Lelystedelingen krijgen speciaal pakket om zelf asbest te verwijderen

LELYSTAD • Ma 14 september 2020 | 11:27 • Maandag 14 september 2020 | 11:27

Inwoners van Lelystad kunnen vanaf begin oktober een speciaal pakket krijgen van de gemeente om het asbest rond hun woning zelf te verwijderen. Het gaat specifiek om asbest dat boven op een carport of een schuur ligt. In het pakket zitten onder meer middelen die beschermen tegen de gevaren van asbest.

Er zijn verschillende wijken in Lelystad waar asbestdaken te vinden zijn. Bijna al die daken zijn 40 jaar of ouder en beginnen te verweren. Hierdoor kunnen stukjes asbest op straat vallen. Ook bij brand komen deeltjes van de stof vrij. Reden voor de gemeente om zwaar in te zetten op het vervangen van de daken met asbest.

Bewoners met asbest op hun schuur of carport krijgen binnenkort een brief. Op deze manier wil de gemeente stimuleren dat ze het asbest zelf verwijderen. Daarvoor moet een bewoner wel eerst een sloopmelding doen. De gemeente belooft die binnen vijf werkdagen af te handelen. Het dak mag overigens niet groter zijn dan 35m².

Gezondheidsproblemen
De gemeente raadt aan snel te beginnen met de sanering van het asbest. Het weer zorgt ervoor dat de daken steeds slechter worden. Als de platen breken dan komen vezels los. Wanneer die worden ingeademd, ontstaan op de lange termijn gezondheidsproblemen die uiteindelijk dodelijk kunnen zijn. Voor informatie kunnen Lelystedelingen kijken op de site van de gemeente.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel