'Asbestleningen' blijven bestaan

LELYSTAD • Do 20 juni 2019 | 6:35 • Donderdag 20 juni 2019 | 6:35

De leningen die de gemeente Lelystad verstrekt aan inwoners die hun asbestdak willen vervangen, blijven bestaan. Dit ondanks het feit dat de wet die de vervanging verplicht stelde niet wordt ingevoerd. Het college van burgemeester en wethouders vindt het belangrijk dat het Lelystedelingen makkelijker wordt gemaakt de kosten voor een nieuw dak te betalen.

De gemeente stelt dat asbestdaken een groeiend risico zijn. "Deze daken mogen niet worden bewerkt en dat betekent dat er bij bijvoorbeeld stormschade of lekkage geen herstel mogelijk is. Ook kunnen er geen dakramen worden vervangen of zonnepanelen geplaatst", zegt wethouder John van den Heuvel.

Er zijn verschillende wijken in Lelystad waar asbestdaken te vinden zijn. Bijna al die daken zijn 40 jaar of ouder en beginnen te verweren. Hierdoor kunnen stukjes asbest op straat vallen. Ook bij brand komen deeltjes van de stof vrij. Reden voor de gemeente om in de afgelopen jaren zwaar in te zetten op het vervangen van de daken met asbest. Vanaf 2016 kunnen Lelystedelingen een lening met lage rente krijgen. Voor 2025 zou er geen asbestdak meer te vinden mogen zijn in de stad, maar omdat de wet niet doorgaat is er geen einddatum meer.

'Vroeger of later toch vervangen'
Van den Heuvel snapt dat mensen zich door de aankondiging van die wet "misschien opgejaagd hebben gevoeld, maar ze moeten blij zijn met hun nieuwe dak. Vroeger of later hadden ze het oude dak toch moeten laten vervangen", aldus de wethouder.

Verschillende huiseigenaren vinden dat ze ten onrechte duizenden euro's hebben uitgegeven, omdat de mogelijke wettelijke verplichting is komen te vervallen. Ze willen hun geld terug. Wethouder Van den Heuvel adviseert deze mensen een advocaat in de arm te nemen om de Staat aan te klagen.

De verwachting is dat de staatssecretaris in het najaar met een nieuw voorstel komt voor een wet over de vervanging van asbestdaken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel