Gemeente in gesprek met bejaard paar over asbestlening

LELYSTAD
De gemeente Lelystad wil een gesprek met het bejaarde echtpaar dat niet in aanmerking komt voor een lening om het dak van asbest te verwijderen. Maandag werd bekend dat Adri (71) en Nel Schultze (85) uit Lelystad zelf onvoldoende geld hebben voor de verplichte sanering van hun dak. De gemeente Lelystad heeft een regeling waarbij mensen geld kunnen lenen, maar volgens het echtpaar Schultze is hen verteld dat ze te oud zijn. De gemeente gaat nu samen met hen kijken wat er eventueel toch nog mogelijk is.

Volgens een rijksbesluit moet iedereen met een dak van asbest dit vervangen door een ander materiaal. Omdat in Lelystad relatief veel asbestdaken voorkomen is de speciale regeling in het leven geroepen.

Tijdens een vergadering in het stadhuis dinsdagavond werd bekend dat 10% van de Lelystedelingen met een asbestdak niet in aanmerking komt voor de lening. De verwachting is dat de huiseigenaren het geleende geld niet kunnen terugbetalen. De kosten van het saneren van een dak worden geschat tussen de 5.000 en 8.000 euro.

Paul Stortelder van het Platform Asbestdaken Lelystad roept de gemeenteraad op om de regeling te verruimen. Daardoor kunnen de woningeigenaren van 700 rijtjeswoningen hun daken laten saneren. De raad heeft zich daar dinsdagavond nog niet over uitgesproken. Een eventueel besluit daarover valt later. Wethouder John van den Heuvel vindt dat er ook een verantwoordelijkheid bij het Rijk ligt, omdat daar het besluit is genomen om de asbestdaken te vervangen. Op 20 november komt een delegatie uit Den Haag de situatie in Lelystad bekijken.

reacties (17)

 • Joke

   

  Ik vindt het zo wie zo belachelijk dat de mensen dit zelf moeten betalen die hebben toch niet om een woning gevraagd waar asbest in zit degene die de woningen gebouwd hebben en de gemeente,s die hebben toegestaan moeten dit betalen.

  reageer
 • wolverine

   

  toch raar mensen .de gemeente heeft wel geld voor een huis compleet in te richten voor asielz/ gelukzoekers,en dat is meer dan de 10.000 euro.datdoen ze wel ,maar nogmaals zoals heel de regering dat doet,voor eigen mensen niks.schande

  reageer
 • .VV.

   

  Deze mensen moeten geholpen worden hoe dan ook we moeten deze mensen helpen

  reageer
 • Inger

   

  Ben het er helemaal mee eens dat de woningeigenaren zelf voor de kosten moeten opdraaien. Als de mensen daar geen geld voor hebben dan moeten ze het kunnen lenen, desnoods met onderpand of een garantstelling door derden. Snap dat de gemeente het risico niet wil nemen dat de lening niet terug betaald kan worden maar volgens mij moeten daar manieren voor zijn om dat wel gegarandeerd te krijgen. Wel sneu dat die mensen niemand in hun familie/vriendenkring schijnen te hebben die ze een financieel helpende hand kan toesteken.

  reageer
 • Kees Wipneus

   

  U heeft zeker geld teveel, wat als die mensen in de bijstand zouden zitten of een magere oawtje krijgen. U heeft wel erg makkelijk praten, waarom doneert u zelf niet wat geld? Daarnaast kun je tegenwoordig niet zomaar meer lenen, en zoals ik al eerder zei: van een kale kip kun je niet plukken en de armoede in Almere laat staan Flevoland is schrikbarend hoog! Ik kan me niet voorstellen dat u niet begrijpt hoe het er aan toe gaat bij mensen die niet veel geld hebben, u zou wat meer naar buiten moeten gaan, en vooral niet meer op VVD stemmen!

 • Lambertus

   

  Al in 1965 was reeds duidelijk dat er een sterk verband was tussen asbest en longvlieskanker. De Gemeentes hebben gewoon zitten slapen, wel geld op gestreken van de bouwvergunningen. wie bedenkt nu asbest daken?. De groten bouwbedrijven, want het koste toen bijna niets. Door het wantbeleid van de Overheid en Gemeentes zijn de eigenaren van deze woningen nu de dupe.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Kees Wipneus

   

  Leuk he, VVD aan de macht een partij die iedereen uitknijpt tot de laatste cent. En dan vinden mensen het raar dat het geld op is..... Van een kale kip kun je niet plukken, dus terecht dat de gemeente de schuld naar het rijk schuift. Wie de troonrede gehoord heeft weet dat het een en al leugens waren.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Nou dit slaat echt als een tang op een varken. Dat deze mensen geen 10.000 euro op hun spaarrekening hebben is niet persee de VVD aan te rekenen. Ook voordat de VVD het voor het zeggen had waren er weinig mensen die zo even 10.000 euro uit hun mouw schudde.

 • Jammer dat hier mensen zijn die niet kunnen lezen. Het gaat hier niet om het NIET zelf willen betalen, maar om de hulp bij een financiering. Mensen die hier denken dat een financiering een gift is moeten iets meer gaan verdiepen. Bij een financiering betaal je namelijk nog steeds zelf het dak. pppfffff

  reageer
 • hans

   

  Gelukkig leven we in een democratie. Niet alleen ''haantjes'' die alles beter weten!

  reageer
 • koos

   

  waarom niet gewoon alle mensen die het niet kunnen betalen (maar wel verplicht zouden zijn) een contract te laten tekenen dat het bij de verkoop (ooit) van hun huis een verplichting is voor de nieuwe koper? Die paar duizend maakt dan niet veel uit.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  We betalen het graven van putten in Afrika, we betalen bouwen van scholen in Z-Amerika, we halen mensen van bootjes en betalen hun toekomst. Lijkt mij dat we dan ook betalen voor een iets ouder stel in Lelystad.

  reageer
 • Tja

   

  Al het gezever over die daken en vooral wie gaat dat betalen... zelf dus, eigen huis is eigen dak dus eigen kosten, zo moeilijk is dat niet. De eigenaren weten al jaren dat het asbest en keer weg moet. Dus hadden ze beter moeten sparen.

  reageer
 • Jay

   

  Het stuitende vind ik dat aan de ene kant zo'n echtpaar als dit gewoon aan zijn lot wordt overgelaten. Zie maar dat je het geld bij elkaar krijgt, dat werk Aan de andere kant zijn er hele groepen die nog niets in dit land hebben opgebouwd maar wel huizen, compleet ingericht soms, in de schoot geworpen krijgen. Krom is dan nog het netste woord dat me voor de geest komt.

  reageer
 • deze beste mensen hadden jaren geleden ook al kunnen vermoeden dat dit eraan zat te komen,asbestsanering is al jaren aan de gang en hadden toen ook al iets kunnen ondernemen...

  reageer
 • Kees

   

  Absoluut. Eigen wining bezitten brent risico.s met zich mee. Asbest is er 1 van. Absoluut mee oneens dat leningen worden verstrekt aan mensen die het niet kunne terugbetalen. Dat betekent dat de iverheid en dus de belastingbetaler er voor opdraait. De overheid heeft ruim op tijd aangekondigt dat het asbest verwijdert moet worden. En wat is de waardevan het huis. een hypotheek kan ook een oplossing zijn. Of huis verkopen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Temeer daar deze mensen in de koopakte van het huis vermeld hebben zien staan dat er asbest in het dak zit. Ze hadden dus kunnen voorzien dat dat kosten met zich mee zou kunnen gaan brengen.

 • Bert

   

  De gemeente had deze situaties kunnen zien aankomen maar ze waren veel te druk met de vogeltjes.

  reageer
 • jvtea

   

  Degene die toendertijd de asbest heeft toegelaten moet nu ook de boel opruimen, en dit niet op de bewoners afschuiven.

  reageer
 • A. driaan

   

  Wacht even, die mensen hebben dit huis toch gekocht, dus het is eigendom, dus is het onderhoud voor eigen kosten. Dit is algemeen bekend en dit kun je verwachten wanneer je een huis bezit met asbestdak.

 • Roel

   

  Niemand wist toendertijd dat asbest zo slecht was, ook bouwbedrijven niet . Ik vind wel dat de gemeente in samenwerking met het rijk die leningen moet openstellen voor alle woningen waar een asbestdak opligt.

 • KC

   

  De politiek is weer lekker bezig. Je kan het niet altijd afschuiven op den Haag, steek je hand eens ook in eigen boesem.

  reageer
 • Rinus

   

  En in die eigen boezem zit een geldfabriek? Het rijk legt een verplichting op en heeft dus ook een verantwoordelijkheid om onstane problemen (mee) op te lossen. Nog los van het feit dat iedere eigenaar zelf verantwoordelijk is voor zijn bezit en onderhoud.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert