Data-lek in stadhuis Almere

ALMERE
De gemeente Almere heeft een data-lek. Dat concludeert beveiligingsanalist Brenno de Winter na onderzoek van Omroep Flevoland. Het probleem ligt bij een computer bij burgerzaken in het stadhuis van Almere. 

De methode
Wie een afspraak maakt of wijzigt bij een computer bij burgerzaken loopt de kans dat zijn persoonlijke gegevens later door iemand anders worden ingezien. Bij het maken van een afspraak vraagt de gemeente om adresgegevens, contactgegevens en ook om het burgerservicenummer in te vullen op een computer waar iedereen bij kan. Na het voltooien van de vragenlijst wordt het scherm afgesloten. Daar lijkt het althans op. 
Als iemand binnen twee minuten naar dit scherm gaat kan men alsnog terug gaan naar de ingevulde gegevens. Kwaadwillenden kunnen zo iemands persoonlijke gegevens inzien. 

''Dit is een puinhoop''
Beveiligingsanalist Brenno de Winter vindt het een kwalijke zaak. ''Voor identiteitsdiefstal is dit een groot risico. Het gaat om een burgerservicenummer. Daar moet je heel voorzichtig mee omspringen. En hier zie je een formulier waar helemaal geen controle op wordt uitgevoerd.''

Op verzoek van Omroep Flevoland heeft De Winter het digitale formulier van de gemeente Almere bekeken. ''Dit is een puinhoop. Dit moet je niet willen. '' Volgens de beveiligingsanalist is de gemeente Almere nu verplicht om actie te ondernemen. ''Men is verplicht om een data-lek binnen 72 uur te melden. Een data-lek is het al op het moment dat je niet kan uitsluiten of  onbevoegden naar data hebben gekeken.''

Reactie gemeente
De gemeente Almere heeft inmiddels gereageerd. Klik hier voor meer informatie.
 

reacties (7)

 • Alida S

   

  Hou toch eens op om iedereen over een kam te scheren!!! Dit zal wel een bepaalde afdeling zijn die zich hier mee bezich houdt.

  reageer
 • Juvf

   

  Ah, "de ambtenaren kunnen er niets van" comments zijn al paraat zie ik. Als een stratenmaker een straat niet goed aanlegt wordt de hele beroepsgroep er toch ook niet bij betrokken? Slordig en onacceptabel van de gemeente, maar zodra ze op de hoogte waren adequaat gereageerd. Helaas is in deze gedigitaliseerde wereld niet alles te voorkomen, helaas ook niet bij de overheid...

  reageer
 • cicilia

   

  7-9-2017 schandalig dat is computer deskundig team van professionals database In gehuurd voor deze post te gebruiken

  reageer
 • J

   

  Proffesionals inzetten voor de gemeente Almere is te duur. Niet te geloven! Dit is al de zoveelste keer voor dit jaar het wordt tijd dat men kritisch gaat kijken of de ambtenaren daar niet een andere baan moeten gaan zoeken. Misschien eenzame ouderen u bezoekje brengen, waar men achterover kan zitten.

  reageer
 • Cucjc

   

  Heb begin dit jaar jaar al een melding bij autoriteit persoonsgegevens gedaan. Er zit een jurist bij burgerzaken die gaat over dit soort dingen, maar werkelijk geen idee heeft wat hij doet. De ambtenaren doen gewoon maar hun leuke projecties zonder zich aan de wetgeving te houden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dirk2

   

  Wat een puinbak! Diep triest dat er WEDEROM zo gemakzuchtig met ons belastinggeld wordt omgegaan! De overheid is te groot, te log en onprofessioneel, dat blijkt maar weer eens.

  reageer
 • Rob D.

   

  Écht té vaak blijken de Almeerse IT systemen zo lek als een mandje. Kom op Gemeente Almere zet hier nu eindelijk eens échte professionals op!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert