Raad mort maar steekt extra miljoenen in Floriade

ALMERE • Do 15 juni 2017 | 22:44 • Donderdag 15 juni 2017 | 22:44
Een meerderheid van de gemeenteraad van Almere steunt het voorstel om extra miljoenen te steken in de organisatie van de Floriade. Diverse partijen gaven donderdagavond op de Politieke Markt aan met een dubbel gevoel in te gaan stemmen. Wethouder Tjeerd Herrema betoogde 4,4 miljoen extra nodig te hebben om de klus op tijd te kunnen klaren en daar zijn de meeste partijen ook wel van overtuigd. Desalniettemin zijn ze wel kritisch.

Een greep uit de reacties: 
D66: "We staan niet bepaald te trappelen om de portemonnee te trekken."
Leefbaar Almere: "Dit soort berichten vallen beroerd in mijn fractie en de rek is er wel uit.."
ChristenUnie: "Dit is wel slikken." 
VVD: "Het is pijnlijk, maar het is niet anders."
CDA: "We zijn er niet blij mee, maar we onderschrijven dat het nodig is."

Felle tegenstanders zijn de PVV en de SP. 
PVV: "De geldsluizen staan open en er gaan nog tientallen miljoenen euro's bijkomen."
SP: "We donderen met oogkleppen op het ravijn in."

GroenLinks liet zich nog niet echt in de kaarten kijken, maar gaf wel aan bezorgd te zijn. "Het is verbijsterend hoeveel extra geld er wordt gevraagd. We maken ons zorgen of we het over vijf jaar wel halen. Er moet nog zoveel gebeuren."

Moet er straks weer meer geld bij?
Diverse fracties wezen erop dat het stadsbestuur eerder de belofte deed 10 miljoen euro in de Floriade te steken en geen cent meer. Zij wilden dan ook van de wethouder weten of het bij deze extra miljoenen blijft. "Is dit het nou. Blijft het hierbij?", vroeg de PvdA zich bijvoorbeeld af.

Volgens wethouder Tjeerd Herrema is de extra 4,4 miljoen voldoende voor de organisatie van de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 en de bouw van de groene stadswijk na het evenement. Ook wordt er intern op het stadhuis met ambtenaren en werkbudgetten geschoven. De kosten hiervoor bedragen 7,2 miljoen euro. Hierdoor bestaat het aparte Floriade-team straks uit 16 ambtenaren. "Voor de organisatie is dit genoeg en daar blijft het ook bij", aldus de wethouder. 

Herrema geeft toe dat de gemeente de organisatie van het evenement heeft onderschat. "Zeker als je er nog een wijk aan koppelt. Het vergt veel meer tijd dan we aanvankelijk hebben gedacht."

De gemeenteraad moet op een later moment nog officieel instemmen met het voorstel. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel