Landschapsbeheer krijgt 'steun' EU voor aanpak berenklauw

FLEVOLAND
Landschapsbeheer Flevoland is blij dat gemeenten en andere landbeheerders verplicht worden om de reuzenberenklauw en de springbalsemien te bestrijden. Door Europese wetgeving is het vanaf woensdag verboden om de plant onder meer te telen en te verkopen. De planten zijn op de lijst van invasieve exoten gezet, die als schadelijk worden gezien voor de biodiversiteit en de menselijke gezondheid.

Vooral de reuzenberenklauw is al wijdverspreid in onze provincie. Tot dusver bestrijdt Landschapsbeheer Flevoland die nu alleen in de eigen gebieden. De organisatie wil zich nu graag inzetten om in samenwerking met de overheid de plant in heel Flevoland aan te pakken. Zo gedijt de berenklauw goed langs de provinciale Gooiseweg en de plant wordt daar nu ongemoeid gelaten.

Meer dan tien jaar
Landschapsbeheer is al meer dan tien jaar bezig om de reuzenberenklauw te bestrijden. De plant heeft geen natuurlijke vijanden waardoor die zich snel kan verspreiden. Andere plantsoorten raken daardoor in de verdrukking en de brandharen van de plant kunnen bij mensen nare brandwonden veroorzaken. 

Bestrijden
Om de plant te bestrijden moet worden voorkomen dat de zaadjes zich verspreiden. Dat wordt gedaan door ongeveer 25 meter rondom de berenklauw de planten weg te maaien. De plant wordt ook op andere manieren bestreden. In onder meer Almere wordt de reuzenberenklauw momenteel tegengegaan met schapen, zij eten de plant op. Onlangs presenteerden scholieren uit Zeewolde een speciale grondboor die de wortels van de plant verpulveren. 

 

reacties (8)

 • Patrick

   

  Langs het spoor tussen Lelystad en Almere staan velden vol. Misschien daar ook maar wat schapen neerzetten!

  reageer
 • Rudi

   

  Het is heel eenvoudig chemisch te bestrijden. Zeer effectief en het kost weinig. Maargoed dat zal allemaal wel niet meer mogen

  reageer
 • trisje

   

  verleden jaar werden er in het kromslootpark heel veel bomen gekapt vooral naast de a6 in het bos wat mocht blijven staan er stonden toen een strook berenklauwenlangs het water en de bomen helemaal vol zaad de bomen zijn weg en er staan nu velden vol met berenklauw en dus er was goed over nagedacht je kan er zelfs nauwelijks meer.lopen

  reageer
 • gjb

   

  Behalve een paar schapen voor de show is en wordt er in Almere helemaal niets tegen de Berenklauw gedaan. Op steeds meer plekken, zelfs in de bebouwde kom zie je dit gewas oprukken. Persoonlijk heb ik er totaal geen last van maar als deze plant dan zo schadelijk is vraag ik mij af waarom er de afgelopen jaren niets aan is gedaan. Het slappe excuus zal wel "geldgebrek" zijn.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Je hebt 'bestrijden' en 'bestrijden'. Je zou uit dit artikel de indruk kunnen krijgen dat de grazende schapen in Almere succesvol zijn. Ze zijn in die zin succesvol, dat het leuk is om ze te zien lopen van plek naar plek. Met de berenklauw is het dit jaar zo ernstig gesteld in Almere als ik in jaren niet meer heb meegemaakt. Ze kunnen ook niet overal lopen. Voor een succesvolle bestrijding (met schapen) zou dat wel nodig zijn. Het is een ramp. Maar dat is het groenbeheer van Almere sowieso al enkele jaren. En vreemd genoeg, de crisis is toch voorbij, en het wordt niet erg gevonden dat de Floriade nu al vele miljoenen meer kost dan bedacht, wordt het ieder jaar bedroevender. Ik ben toch echt benieuwd wat er nu in Almere gaat gebeuren, nu duidelijk is dat ze 'code oranje' status hebben: financieel kritiek. Blijft de gemeente gewoon kritiekloos blind onbegrensd geld in de Floriadewijk pompen? En op andere fronten bezuinigen?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Steven Stedenwijker

   

  Mosterd na de maaltijd. De gemeentes hebben het veel te lang op zijn beloop gelaten. De schapen op de foto eten de berenklauw niet en in het Kromslootpark doen ze dat ook niet. Dan moet eerst alles weg zijn voordat ze er aan beginnen.

  reageer
 • CJW

   

  In het voorjaar komen de eerste bladeren tevoorschijn en wordt er hier en daar gespoten om ze weg te krijgen. De berenklauw trekt zich daar niets van aan en kan in de zomer rustig in bloei komen, zaad maken en dat kwistig uitstrooien. Bestrijden zou in principe best kunnen als er eerst voor gezorgd wordt dat de plant geen zaad kan maken. Overal torenen de enorme schermen bovenuit en iedereen, gemeenten en provincies, laten ze vrolijk staan bloeien en zaad maken. Ze zijn prachtig om te zien, maar als men ze kwijt wil zal er toch vooral hier iets aan gedaan moeten worden! Voorkom bloeien en maai de stengels af en verhaksel al het zaad voordat het rijp kan worden.

  reageer
 • Willem

   

  Nu ze geld krijgen gaan ze bestrijden ha ha ha

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert