Raad wil regie busvervoer niet uit handen geven

LELYSTAD
Lelystad moet zelf de regie blijven houden bij het busvervoer in de stad. Een grote meerderheid van de gemeenteraad heeft dinsdagavond wethouder Ed Rentenaar de opdracht gegeven deze boodschap af te leveren bij de provincie Flevoland.

De provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel bekijken of het mogelijk is gezamenlijk opdracht te geven aan een busmaatschappij om het openbaar vervoer in dit gebied te gaan verzorgen. Nu heeft de gemeente Lelystad nog de volledige zeggenschap over het busvervoer in de stad. Volgens de raadsleden en ook wethouder Rentenaar gaat dit tot nu toe naar volle tevredenheid van de reizigers en zijn ook de financiën goed op orde. Daarom vindt de gemeenteraad het onwenselijk dat de provinciale staten van Gelderland, Overijssel en Flevoland het lokale busvervoer in Lelystad gaan bepalen.

Wethouder Rentenaar is er ook geen voorstander van om de regie uit handen te geven, maar hij heeft nog niet van de provincies gehoord wat de argumenten zijn om gezamenlijk het openbaar vervoer te gaan organiseren. Een gesprek tussen de wethouder en de provincie hierover heeft nog niet plaatsgevonden.

reacties (6)

 • Stevie

   

  Reizigers tevreden ? Na 23:15 rijden er geen bussen meer, terwijl de treinen nog gewoon binnenkomen tot 3:00 uur in het weekend.

  reageer
 • pieter de oude

   

  In een van kleinste en dunbevolkte provincies van Nederland rijden per 10 december DRIE verschillende busbedrijven hun rondjes.!!!!! (Connexxion, Arriva en Syntus,) die lokale (amateur) politici zijn goed bezig, !!!!! ach de gemeenteraads-verkiezingen zijn in aantocht. !

  reageer
 • Verbussing

   

  In 2017 is de wereld en ook Nederland als maatschappij veranderd. De gemelde meningen over lege bussen, dienstregelingen, bushaltes enz.... Wie rijd er met de bus? wie waren dat in 2000 en wie zijn het in 2017... daar ligt de oorzaak dat er veel lege bussen rijden. Tijdens slecht weer zal in de spits veelal scholieren zijn, maar tussen deze moment... is het akelig stil. Dus logisch dat de kosten baten tegen het licht gehouden moet worden. Dat men als stad ineens voor het blok gezet wordt is naar mijn mening niet netjes. Maar het artikel is dan misschien niet volledig en wordt de lezer op een verkeerd been gezet.

  reageer
 • Ov

   

  Lelystad, soms word ik er zo moe van.... Op politiek gebied is het een zooitje. Er wordt niet geluisterd er wordt niks met klachten gedaan. De starheid van raadsleden, wethouders, adviseurs van de burgemeester en de burgemeester zelf misschien ook nog... zal Lelystad op bepaalde fronten nooit laten bloeien. Het OV (busvervoer) in Lelystad kan gewoon echt niet! Lieve mensen wij zijn een provinciehoofdstad laten we dat aub niet vergeten. De bussen zijn sinds het stadsvervoer niet meer door Connexxion wordt verzorgd leeg! Reden... misschien wel het feit dat de tijden belachelijk zijn waar is de dienstregeling van een kwartier gebleven. Waar is de toegankelijkheid van de bus gebleven? Heeft de gemeente Lelystad in de gaten dat de bus alleen vol zit als het met bakken uit de hemel komt? Als er een wethouder of raadslid is die nu eens de moeite zou nemen om de reactie en klachten te lezen op welk platform dan ook. Dan lijkt het mij zinvol om eens goed te reflecteren op je handelen.

  reageer
 • familie

   

  volle tevredenheid!? waar zijn al die klachten ineens gebleven?! volle bussen...of juist lege bussen...te weinig of geen bussen...door rijden bij haltes...of helemaal geen haltes...te hard rijden...andere routes...niet stoppen...niet aansluiten op andere bussen of openbaar vervoer...onvriendelijke chaufeurs of juist te vriendelijke chaufeurs...etc etc...ergens ligt nu een mat die bol staan...het is echt niet zo slecht aks het bovenstaande doet vermoeden eens maar zeker voor verbetering vatbaar...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan Kalf

   

  Waarvan akte. Aardig dat de gemeenteraad dit vindt, maar de provincie (GS) bepaalt dit toch echt zelf. De provincie is wettelijk verantwoordelijk voor het openbaar vervoer en heeft deze bevoegdheid gedelegeerd (art. 109 Provw) aan de gemeente. Deze delegatie kan de provincie ieder moment weer intrekken (art 10:18 Awb). Overigens komt deze delegatie alleen in Flevoland (Almere en Lelystad) voor...

  reageer
 • Frans

   

  Jammer dat deze aspecten niet werden benoemd tijdens de behandeling in de Raad. Fact checkend ook de wet personen vervoer van 2000 nog gecontroleerd en inderdaad is GS in art 20 als concessieverlener aangewezen. Mogelijk dat niet alle partijen het daar op dit moment eens zijn met de wijze waarop 3 provincies met elkaar gaan overleggen. Leuc voor de muziek uitlopen zou wel eens een averechts effect kunnen hebben en dan zit Lelystad met de uitdagingen. Dat je het college meegeeft dat ze er het maximale voor de gemeente uit moeten halen is ok, maar aanmatigend gedrag om jezelf verkapt als bij wet vastgelegde concessie verlener te presenteren gaat te ver. Soms moet je je plaats weten!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert