'Herindeling luchtruim sneller uitvoeren'

LELYSTAD
De herziening van het luchtruim moet sneller worden afgerond dan de streefdatum van 2023, die staatssecretaris Dijksma noemt. Dat zegt de Lelystadse wethouder Jop Fackeldey. Hij reageert op het verzet vanuit Overijssel en Gelderland over de vliegroutes van en naar Lelystad Airport.

Volgens de routes die de staatssecretaris eind juni bekend heeft gemaakt moeten vliegtuigen geruime tijd op 1800 meter over Overijssel, Gelderland en Friesland vliegen, voordat ze kunnen dalen naar Lelystad of verder stijgen. Ook gaat een route pal over vliegveld Teuge bij Apeldoorn. Dat vreest ernstig te worden beperkt in de gebruiksmogelijkheden. 
Dijksma heeft Gelderland en Overijssel maandag beloofd te onderzoeken of de routes kunnen worden aangepast, maar geeft geen garantie dat dit lukt.

De oplossing moet de herindeling van het luchtruim zijn, zodat er voor civiel en militair vliegverkeer nieuwe routes worden getekend. Deze ingewikkelde klus duurt jaren, maar de provincies willen dat het Rijk hier haast mee maakt. Wethouder Fackeldey sluit zich hierbij aan en vindt dat Luchtverkeersleiding Nederland extra menskracht moet inhuren om de herindeling versneld uit te voeren.

 

reacties (11)

 • Moraalridder

   

  Wat een drukte om een vliegveld. Denk eens aan de extra banen die het opbrengt. En hoe gemakkelijk is het niet om lekker vanuit Lelystad op vakantie te gaan? Zullen we met z'n allen afspreken niet meer over vliegveld Lelystad te gaan klagen.? DEAL.

  reageer
 • Jake

   

  Het feest begint nu pas! Er komen binnenkort allerlei bezwaren vanuit de omliggende provincies die er voor zullen zorgen dat er straks wel een uitgebreid vliegveld ligt, maar geen vluchten .... Ik geniet er nu al van... Dus: No Deal.

 • Hannes

   

  Men zal nu wel op het vinkentouw balanceren, vandaar al die haast!

  reageer
 • HH

   

  Goed standpunt van Fackeldey. Kan Lelystad Airport ook snel meer dan 10000 vliegbewegingen krijgen.

  reageer
 • lelystedeling

   

  Als vliegveld Lelystad goed loopt, draait men ook vliegveld Eelde zijn nek om. Daar in het Noorden zullen ze niet blij zijn met vliegveld Lelystad.

  reageer
 • Hannes

   

  Hoever kan men de werkelijkheid van waarde omzeilen voor eigen belang!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Berend

   

  Of ze blazen dat idee van een groter vliegveld in Flevoland gewoon geheel af. Uitbreidden is soms goed maar je kan ook accepteren dat de bebouwde grenzen in ons land een keer uitgeput zijn. Er zijn genoeg andere vliegvelden in Nederland. Waar eindigt het??

  reageer
 • Bas

   

  Nee hoor, wordt juist veel en veel groter!

 • ikke

   

  Weer een mooi voorbeeld van krachtig wensdenken van Flevolandse bestuurders

  reageer
 • BAS

   

  Het hele gebeuren rond dit vliegveldje blijft ondanks doordrammerij van alle kanten een onprofessionele indruk maken.

  reageer
 • Maartje

   

  Ik stel voor dat tot minimaal 2050 de tijd wordt genomen om de berekeningen te maken. Dat betekent dat miljoenen mensen nog heel lang verschoond zullen blijven van de geluids- en stankoverlast van dit vliegverkeer. Weg met vliegveld Lelystad.

  reageer
 • Dirk2

   

  Meningen zeggen niets over haalbaarheid..... wensen kun je het altijd. Kennelijk schuurt het ook op dit dossier binnen de PvdA!

  reageer
 • KC

   

  Vliegveld Teuge moet je natuurlijk niet in de weg zitten. Zij mogen niet failliet gaan omdat er niet gesprongen kan worden.

  reageer
 • waterwijker

   

  Zeker niet. Maar zoals met alles wat uniek en goed is in Nederland, zullen ook zij wel aan het kortste eind trekken. De onzichtbare hand van economische grootmachten reikt ook hier weer tot in het lands- en provinciebestuur. Hinderlijke zaken als vertegenwoording van belangen van burgers worden op effectieve wijze met beloften van werkgelegenheid en andere zogenaamde voorspoed geneutraliseerd. En dreigen burgers hun lot in eigen hand te nemen, dan is er altijd nog de landelijke overheid om zaken door te drukken. De staatssecretaris 'kan niets garanderen'. Lees: 'wij doen toch wel wat wij willen'. Let op mijn woorden, de opbrengsten van Lelystad Airport zullen niet of nauwelijks ten goede komen aan de regio. Vliegveld Lelystad zou gewoon het gezellige, goedlopende regionale luchtvaartterrein moeten blijven, maar ook daar konden zij met hun vingers niet afblijven. En nu dus ook Teuge de nek omdraaien.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert