Veel meer klachten over geluidsoverlast Defqon.1

BIDDINGHUIZEN
De 160 meldingen van geluidsoverlast die bij de gemeente Dronten zijn binnengekomen over Defqon.1 zijn er véél meer dan vorig jaar. Toen klaagden slechts 15 mensen. 

Volgens een woordvoerder van de gemeente is de combinatie van een zuidwestenwind richting Elburg en de hoge windsnelheid een mogelijke verklaring. "Daardoor draagt het geluid verder dan normaal."

Ook buurgemeenten klagen
De klachten over het harde geluid blijven niet beperkt tot Dronten. In de gemeenten Elburg en Oldebroek zijn door politici zelfs vragen gesteld aan het college van B en W.

Volgens Han Dickhof van de ChristenUnie in Elburg kon er niet normaal tv gekeken worden, zonder dat er gedreun onder zat. ''Iedereen op straat sprak over de geluidsoverlast.''

Dickhof heeft een klacht ingediend op milieuklachten.nl. Ook op Twitter vraagt hij aan de gemeente Dronten hoe het precies zit met de vergunning rond dit festival.

"Buiten alle proporties"
Ook de ChristenUnie in Oldebroek is niet te spreken over de geluidsoverlast. ''De hoeveelheid geluid die er geproduceerd werd is naar onze mening buiten alle proporties''. Dat staat te lezen op de website van de partij. Verder wil de lokale ChristenUnie weten of er contact is geweest met de gemeente Dronten.  

De politici willen daarnaast weten of de geluidsnorm is overschreden. Zowel de ChristenUnie in Elburg als in Oldebroek willen tenslotte weten of de overlast in de toekomst minder wordt bij andere festivals. Het is de zevende keer dat het muziekfeest werd gehouden in Biddinghuizen. 

reacties (28)

 • Oldebroeker

   

  Onbegrijpelijk dat de gemeente Dronten en provincie Flevoland dit toestaan. Dit verschrikkelijke lawaai zo dicht bij Europees beschermde natuur en bij recreatieterreinen met toeristen die van hun rust willen genieten. En vele bewoners die noodgewongen een weekend weg moeten gaan omdat ze anders hij huis uit dreunen Alle lof voor politici die hier wat aan willen doen!!

  reageer
 • gerrit

   

  gaan ze nu op zondag het luiden van de kerkklokken in oldebroek en elburg ook verbieden ??? dit is voor sommige mensen ook geluidsoverlast !!!!!!!!!!!!! defqon is maar 1 weekend, de kerkklokken luiden is iedere week.

 • Dre Solar

   

  De overheid keurt het ook goed dat er straks tientallen maal per dag een vliegtuig over dat gebied laag komt overvliegen. Overigens is het zo dat de mensen in een recreatiezone zelfs meer geluidsoverlast moeten tolereren, voor je rust kun je dus beter NIET in een recreatiezone gaan bivakkeren. Met dat uit huis dreunen zal het wel heel erg meevallen, of is dit weer zo'n gevalletje van aanstellerij op de veluwe? Weet u nog dat ze in Elburg rare geluiden meenden te horen van Flevolandse windmolens?

 • Dre Solar

   

  Ik word mijn hele leven al geterroriseerd op zondag morgen. Die kerkklokken gaan door merg en geen! Het geestelijke onbehagen dat ik daardoor ervaar is een lijdensweg! Zo... Azijnzeiker modus uit, leven en laten leven mensen! Iedereen heeft zo zijn eigen feestje en ik vind dat je een ander dat ook moet gunnen, wel zo Christelijk niet waar? Een beetje meer begrip, liefde en minder bevooroordeeld zijn zou de wereld een stuk mooier maken.

  reageer
 • Angel

   

  Defqon klachten?? Juist een top feest waar iedereen lekker op los kan stampen en tha dat de wind anders staat en buurt gemeente mee konden genieten had de wind van mij ook de andere kant op gemogen des te harder feesten natuurlijk ,jammer dat mensen altijd maar moeten klagen en 1 keer in t jaar een weekend de mensen niet gunt om ff los te kunnen op overheerlijk stamp muziek !!! Ik zeg knallen volgend jaar DEFQON !!!! 🤘

  reageer
 • Jeroen

   

  ChristenUnie, klaag je ook over het geluid van de opwekking? Of kan dat alleen over lowlands of Defqon?

  reageer
 • Tom

   

  Het was een super feest!!!!! Defqon 1 bedankt. De gemeente Dronten bedankt. Alles was super voor elkaar. De organisatie en vooral de sfeer is geweldig. Voor alle klagende mensen doe wat met deze spreuken ;) - Klagen is een vorm van de tijd doorbrengen -Een mens brengt zijn leven door met redeneren over het verleden, klagen over het heden en zich zorgen maken over de toekomst.

  reageer
 • Barbara

   

  Je generaliseerd en drukt je wel iets te primitief uit, maar als je jong bent bezit je de wereld die je voor ogen hebt en anders maak je hem wel in je dromen.Geniet er van zou ik zeggen maar zeg niet van die vreemde dingen als zouden anderen de heel rieele klachten verzonnen hebben omdat ze hun beschikbare tijd niet zouden weten in te vullen.Hoop dat de tinnitus waar we het v.n.l. over hadden in de reacties jou bespaart blijft.

 • laat alle reacties zien
 • sherlock

   

  Bij openbare evenementen waar geluid bij betrokken is schijnen de lage tonen (de bassen dus) de overhand te moeten hebben, hetzelfde is dat het geval bij moderne films in combinatie met een homecinema set. dezen zouden in rijtjeshuizen en flats verboden moeten worden want de buren dreunen mee. In bioscopen idemdito. Bij een van de weinige keren dat ik me mee heb laten nemen naar een bioscoop, was ik blij dat ik uit voorzorg oordopjes bij me had gestoken.

  reageer
 • Truusje

   

  Ik woon al 15 jaar in een rijtjeshuis met aso's als buren en dat is geen feestje, erger dat heeft niets met welk geweldig festijn dan ook te maken. Het geluid, met de op het gehoor en zenuwgestel gerichte vibraties, gaan dagelijks dwars door muren en vloeren heen en strekt zich km verder uit. Dwars door gehoordrempel en lichamelijke grenzen die door de huid word bepaald. Over de ziekmakende lijfelijke gevolgen van dit getolereerde geweld zal ik hier niet uitweiden. Zelfs op tijden dat overlast verboden is wordt b.v na 23 uur en de vele nachtelijke uren komen niet in aanmerking voor een vette waarschuwing. Slap politie beleid, de bewakers van. Burgemeester weet ook van niets?

 • weg met Aat

   

  Volgens mij is de burgemeester van Dronten reeds doof. Ik herinner mij nog een tv uitzending van de rijdende rechter inzake geluidsoverlast. De rijdende rechter zei terecht "waar is de burgemeester van Dronten?" Het wordt echt hoog tijd dat er eens een frisse wind door het gemeentehuis van Dronten gaat.

  reageer
 • Gerven

   

  Wat een heerlijk feest volgend jaar weer. Net zoals de 5 eerdere jaren. En het geluid stond dit jaar niet harder als voorgaande jaren. Sterker nog een groter deel van het weekend heb ik mijn oordopjes niet gebruikt.

  reageer
 • Tuuk

   

  S6 dan in je verdere leven! Gehoorbeschadiging hersteld NOOIT meer!! Eenmaal beschadigd blijft beschadigd! En is echt heel vervelend hoor als je 24/7 of een piep hoort of geen geluid meer kan verdragen, en zelfs het geluid van autorijden pijn doet aan je oren! Maar ga vooral naar festivals zonder gehoorbescherming! 👍👍

 • Karel

   

  U lijkt er trots op te zijn, maar dit betekent niets meer of minder dan dat uw doofheid al is ingezet. Er is helaas geen weg meer terug.

 • patrick

   

  'Iedereen op straat sprak over de geluidsoverlast.'' echt?

  reageer
 • Barbara

   

  Werkelijk krankzinnig en te triest voor woorden hier te moeten lezen dat grote hoeveelheden mensen die non stop de pijnlijke aanvallen van geluidsgeweld hebben ondervonden zich nog tegen dergelijk geweld moeten komen verdedigen! Het zou deze burgemeester toch werkelijk sieren voordat deze dergelijke evenementen toestaat zich eens te verdiepen in wat geluid überhaupt betekent voor ieder mens die horen kan! Het lijkt erop of dat deze man daar geen enkele kennis, noch interesse in toont.Ik geef toe, het is een pittige studie, maar de moeite waard interesse te kweken om het pakket "besturen van een gemeenschap" bij te kunnen stellen! Of is het wachten op de volgende groep van duizenden tinnitus klanten en dan doen alsof je nog van niets iets afweet? mvg Groot Muziek Liefhebster.

  reageer
 • Jan

   

  Haha, humor toch? Of meen je dit echt?

 • Barbara

   

  Kleine toevoeging voor de liefhebber.Horen doe je met je brein? Men onderzoekt nu waarom verschillende typen geluiden en toonhoogtes verschillende hersengebieden doen oplichten tijdens verblijf in de MRI scan. Het brein blijkt onderverdeeld in allerlei kleine geluidscompartimenten. Het oogt soms net een piano. Dit is pas het begin. Zodra men begrijpt wat er precies gebeurt in het brein van iemand die goed hoort, kunnen we ook beter begrijpen wat er gebeurt bij iemand die níet goed hoort. Dat is absoluut belangrijk,want gehoorschade zal in de toekomst een steeds groter probleem worden.’

 • Wat een gruwelijk feestje was het weer! Tot volgend jaar Defqon 🙌

  reageer
 • A.

   

  Zevende keer gehouden en nu klaagt men steen en been omdat het een keer ver te horen is. Ja buitenevenementen hoor je goed want er staan geen muren omheen en er zit geen dak boven. Laat de mensen lekker genieten van hun festival. Die paar keer per jaar dat je het het zou kunnen horen. Ik hoor ze ook nooit over de schietende tanks die ik al jaren kon horen in de polder. Die staan een stuk dichterbij Elburg en omstreken.

  reageer
 • Loes Slijkhuis

   

  Ik woon in het westelijk buitengebied van Emst, hemelsbreed zo'n 20 km ten zuiden van het festivalterrein. Tussen ons huis en het festivalterrein bevindt zich een uitgestrekt bosgebied. De wind kwam afgelopen weekeinde uit zuidwestelijke tot westelijke richting, een in Nederland gebruikelijke windrichting die het geluid juist van ons af zou moeten "blazen". Niettemin was het vreselijke gedreun van Defqon.1 rond en ook in ons huis (met deuren, ramen en ventilatieroosters gesloten) volop hoorbaar. In eerdere jaren hebben wij nooit iets gehoord van Defqon.1. Het kan dus niet anders dan dat er dit jaar veel meer geluid geproduceerd is dan in eerdere jaren. De gemeente Dronten houdt zich onbereikbaar. Ik heb op maandag 26-6 enige malen gevraagd om teruggebeld te worden door de verantwoordelijk ambtenaar, maar tot nu is dat niet gebeurd. Slechte zaak.

  reageer
 • Ester

   

  Sjonge jonge wat een azijnzeikerds daar, die paar dagen in een weekend. Waar maken zei zich druk over. Bij de volgende opwekking ook gaan klagen, eens zien of ze dat ook gaan uitzoeken. Maarja dat zijn juist de mensen die uit de omgeving van Elburg en Biddinghuizen komen. Erg jammer dit.

  reageer
 • Poe

   

  Het probleem is dat het in de zomer 10x een feestje in het weekend is. En om nu 48 uur gedreun in je eigen huis te horen is meer dan irritant.

 • Hendriksen

   

  Overlast is vervelend maar als het festival zich aan de opgelegde regels heeft gehouden hoeven ze niks te vrezen.

  reageer
 • Jop

   

  Toen het nog in Almere was hoorde wij het hier in Lelystad ook wel is met de juiste wind richting. Tis jammer dat mensen die het niet willen horen er last van hebben. Maar aan wind richting en snelheid doet niemand iets

  reageer
 • ron

   

  als het nu opwekking conferentie was zou hij dan ook klagen

  reageer
 • Claudia

   

  Wat een onzin. Ik ben zelf aanwezig geweest op Defqon 1 en het het geluid viel het echt wel mee. Ik had zelfs het idee dat het vorig jaar harder klonk. Op het festival zijn gewoon oordopjes verkrijgbaar voor ieder die daar behoeften aan heeft. Daarbij zijn er bepaalde tijden dat er gedraaid mag worden.

  reageer
 • Tuuk

   

  Even voor de duidelijkheid geluidsoverlast is NOOIT toegestaan! Je mag niemand tot last zijn met jou geluid!

 • Whoknows

   

  waarom zijn er oordopjes uitgedeeld als het geluid niet te hard was???? En NEE er zijn geen tijden dat er overlast mag worden veroorzaakt. (wel toegestaan )

 • Max

   

  Ik heb elke zondagochtend last van geluidsoverlast. Die kerkklokken wat geen enkele zin heeft anno 2017. Maar dat haalt de media niet.

  reageer
 • RvA

   

  Dit jaar weinig overlast gehad van dit mooie festival. De verkeershinder op vrijdag was het ergste.

  reageer
 • M.s

   

  Ik word ELKE ZONDAG wakker van kerkklokken

  reageer
 • Roy

   

  Waarom wordt zo'n dreunfestijn dan ook in de bewoonde wereld gehouden. In de jaren 90 waren er ook grote meerdaagse dancefestivals en die werden op de maasvlakte gehouden......inderdaad, juist ver van de bewoonde wereld. Ik was blij dat ik dit jaar besloten heb om maar een hotel te nemen ver weg van Defcon. Eigenlijk gaat het te ver dat je gedwongen wordt je eigen huis te verlaten. Nu toch eens proberen om de gemaakte overnachtingskosten bij de gemeente Dronten te verhalen.

  reageer
 • Dre Solar

   

  Aanstellerij natuurlijk... Misschien kan u een hutje gaan bewonen op de maasblakte.

 • Julia

   

  Wat een onzin. Voor die twee dagen per jaar. Zeker nooit jong geweest!

 • Henk

   

  Geluidsoverlast ?? Alleen omdat de wind verkeerd stond hou op !! Heb een uur vertraging in de vorm van een file met de opwekking gehad om naar huis te komen, maar daar hebben de CU tjes het niet over. Gun iedereen zijn feestje.

  reageer
 • Rik

   

  Gelukkig heeft omroep flevoland weer wat negatiefs gevonden hoor. Flink uitpakken natuurlijk met allerlei twitterberichtjes enz. Goed bezig. Honderdzestig mopperaars tegen 60.000 mensen die een geweldig feest beleven.

  reageer
 • Joop

   

  Jonge jonge, twee avonden hebben 180 mensen overlast gehad, 117000 mensen hebben een top festival gehad, goed voor Flevoland. Wees blij dat festivals hier nog zitten, gezeur altijd. Als het nou het godganse jaar door overlast is, doe normaal.

  reageer
 • Krijn

   

  160 mensen hebben een melding van geluidsoverlast gedaan. Er zijn er natuurlijk veel meer die overlast of hinder ondervonden, maar die hebben niet geklaagd. Overlast van dit soort evenementen is helaas onvermijdelijk.

 • Henk

   

  De opwekking levert meer geluidsoverlast op maar daar klaagt christelijk Elburg natuurlijk niet over....

  reageer
 • Whoknows

   

  Je kan deze 2 festivals niet vergelijken qua geluid. Defqon gaat veel lager en veel harder dan de opwekking. En vergeet niet wat je leuker vind is altijd aangenamer. Een hardcorefan zal Hollandese muzien nooit waarderen en andersom ook niet. Maar we moeten wel rekening houden met iedereen. En Ja bij alle festivals is het geluid te hard, leuk voor op het terrein, al is een gehoorbeschadiging gouw opgelopen, maar ook voor de buurt waar het gehouden wordt kan dit een grote ergenis worden.

 • Wim

   

  Henk, dat is niet waar. Hier in Oosterwolde hebben wij daar tijdens de pinksterdagen niets van gehoord, afgelopen weekeinde was het heel anders. Als ik op hemelsbreed 8 km de vloer in onze woonkamer nog voel dreunen is een degelijke evaluatie wel op zijn plaats vind ik. Dat het festival wordt gehouden is verder prima hoor, ieder zijn/haar interesse.

 • Chris

   

  Constatering 1 is niet helemaal waar ;-). Een bas is vervelender dan hoge tonen. Constatering 2 is sowieso waar, ook als het wel meer overlast zou veroorzaken.

 • Tja kreeg gelijk

   

  Wat je nu zegt is dus echt complete onzin.

 • BHZ

   

  Laat die mensen lekker feesten. Volgend jaar staat de wind vast de andere kant op.

  reageer
 • Malle Pietje

   

  Geluid was goed. De wind droeg het gewoon verder. Hopen dat dronten niet zwicht. Straks is er helemaal geen festival meer mogelijk. 160 klachten voor een feestje waar totaal 115000 kaarten voor zijn verkocht.

  reageer
 • Corine

   

  Sorry hoor maar wij wonen er een paar kilometer vandaan en bij het gazonmaaien vond ik diverse spuiten, condooms en drollen. Ik heb nog gepoogd om dit bij de politie aan te geven, maar ze wilden dit niet noteren omdat het geen prioriteit is! Mijn klacht is dus geen eens in behandeling genomen. De volgende keer staat er dus schrikdraad om onze tuin!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert