'Lelystad koploper in weghalen asbestdaken'

LELYSTAD • Zo 27 maart 2022 | 9:56 • Zondag 27 maart 2022 | 9:56

Lelystad is landelijk een koploper in het saneren van asbestdaken. Dat zegt het college van B&W. De gemeente wil dat alle huiseigenaren hun asbestdaken op termijn laten vervangen. Inmiddels is van alle particuliere huizen in Lelystad zestig procent aan asbestdaken verwijderd.

In een aantal wijken in Lelystad zijn huizen te vinden met asbestdaken, die bijna allemaal veertig jaar of ouder zijn en beginnen te verweren. Hierdoor kunnen stukjes asbest op straat vallen. Ook bij brand komen deeltjes van de stof vrij, die als ze worden ingeademd op langere termijn gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken en uiteindelijk dodelijk kunnen zijn.

Daarom heeft de gemeente procesbegeleiding en leningen beschikbaar gesteld voor woningeigenaren met een asbestdak. Huiseigenaren in Lelystad kunnen bijvoorbeeld subsidie krijgen om het dak te vervangen, maar in ruil daarvoor moeten ze dan wel nieuwe isolatie aanbrengen.

'Asbestdaken een groeiend risico'
In 2019 stelde de gemeente al dat asbestdaken een groeiend risico zijn. "Deze daken mogen niet worden bewerkt en dat betekent dat er bij bijvoorbeeld stormschade of lekkage geen herstel mogelijk is. Ook kunnen er geen dakramen worden vervangen of zonnepanelen geplaatst", zei wethouder John van den Heuvel destijds.

Nieuwe subsidie
De gemeente wil het weghalen van asbestdaken stimuleren. Lelystad zet daar met verschillende regelingen en leningen al een paar jaar op in en begin maart kwam daar een nieuwe subsidie bovenop. Hiervoor is in totaal 275.000 euro beschikbaar. De regeling loopt in ieder geval tot 2025.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel