieel instemmen met het voorstel. 

reacties (41)

 • Karel

   

  Vanavond in één vandaag op npo1: "Floriade 2022: Geld verdienen of bodemloze put?" De hele wereld weet door eerdere Floriades dat het het laatste is, nu Almere nog!

  reageer
 • Chris

   

  Wat is het toch een puinhoop in Almere! Wat is er allemaal gebeurt de laatste jaren. Sinds '78 woon ik hier als trotse Almeerder, maar laatste jaren als verdrietige en teleurgestelde Almeerder. Als de politici eens de kranten lezen zouden ze beter door hebben hoeveel onvrede er is! Schandalig hoe de prestige projecten worden door geduwd zonder enig verstand van zaken met geld smijten. Wacht maar op meer bezuinigingen!

  reageer
 • Karel

   

  Het is nog veel erger! De dames en heren politici en ene Herrema in het bijzonder weten donders goed wat er zich binnen de media afspeelt. Maar ze hebben lak aan de bewoners. Zo erg is het al gesteld op het stadhuis. Protesten willen ze niet horen, doordrukken en kritiek wordt terzijde geschoven. Niet voor niets ligt de cultuur op het stadhuis onder vuur en wordt een reorganisatie doorgevoerd. Een hot item is vooral het NIET communiceren met de bewoners van deze stad.

 • LlGun Vvd pvda D66 Cda LA hun kostbare feestje

   

  Laat pvda raadslid vd Pauw en wethouder Herrema fijn met gemeenschapscentjes hun feestje bouwen. Zij hebben er hard voor gewerkt en laten Vvd D66 raadslid Lems Cda raadslid vd Kroef en Leefbaaralmere raadslid Nico van Duin ook meeprofiteren van uw belastinggeld. Almere Rijk en Provincie leggen nu meer dan 144 mio euro in. Geen van deze heren heeft eigen geld in de BV Floriade geïnvesteerd. De markt moet 60 mio inleggen maar tot nu toe € 0,- !

  reageer
 • Cirefrin

   

  Ik hoop dat dit besluit van de gemeente raad de laatste Almeerder doet zwichten om volgend jaar de laatste paar zetels doet geven aan de PVV. Kan het plan van de Flopriade in een keer van de tafel geveegd worden. Denken ze in de gemeente raad dat de almeerders nog een Floriade willen hebben. De politieke partijen bestaan alleen nog maar uit egotrippers die niet naar hen luisteren aan wie ze te danken hebben dat zij in de gemeenteraad zitten. Wat een losers.

  reageer
 • Karel

   

  Deze gemeente en gemeenteraad zitten er niet voor de inwoners van Almere, ondanks dat wij als burgers erop moeten kunnen vertrouwen dat ambtenaren betrouwbaar, integer en zorgvuldig handelen. Er zal ook wel ergens staan dat ze niet roekeloos en onuitputtelijk met ons belastinggeld mogen smijten, ten koste van het normale en veilige woongenot en leefonderhoud van de inwoners. Maar in Almere is dat is niet meer van deze tijd, hier heeft men zijn eigen regels opgesteld. Ze zitten er voor zichzelf en hun prestigeprojecten. Heeft niets meer met degelijk bestuurswerk en zelfs maar met enige welwillendheid richting bewoners te maken. Ik kan niet wachten op de verkiezingen volgend jaar.

 • Jojanneke

   

  Hoe bestaat het.... Mijn bek valt open. Moet je kijken wie er allemaal voor dit geldverslindende plan stemmen (met of zonder morren). Van de VVD verbaasd het mij niet echt. Dat is echt een enorme geldschieter voor onbenullige projecten zoals bijvoorbeeld het Economic Development Board Almere. Dat heeft tonnen gekost en niemand weet waar het geld gebleven is en hoeveel Almere er voor terug heeft gekregen. Dat bleek niet "meetbaar" te zijn. Het enige wat duidelijk was dat was het exorbitante salaris van de directeur. En de VVD staat er nog steeds achter. Pfff. Herrema kan beter lid worden van de VD want hij doet de PvdA geen eer aan. Met die zogenaamde prachtige woonwijk die de Floriade gaat opleveren. Jammer alleen dat er geen geluidsschermen komen tussen de sociale woningbouw woningen en de A6....... Wie wil daar nou wonen.... De herrie van de A6 maar ook de uitstoot van fijnstof. lekker op je balkon naar lucht happen. Ik begrijp niet dat D66, CDA, Groen Links toch akkoord gaan met al die extra miljoenen. Van Leefbaar Almere kun je echt alles verwachten, die waait werkelijk met alle winden mee. Jammer, hopelijk weten de inwoners van Almere waar ze volgend jaar op moeten stemmen!! En vooral waarop ze NIET moeten stemmen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hekking

   

  Ik ben blij dat de raadsleden van de grote partijen, VVD, PvdA, CDA, D66, Groen Links allemaal voor hebben gestemd. Dat geldt ook voor het nietszeggende Leefbaar Almere. Ik hoop op het verzoek om nog meer extra geld uit te trekken voor de Floriade. Ook dan reken ik op de steun van deze partijen. Tot aan de volgende gemeente verkiezingen reken ik op hun onvoorwaardelijke steun. En dan maar hopen dat veel Almeerders uit protest PVV stemmen. Dan is het ophanden zijnde financieel debacle nog enigszins te verteren. Wetende dat de zittende kliek is afgestraft voor hun daden.

  reageer
 • Hansje

   

  Stop deze Herremanie!

  reageer
 • Merreha

   

  Wat een toneelspel daar in de raadszaal. De rek is er uit, het is niet anders, we betalen niet graag. En allemaal gaan ze akkoord. Van de aanstichters VVD en PvdA tot en met CDA, D66 en Leefbaar Almere. Geldgebrek waardoor jeugdzorg onder druk staat, er geen fatsoenlijk onderhoud plaats vindt in Almere. En die toneelspelers smijten met geld. Heel slim gedaan door deze acteurs want bij de volgende verkiezingen is er haast geen alternatief waarop je zou kunnen stemmen. Vreemd dat het vertrouwen in de politiek bij velen is verdwenen.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Och, leefbaar bestaat volgend jaar niet meer. Kat woont dan lekker in het geregelde oosterwold en er is vast nog wel wat bij te verdienen op de floriade. Mits er niet teveel mensen op floriade-stoppende-partijen gaan stemmen. Of met zijn allen de straat op gaan om te demonstreren. Vanavond trap ik af: met pot bier sta ik voor stadhuis te mekkeren of o.a. de floriade.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Tegenover het stadhuis is ook inderdaad een sympathiek cafeetje met goed bier.

 • LeefbaarAlmere schendt eigen beloften

   

  In 2015 is Leefbaar Almere bij monde van raadslid Nico van Duin enthousiast akkoord gegaan met het masterplan Floriade en de begroting. Dit onder voorwaarde dat de kosten niet hoger zouden worden en er een transparante financiële rapportage zou komen. Leefbaar Almere is sindsdien herhaaldelijk akkoord gegaan met extra kostenposten en akkoord met het feit dat de raad nog steeds geen financiële rapportage heeft ontvangen van pvda wethouder Herrema. Leefbaar Almere heeft ook het onderzoek naar de kosten stoppen Floriade en een referendum geblokkeerd. Burgers van Almere - maart 2018 kunt u weer stemmen....

  reageer
 • Mia

   

  Alsjeblieft trek de stekker uit dit kostenverslindende project, wanneer wordt de gemeenteraad nu eens wakker en zien ze in dat dit alleen maar geld, ons geld van de inwoners van Almere, gaat kosten. Mocht het geld op leveren, wat ik niet zie gebeuren, krijgen wij, de burgers, er niks van. Laten ze maar snel een referendum houden, een bindend referendum.

  reageer
 • Flevoburger

   

  We moeten nu gewoon even goed onthouden WIE er politiek gezien met dit hele circus akkoord gaan. Da's voor volgend jaar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen wel zo handig.

  reageer
 • Pzaal

   

  Natuurlijk. Het kan in Almere. Volgend jaar weer 5 miljoen erbij en de jaren erop weer zeker? Trek de stekker er alsjeblieft uit!

  reageer
 • Hannes

   

  We staan niet bepaald te trappelen; We zijn er niet blij mee; maar we onderschrijven dat het nodig is: Is dat om de verwachte claims af te betalen; als men er uiteindelijk achterkomt dat men er geen financiële heil meer in ziet!!" Hoe laat men zich nog overdonderen met zo'n onzekere financiële droomscenario project!! "Op een verkeerd uitgekozen kwetsbare locatie; waar men al in het begin stadium voor is gewaarschuwd"

  reageer
 • Hannes

   

  Nogmaals; probeer eerst het rondje om de kerk af te bouwen; Denkende aan Almere Poort om deze regio ook een karakter en een culturele status te geven!! Daar zal zeker een zelfvoorzienende/woonwijk tussen passen!!

 • Hannes

   

  Alleen de animatie zegt al boekdelen van een droomscenario, waar men kan zeggen, wie heeft ze allemaal wel op een rijtje, daar neemt geen inversteerder op deze kwetsbare locatie zeker geen risico mee!!

 • Leo

   

  Volgend jaar zijn er gemeente-raadsverkiezingen ! Mijn stem gaat naar de partij die deze waanzin stopt !

  reageer
 • Almeerder

   

  Helemaal mee eens!!

 • Enna

   

  Die van mij ook. Wie nog meer?

 • Jan D

   

  1700 euro per inwoner kost dit! Wie wil dit? Een maandinkomen per inwoner terwijl er al veel armoede is. Hier zou je eigenlijk over moeten stemmen.

  reageer
 • Henk

   

  Ja Almerianen.........lelystad is zo slecht nog niet met geld opleverende projecten zoals de luchthaven, bataviastad, overslaghaven, hoofdkantoor Zara

  reageer
 • Henk

   

  Werd op het afscheid van ayatola annemarie niet gezegd dat we dankzij haar de floriade hebben? Zullen we haar de extra kosten dan ook laten betalen...... oh nee zij zit zelf bakken met geld te verdienen in de bejaardensoos van de eerste kamer. Dikke schande dat zij nog bestuurlijk actief is. Alle tegenstanders hoonde ze toen weg. In en in slechte bestuurder

  reageer
 • md500

   

  Het is bekend dat tot nu toe elke tentoonstelling als de Floriade in binnen en buitenland 30 tot 40 miljoen verlies brengt, is in het internet makkelijk te vinden. Hoe gek kan je zijn Almere de belasting betaler draait er weer voor op.

  reageer
 • Rmlucke@gmail.com

   

  Men maakt een begroting, kennelijk geen deskundige! Daarvoor wordt een ruim budget voor uitgetrokken. Maar er zijn altijd mensen die menen gemeentes een pootje te moeten uitdraaien, de skyline is de limit! Maar is het geen regelmatig terugkerend verschijnsel. Met alle gemeentelijke projecten? Stopkraan, Metro, Noord-zuid lijn, vorige Florijn? Wordt er te veel korte termijn gedacht?

  reageer
 • Hannes

   

  Waar blijft de ware herkenbaarheid van de gemeenteraad, om de continuïteit en de imago van Almere; op een transparante, eerlijke en betrouwbare manier een culturele karakter te geven!! " Hoe morrig mag men zijn om je eigen gezicht te verliezen!!" "Nogmaals als men de Floriade/woonwijk op de zo verkeerd uitgekozen kwetsbare locatie voortzet; dan wordt het voor Almere een gegarandeerd culturele financiële debacle!!

  reageer
 • Guderian

   

  Zo wordt je bijna gedwongen PVV te stemmen. Dat wil ik helemaal niet. Maar ik wil ook niet opdraaien voor de kosten van hobby van een paar lieden die op een roze wolk wonen.

  reageer
 • HH

   

  Laten we hopen dat er ook nog een lokale anti-Floriade-partij komt, of dat Forum voor Democratie mee gaat doen, of de Partij voor de Dieren (die ook tegen een woonwijk langs/in het Weerwater zou moeten zijn vanwege de ecologische gevolgen). Want inderdaad, de keuze PVV of SP is voor veel mensen ook wat te kort door de bocht.

 • Rob.Erto

   

  Ik denk dat ik voor dezelfde keuze ga staan.

 • Hendriksen

   

  Het houdt niet op niet van zelf......

  reageer
 • Boels

   

  De gemeenteraad krijgt pas een echt dubbel gevoel na de verkiezingen in maart 2018. Dan is het wel te laat.

  reageer
 • Claartje

   

  Deze raad is zo incapabel als wat en zou onmiddellijk op moeten stappen. Zijn het soms ook hun vriendjes aan wie opdrachten worden uitbesteed? En wat blijft het stil rond de burgemeester, durft hij niks te zeggen? Wat een drama is Almere toch. Ik heb het nog nooit eerder gedaan, maar volgend jaar gaat mijn stem absoluut naar PVV of SP. Opzouten met de rest.

  reageer
 • Jeroen

   

  Wat een vertoning! Het is wachten op de volgende financiële injectie. Als we straks na de verkiezingen met een nieuwe wethouder te maken krijgen kan hij/zij mooi zeggen dat de vorige er een puinhoop van had gemaakt. En ja de trein die rijdt en is niet meer te stoppen,, dus we kunnen niet anders dan er nog meer miljoenen in stoppen. En deze.. als we nu stoppen dan kost het nog meer en dan hebben we niks...Die Floriade gaat de almeerse burgers echt bakken, wat zeg ik, BERGEN met gemeenschapsgeld kosten!!! En alle verantwoordelijke politici zitten tegen die tijd, als we tegen tientallen miljoenen tekort uitkomen, elders lekker uit de wind. Met een bak wachtgeld of met een ander mooi baantje wat het partijkartel wel heeft geregeld!

  reageer
 • .W.

   

  Duidelijk is nu op welke partijen we in maart volgend jaar niet moeten stemmen. Voor alle duidelijkheid, dit zijn de partijen die het nodig vinden Almere de financiele afgrond in te duwen en dus voor het bejaardenevenement de Floriade zijn.

  reageer
 • Jacob

   

  Zoals alles in Almere wordt dit ook weer een grote flop.

  reageer
 • Martin

   

  Kunnen we Herrema straks ook afrekenen ? Lekker makkelijk geld uitgeven ... Een nieuwe woonwijk waar echt niemand op zit te wachten. Kijk naar het achterstallig onderhoud aan plantsoenen. Grootsheid waanzin. Ik was positief en voorstander van de Floriade maar mijn enthousiasme is behoorlijk getempt.

  reageer
 • Ron H

   

  Reken maar dat ze straks in de rij staan voor een woning met die mooie (niet zo heel realistische plaatsjes) Bij elke bijenkomst zie je weer mensen staan die de eerste keus willen maken bij een woning.

 • Henk

   

  Gelukkig zijn er volgend jaar verkiezingen...

  reageer
 • SJP

   

  Dit is echt niet te geloven... de oren vallen van je hoofd. Slappe zakken in de gemeenteraad.

  reageer
 • joost

   

  Het staat er echt hoor: 7 miljoen voor 15 ambtenaren! Dat is dus een dikke 5 ton, een ton per jaar per ambtenaar!

  reageer
 • Qwerty

   

  Klopt. Bij veel overheden ligt de overhead op ongeveer 50%. Daarmee blijft er dus aan feitelijke salariskosten 50.000 per jaar per ambtenaar over. Bruto iets meer dan 4000 per maand. Das niet exorbitant hoog zoals u suggereert.

 • Ed Molenaar

   

  Over 3 maanden lees je dit weer.

  reageer
 • Zo, dat is Herrema weer gelukt. Op naar het volgende, geld verslindende, argument. Wat ben ik blij dat wij NIET in Almere wonen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ja, het is vreselijk! De mensen lopen huilend over straat!

 • Leo

   

  Nou reserveer dan maar 6 miljoen extrs want die vraag komt er binnen nu en 2 maanden zeker. En dan zwichten de dames en heren weer, bodem loze put dit.

  reageer
 • Almere

   

  Bedoelen jullie niet "moet" i.p.v mort ? In de titel

  reageer
 • Sm

   

  Let maar op. Over een paar weken moet er weer geld in. Maar dat verdient zichzelf natuurlijk terug, aldus de gemeente. Of zouden ze net als Venlo dik 26 miljoen verlies maken?

  reageer
 • Pzaal

   

  26 maar? Ik denk wel 50 miljoen.

 • Rinus

   

  En zo vergaat het iedere gemeente met Flopperiade ambitie, eerst de hemel beloven en dan de schulden in.

  reageer
 • Ron H

   

  Het is een onzinnig antwoord vooraf te stellen dat iets voldoende is. Dat weet je nooit. Net zo onzinnig om de vraag te stellen . Naatuurlijk kan de wethouder geen garantie geven. Dat kan niemand.

  reageer
 • Karel

   

  Onbegrijpelijk dat deze gemeenteraad zo met Herrema meegaat en de stad Almere en de inwoners gewoon laat barsten. Almere verloedert en het hard benodigde geld gaat daar niet naartoe maar naar een prestigeproject van Herrema. Hoe kunt u, gemeenteraad, dit met uw geweten overeenkomen? Bah! Wat een zeer zorgwekkend wanbeleid hier.

  reageer
 • Rutger

   

  Er volgen nog vele momenten waarop aan de raad extra geld wordt gevraagd. En elke keer zal dat er komen. Ruggengraat ontbreekt, visie is er niet: allemaal schoothondjes van Herrema en co.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert