TNO: minder zonne-energie bij 14 huizen door bouw Oranje Huis

ALMERE
Bij 14 zonnewoningen in het Europakwartier West in Almere Poort kan meetbaar minder zonne-energie worden opgewekt sinds de komst van het hoge Oranje Huis. Dat blijkt uit onderzoek van TNO.

Het onderzoeksbureau werd ingeschakeld na klachten van bewoners van de zonnewoningen aan de Roald Amundsenstraat. Die waren boos omdat hun woningen deels in de schaduw van het regionale blijf-van-m’n-lijf-huis waren komen te staan.

24 euro per jaar
Volgens TNO heeft de woning die het dichtst bij het Oranje Huis staat het meeste last van het gebouw. Via de zonnepanelen op dit huis kan nu per jaar 98 kWh minder worden opgewekt. Omgerekend naar geld komt dat neer op een verlies van ongeveer 24 euro per jaar.

Bij de overige woningen heeft TNO een kleiner effect gemeten. Hier bedroeg het verlies tussen de 9,50 en 0,24 euro per jaar. In overleg met de betrokken bewoners wil de gemeente dit verlies compenseren. Almere doet dat het liefst met duurzame aanpassingen aan de woning. 

Zichtbare opvanglocatie
Het Oranje Huis is een opvangplek voor vrouwen en kinderen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld. Nieuw is dat het probleem van huiselijk geweld niet langer wordt verstopt op een geheime locatie. Een Oranje Huis is zichtbaar en herkenbaar. 

Omwonenden voelden zich overvallen door de komst van het Oranje Huis en zowel de functie als de hoogte van het pand waren aanleiding tot zorg. Zij mochten donderdag een kijkje nemen in het pand. De cliënten verhuizen in de loop van volgende maand naar het Oranje Huis.

reacties (4)

 • Sven

   

  Maakt niet uit wat het gekost heeft, typisch geval van wanbeleid van de gemeente Almere, eerst het één beloven vervolgens zonder inlichting van de mensen die er al wonen het ander uitvoeren. Dit gebeurt op het moment op nog veel meer plekken in Almere Poort, flatgebouwen op plekken waar deze eerst niet geplant stonden. Door deze praktijken gaat de gemeente Almere nog veel meer gedoe krijgen...

  reageer
 • Dromedaris

   

  Je kan ook stellen dat de klachten van de bewoners nogal meevallen

 • Dromedaris

   

  Grootste benadeelde 24 euro op jaarbasis. Kleinste benadeelde net geen 0 euro op jaarbasis. Als je dit netjes verdeeld over alle benadeelden kom je op een totaalbedrag van 14 x 24 x 0,5 = 168 euro per jaar. Wat zou het TNO-onderzoek hebben gekost om dit 'verlies' van de eigenaren uit te rekenen?

  reageer
 • Merreha

   

  Ja mensen, het kan in Almere. Deze gemeente blinkt uit in denken in het belang van haar inwoners.

  reageer
 • Rekenen

   

  De gemeente gaat het compenseren met duurzame aanpassingen aan de woningen. Hoe duur zal dat wel niet worden. Ik denk dat er zo voor 40 jaar financiële compensatie aangepast wordt. Tegen die tijd zijn er weer hele andere manieren om duurzaam energie op te wekken. Dus er wordt weer geld weg gegooid. Geld van u en van mij.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert