Plan om huizen te bouwen van klei uit Weerwater

ALMERE
Huizen bouwen van klei uit het Weerwater in Almere. Het is volgens ecoloog Vincent Kuypers, bouwbedrijf Dura Vermeer en de gemeente Almere helemaal zo'n gek idee nog niet. De klei is onderzocht en blijkt schoon en van goede kwaliteit. En dus ziet bouwbedrijf Dura Vermeer mogelijkheden om de klei te verwerken tot bakstenen.

Het bouwbedrijf denkt dat de klei ook gebruikt kan worden voor de aanleg van geluidswallen en wegen. Age Vermeer, directeur van Dura Vermeer, is alle mogelijkheden aan het onderzoeken: "We zijn nu de uitwerkingen aan het maken. Ik verwacht dat het volgend jaar gaat worden, maar in ieder geval ruim vóór de Floriade en voordat de A6 af is". 

Welke gevolgen heeft baggeren van Het Weerwater?
Het Weerwater is ontstaan nadat zand nodig was voor de bouw van Almere. Later werd het toen 30 meter diepe meer volgestort met klei dat afgegraven was voor woningbouw. Hierdoor bleef een ondiepe plas over waar waterplanten vrij spel kregen. "Het Weerwater is nu geen goed water", zegt ecoloog Vincent Kuypers. "We wisten toen niet dat een ecosysteem zich zo zou ontwikkelen. We maaien nu maar dat is geen oplossing." Volgens de ecoloog verdwijnen de waterplanten als de klei wordt weggehaald. 

Duurzaamheidseconoom geeft laatste zetje
Het plan om het Weerwater uit te baggeren is niet nieuw. De kosten zijn echter zo hoog dat niemand zich eraan wilde wagen. Nu duidelijk is dat de kleibodem gebruikt kan worden als grondstof zijn de plannen in een stroomversnelling gekomen. "Wat enorm geholpen heeft zijn de sessies met Gunter Pauli die aan ons bevestigd heeft dat we dit moeten doorzetten", zegt Kuypers. Duurzaamheidseconoom Pauli was twee weken geleden in Almere om de stad te adviseren op het gebied van duurzaamheid. 

reacties (15)

 • Hannes

   

  Er zijn bepaalde scenario's die zijn echt uit de klei getrokken!

  reageer
 • gjb

   

  Lijkt mij een mooi plan mits gebaseerd op particulier initiatief en de gemeente er geen geld in steekt. (zie bericht over code oranje). Kan iemand mij uitleggen waarom 30 meter te diep is? Dat snap ik echt niet. Kan misschien een mooie plek worden voor duikers om te oefenen.

  reageer
 • KC

   

  Deze diepte is gekomen om zand te winnen voor het ophogen van Almere met 1 meter.

 • Barbara

   

  Ik vind trouwens onderstaande reacties helemaal niet negatief. Dura Vermeer zegt grondig onderzoek te doen, maar vervolgt onmiddellijk dat voor de Floriade zich opent alles in orde zal zijn. Dat is natuurlijk iets om wat argwaan bij te krijgen. Pleidooitje houden voor een wat langzamere toekomst in deze?

  reageer
 • gjb

   

  Dat is verstandige taal. Eerst heel grondig onderzoek laten doen naar de effecten en de uitvoerbaarheid van dit plan. En nogmaals, geen geld van de gemeente hier in steken!

 • Barbara

   

  Tja je kan er ook de dijken mee ophogen, met die anti-Almeerders..Maar alle gekheid op een stokje, ik ben een echte klei liefhebster en zie veel voordelen van klei.Mijn bomen in de tuin groeien tot in de hemel, terwijl ze verkocht werden als niet hoger dan 4 mtr te komen. Dar is echt de kleigrond oorzaak van. Daarnaast maak er mooie voorwerpen van, ik kneed, vorm, en bak het, en ik drink zelfs twee maal per jaar wat dagen groene klei die gedroogd in de zon vermalen is tot poeder die je dan weer aanlengt met water ter verschoning van darmstelsel. Dan nu ook nog eens huizen van klei, het zal gezondheidsbevorderend werken denk ik, als je er weer niet andere houdbare troepjes doorheen gaat mengen.

  reageer
 • Nopper

   

  Het plan is best leuk, zeker als ze een woonwijk van eigen stenen kunnen bouwen. Maar doe aub wel eerst goed onderzoek of je stenen kunt bakken van deze klei. Zo ja dan kunnen van onze hele polder bodem stenen bakken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • peter van den bemt

   

  Het lijkt me niet zo verstandig om op basis van de mening van 1 ecoloog een heel dure kleiwinning op het Weerwater in gang te zetten. We hebben al decennialang hier het probleem van de blauwalg. Iets minder lang, maar zeker zo vervelend, het probleem van de waterplanten. Goede oplossingen zijn nog steeds niet gevonden. Niet alleen op het Weerwater, maar ook op de randmeren. Zelfs in de diepe vaargeulen. Dit laatste doet betwijfelen of het uitgraven van het Weerwater een oplossing zou zijn voor het waterplantenprobleem. Vooral omdat het idee van verwerken van eigen klei tot bouwstenen, door onze 'zo groene gemeente' erg leuk gevonden zal worden, dreigt hier, omdat 1 ecoloog zegt dat het ook goed is tegen de waterplanten, weer een heel duur project op handen te zijn. Zonder werkelijk te weten of het tegen de waterplanten helpt. Gedegen onderzoek of het echt effect zal hebben, is op zijn plaats. Ik zie nu al vanuit de Floriadewijk die fraaie baggerschuiten liggen.

  reageer
 • Karel

   

  Goed beargumenteerde reactie! Alle baggerklei is op de mening gebaseerd van één iemand die ook nog eens €50.000 in rekening bracht voor zijn verhaal. Ik wil ook wel een tegenverhaal komen vertellen, doe ik voor de helft.

 • desiree

   

  Blauwalg is er niet meer sinds we waterplanten hebben. Het water is glashelder en heerlijk om in te zwemmen en om naar de vissen te kijken. Veel beter dan de groene soep. De klei blijft lekker waar die zit. Op de bodem.

 • KC

   

  Natuurlijk is dit schone klei en goed geschikt voor geluidswallen e.d. Het is echter niet geschikt voor bakstenen. Dit heeft een onderzoek van de Grontmij, RIJP en Delgromij, grootste leverancier van klei voor de baksteenindustrie, al uit gewezen. Stel dat het wel goed was, dan is het economisch niet haalbaar, omdat dat er geen steenfabriek in Flevoland staat en bijna alles per as vervoerd moet worden.

  reageer
 • Stevie

   

  "Het Weerwater is nu geen goed water", zegt ecoloog Vincent Kuypers. "We wisten toen niet dat een ecosysteem zich zo zou ontwikkelen. Alsof ze dat nu wel weten.... Als het niet gek genoeg is kan het in Almere...

  reageer
 • Van Haven

   

  Kennelijk weet men dat nu wel, ja. Voortschrijdend inzicht, noemt men dat. Wat jammer toch dat sommige mensen alleen maar negatief kunnen reageren.

 • Steven Stedenwijker

   

  Het WW is vol gestort met de grond die vrij kwam bij het vormen van de oevers. Niks anders. In 1987 lagen de hoge wallen met restgronden nog langs de oevers. Die zijn afgegraven en in het WW geloosd. Het was toen te diep en zo werd het opgelost. Nu is het niet diep genoeg en zou de grond bijzonder zijn. Vreemd dat men dat toen niet zag terwijl de grond voor het opscheppen lag. Beter had men de grond dan beter in depot gebracht en toen gebruikt. Het WW is overigens niet ondiep.

  reageer
 • ron H

   

  wat is hier nu nieuw aan ? het is allang bekend dat deze klei schoon is. en van klei worden al eeuwen bakstenen gemaakt. en het uitdiepen was dus ook al blijkbaar niet nieuw. en zoals we goed lezen het is klei wat is vrijgekomen bij het bouwen van de stad .dat kan je dus ook goedkoper winnen.

  reageer
 • Karel

   

  En hoeveel gaat dat de Almeerder kosten?

  reageer
 • Klei

   

  Misschien ook maar eens de klei uit de randmeren onderzoeken, wellicht kunnen we dan ook van de jaarlijks terugkerende waterplanten discussie afkomen.

  reageer
 • De ingenieur

   

  De randmeren zijn nooit uitgebaggerd geweest tot 30 meter en later weer aangevuld met kleigronden.

 • Barbara

   

  Dat klei een duurzaam product is weten we door het bestaan van de vele kleitabletten uit de tijd van voor Christus. Waren wel kwetsbaar toen ze alleen door de zon konden worden gehard en nog niet werden gebakken. Om er nu echt bewoonbare huizen met modern gerief i.p.v gezellige hutjes van te kunnen bouwen zal toch ook ander materiaal toegevoegd moeten worden? Komt de bomenkap dan weer in beeld in Almere? Ben wel benieuwd...

  reageer
 • Jan

   

  Iets zegt mij dat dit project bakken met geld gaat kosten. Het betreft hier een project van groene gekkies. Ik zou zeggen gewoon uitbaggeren en klaar.

  reageer
 • Van Haven

   

  Ik heb hier absoluut geen verstand van, maar wat ik hier lees lijkt me een win-win-situatie, dus zeker de moeite van het onderzoeken waard !

  reageer
 • Hannes

   

  Win-win situatie bereikt men alleen, om de onzekere financiële Floriade/woonwijk te vervangen voor een afgebouwd Kasteel, met velen mogelijkheden; met klei uit het Weerwater, waarbij het verwachte toerisme, zijn doel zal bereiken! Zo zijn er genoeg alternatieven om de continuïteit van Almere op velen plaatsen verder te ontwikkelen!!! "Zelfs nog met een aangepaste verbreding van de A6!!

 • George

   

  Yep, maar de negatievelingen zullen toch wel reageren, eerst waren de kosten voor Pauli te hoog, dit is ook weer niets en daarna komt er nog iemand langs uit het anti Floriade clubje...ben benieuwd.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert