Debat Airport donderdag vervolgd

LELYSTAD • Do 21 september 2017 | 18:10 • Donderdag 21 september 2017 | 18:10
De Tweede Kamer praat volgende week donderdagmiddag om 14 uur verder over de vliegroutes van Lelystad Airport. Het debat kon woensdag niet worden afgemaakt, omdat de vergadertijd ondanks de gereserveerde vier uur niet genoeg was.

Hierdoor kwam de Kamer niet toe aan een reactie op het betoog van staatssecretaris Dijksma. Die hield vol dat opening van Lelystad Airport op 1 april 2019 nodig is om Schiphol te ontlasten en herindeling van het luchtruim niet sneller kan dan 2023. Enkele fracties vinden dat wel moet worden gewacht met opening totdat de herindeling versneld gereed is, maar volgens Dijksma is herindeling zo complex dat de komende vijf jaar hard nodig zijn.

Nieuwe regeringscoalitie
De openingsdatum van het vliegveld lijkt in handen van de beoogde nieuwe regeringscoalitie. CDA en VVD zijn voor opening in 2019, waar de ChristenUnie zich bij aan lijkt te sluiten. De positie van D66 is nog onduidelijk: de fractie neigt er naar om eerst het luchtruim opnieuw in te delen. Mocht er nog geen nieuw kabinet zijn voordat de Kamer over moties stemt, dan zal vertrekkend staatssecretaris Dijksma een motie die oproept tot uitstel van Lelystad niet blokkeren, zo zei ze woensdag. Zij wil haar opvolger niet met een politiek probleem opzadelen.

November
De Werkgroep Luchtruim Overijssel denkt dat de Tweede Kamer zijn finale oordeel pas velt in november, als de staatssecretaris de vliegroutes definitief moet vaststellen, zo zegt Alexander ter Kuile van de werkgroep. Mocht er dan geen goede oplossing zijn voor de overlast van laagvliegroutes boven Overijssel, Gelderland en Friesland, dan verwacht Ter Kuile dat de Kamer eerst herindeling van het luchtruim zal eisen voordat Lelystad open gaat.

Afspraken
Directeur Hanne Buis van Lelystad Airport rekent er wel op dat haar vliegveld in 2019 open gaat. Zij wil het ministerie van Infrastructuur houden aan de gemaakte afspraken, die zijn gebaseerd op het Aldersakkoord uit 2008 over de verdeling van vliegverkeer over Schiphol, Eindhoven en Lelystad. 

Donderdagavond zonden wij een special uit over Lelystad Airport:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel