Privacy-expert dient klacht in tegen politievlogger

ALMERE
Privacy-expert Rejo Zenger heeft namens burgerrechten-stichting Freedom Inc. een klacht ingediend bij de politie tegen de vloggende hoofdagent Jan-Willem uit Almere. 

Zenger heeft vooral kritiek op het gebruik van de bodycam. Daarmee zou de agent vertrouwelijke politiegegevens 'lekken'. Volgens Zenger heeft hoofdagent Jan-Willem personen en huisnummers wel onherkenbaar in beeld gebracht, maar tonen de filmpjes nog genoeg details om woonadressen te achterhalen. Dat blijkt na onderzoek dat Zenger zelfstandig heeft uitgevoerd.

Video's weghalen en excuses
Zenger hoopt dat de politie excuses maakt aan de betrokkenen en dat de filmpjes met persoonlijke informatie worden verwijderd.

Journalisten van het programma De Monitor van KRO/NCRV toonden vorige week al aan dat via de video's van de Almeerder adressen van bijvoorbeeld slachtoffers van geweldsmisdrijven te achterhalen waren.
 

reacties (25)

 • Poe

   

  Als burger zoiets flikken komt je op een boete te staan..maar ja de politie staat blijkbaar boven de wet..

  reageer
 • ron

   

  Dit is weer echt weer een geval dat een verdachte van iets wordt beschermt door een zo gezegde wet. Als je niet wil dat je kop op zoiets staat gedraag je dan. Dan is er ook niks te filmen. en geloof mij als hij moet stoppen met vloggen dan zijn er wel weer andere die dan filmen. En veel meer laten zien. Dus een kleine tip voor die gek die die klacht indiend. trek je aanklacht terug om erger te voorkomen.

  reageer
 • Henk

   

  Vond de baas van deze agent een tijdje geleden niet dat je best eens de grens over mocht? Waar is deze baas nu? Geen wonder dat de agent het niet zo nauw neemt met de regels als zijn baas dat ook niet doet

  reageer
 • Deze politie agent krijgt zijn salaris door onze belasting centen. Daar begint mijn gedachte mee. Als het nu werkelijk iets is om onze samenleving dichter bij mekaar kan brengen... .... (Let wel.!! Ik heb nog geen filmpje van deze dienst doende agent bekeken!) Maar als er slachtoffers in beeld gebracht worden door dat omgeving nog herkend kunnen worden... dat is dan tocht te gek voor woorden.. of kijk ik daar nu raar tegen aan? En nogmaals.. in mijn beleving. Als ik in werk tijd een vlog zou gaan bij houden zonder dat ik daar opdracht voor heb gehad... denk ik dat het niet lang duurt voordat ik op het matje geroepen wordt!! ...

  reageer
 • Poe

   

  Reken maar dat daar gewoon toestemming voor is gegeven.

 • Poldervrouw

   

  Wat een onzin, incidenten vloggen, doe gewoon je werk en doe het goed. En laat social media achterwege. Dit doet meer kwaad dan dat het goed doet.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • stichting Burgerbelang io

   

  weder een eenmans Stichting die iets gevonden heeft. Een privacy expert... klinkt als van Kooten en de Bie... met onze oost Europa expert H. Klavan.... Over de rug van anderen een punt scoren... zielig. Vlog door en laat de gemeenschap maar zien hoe die eruit ziet.

  reageer
 • Boels

   

  De jaarrekeningen van deze stichting zijn niet in te zien (wat wettelijk wel zou moeten). Zal wel met privacy te maken hebben ;-)

  reageer
 • Peter

   

  Stop dan maar met de media. Alles is gewoon te achterhalen. Stel dat de politie hiermee zal stoppen. Dan plaatsen de buren het incident wel op internet. Heb je brand? Adres staat in de alarmering van p2000. Heb je het aan je hartje? Adres krijgen velen via hartslagapp. Kortom. Alles is te achterhalen. Is al jaren zo. Vroeger ging alles al over de scanner heen.

  reageer
 • Dees

   

  De politievlogger maakt en publiceert al maanden filmpjes, die mijn inziens steeds beter gecensureerd worden én nu pas is er iemand die zich druk gaat maken om de privacy die er wel of niet mee gemoeid gaat. Kom op mensen, ga je druk maken om dingen die er wél toe doen🙄

  reageer
 • .\/\/.

   

  Slachtoffers van geweldsmisdrijven herleidbaar...en een aantal mensen vindt doodleuk dat wie daar iets van zegt zijn mond moet houden en niet moet zeuren....

  reageer
 • Henk

   

  Waar was dit mannetje toen die treitervlogger de politie volgde? Veel te eng toen zeker

  reageer
 • Henk

   

  En weer iemand die even 5 minutes of fame wil. Net als al die belangenclubjes die zeggen namens mensen iets te doen. Maak je druk om echt belangrijke dingen......oh nee dat is te moeilijk natuurlijk

  reageer
 • Whoknows

   

  Dan ook maar alle Youtube filmpjes verbieden die "ramptoeristeen"maken. Deze filmpjes worden vaak niet geblurb en is alle goed herkenbaar in beeld. En de slachtoffers hebben hier veel meer last van dan wat via de politie naar buiten komt.

  reageer
 • Derrick

   

  Wat jammer, dit. Ik denk echt dat een vloggende agent de politie dichter bij de burger brengt. Zou zonde zijn wanneer Jan-Willem hiermee zou moeten stoppen. Wanneer ik een foto in de krant zie, weet ik negen van de tien keer ook waar het is. Misschien dat Zenger et all zich druk kunnen gaan maken om zaken die er toe doen?

  reageer
 • BOB

   

  Makkelijke prooi de politie, maar het onderzoeks meneertje durft vast niet zelf een treitervlogger aan te spreken, dat moet de politie dan maar doen voor dat meneertje! Want mocht dat meneertje dan een grote mond terug krijgen van zo'n treitervlogger gaat hij vast in in een hoek liggen janken! En wil meneertje daarna aangifte doen van iets!!!!

  reageer
 • Henk

   

  Beetje jammer. A:geen journaal meer en kranten zonder foto's. Want ook daar kan je nog makkelijker adressen enz zien. B:waarom mag een agent dan wel in beeld, waar zij aangeven dat niet te willen?

  reageer
 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  Het verhaal van de heer Zenger klinkt mij in de oren als iemand die zijn "15 minutes of fame" wil hebben. Als de vloggende agent zijn filmpjes zou moeten weghalen mogen ze ook meteen heel Google Earth en Google Streetview offline halen. Maar dat zie ik ook niet gebeuren.

  reageer
 • Danny

   

  Google Streetview? Leuk dat je die noemt. Kijk eens naar onze buren Duitsland, vrijwel nergens Google Streetview beschikbaar....waarom niet? verpixelungsrecht, iedereeen die aangaf niet in streetview te willen komen met z'n woning moest worden geblured...Google was er al snel klaar mee en heeft Duitsland verder maar overgeslagen, Oostenrijk volgde al snel.

 • Max

   

  Als die betrokken personen daar zelf helemaal niet wakker van liggen, waar maken zij zich dan druk om?

  reageer
 • Gert

   

  Ehmmm Jan, betrokkene, geeft toch juist wel aan er last van te hebben?

 • Jeroen

   

  Wat ontzettend treurig dat er zo'n ophef over ontstaat. Ik hoop dat de politie de hele handel en wandel van meneer Zenger en de stichting nagaat.

  reageer
 • Maartje

   

  Heel goed! Maar dan liggen de zaken natuurlijk anders. Moet altijd denken aan D’66, deze zijn anti camera ivm hoogstaande privacy. De moordenaar van Els Borst, het D’66 kopstuk, heeft de politie alleen kunnen achterhalen door gevonden camera beelden. Hoe ironisch...

 • Eenzijdig drukte makerij

   

  Gaat hij en freedomhero's zich ook hardmaken voor alle treitervlogs tegen andere instanties en burgers onderling, waar ook mensen herleidbaar op afgebeeldt zijn, want dan blijft het angstvallig stil vanuit die hoek

  reageer
 • Dhe

   

  U heeft gelijk, waarom dit initiatief aanpakken en niet die rare treitervloggers en daar zijn er veel meer van. Klinkt toch meer als dat deze meneer / organisatie er beter van wil worden of te wel in de picture wil staan.

 • Niek

   

  Allemaal rechten, rechten, rechten. Misschien moeten daders ook eens stilstaan bij plichten.

  reageer
 • Piet

   

  De daders? Het kan gaan om verdachten, getuigen, slachtoffers, enzovoorts. En van al die mensen wordt de privacy geschonden. Hij heeft gewoon gelijk dat dit gestopt moet worden.

 • Boris

   

  Goed dat privacy gewaarborgd moet blijven. Wel jammer als hij zou moeten stoppen. Geeft nl een mooie kijk op de werkzaamheden van een agent.

  reageer
 • Jan

   

  Ik kreeg opeens een meneer van de NRC aan de deur. Heeft U in die maand bezoek gehad van de politie en ambulance. Door het filmpje van Jan Willem was makkelijk te achterhalen waar ik woonde. Geen excuses van de politie gehad en het filmpje staat nog steeds online. Dusdanig onherkenbaar in beeld gebracht dat mijn buren mijn huis precies konden aanwijzen aan de journalist van de NRC. Ik heb het één en ander al lang achter mij gelaten maar door de confrontatie met dit filmpje zou ik spontaan weer een hartstilstand kunnen krijgen.

  reageer
 • Henk

   

  Ik zou voortaan geen 112 meer bellen en zelf uw hulp gaan regelen. Dankzij de politie leeft u nog dus beetje dankbaarheid zou op zijn plaats zijn

 • Maarten

   

  Kan het niet zijn dat de buren wisten dat je een gartstilstand had gehad? Kan het niet zo zijn dat je adres gewoon aangegeven staat op de alarmmering van P2000. Geef mij de datum en tijdstip en ik kan precies u adres achterhalen en dt zonder filmpje te bekijken.

 • Jaap

   

  Wilden ze een rouwadvertentie verkopen of waren ze geïnteresseerd in uw gezondheid?346896

 • Sjors

   

  Fijne buren dan!

 • AB

   

  Gewoon slopen die 'popie jopie' flauwekul. Potlood slijpen en bonnen schrijven.

  reageer
 • Held

   

  Goh, alles is te achterhalen. Iemand die Almere goed kent kan met een simpele foto al achterhalen waar iemand woont. Op deze manier kunnen we beter alle camera's overal ter wereld direct uitzetten... Zeikerds

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert