Debat Airport donderdag vervolgd

LELYSTAD
De Tweede Kamer praat volgende week donderdagmiddag om 14 uur verder over de vliegroutes van Lelystad Airport. Het debat kon woensdag niet worden afgemaakt, omdat de vergadertijd ondanks de gereserveerde vier uur niet genoeg was.

Hierdoor kwam de Kamer niet toe aan een reactie op het betoog van staatssecretaris Dijksma. Die hield vol dat opening van Lelystad Airport op 1 april 2019 nodig is om Schiphol te ontlasten en herindeling van het luchtruim niet sneller kan dan 2023. Enkele fracties vinden dat wel moet worden gewacht met opening totdat de herindeling versneld gereed is, maar volgens Dijksma is herindeling zo complex dat de komende vijf jaar hard nodig zijn.

Nieuwe regeringscoalitie
De openingsdatum van het vliegveld lijkt in handen van de beoogde nieuwe regeringscoalitie. CDA en VVD zijn voor opening in 2019, waar de ChristenUnie zich bij aan lijkt te sluiten. De positie van D66 is nog onduidelijk: de fractie neigt er naar om eerst het luchtruim opnieuw in te delen. Mocht er nog geen nieuw kabinet zijn voordat de Kamer over moties stemt, dan zal vertrekkend staatssecretaris Dijksma een motie die oproept tot uitstel van Lelystad niet blokkeren, zo zei ze woensdag. Zij wil haar opvolger niet met een politiek probleem opzadelen.

November
De Werkgroep Luchtruim Overijssel denkt dat de Tweede Kamer zijn finale oordeel pas velt in november, als de staatssecretaris de vliegroutes definitief moet vaststellen, zo zegt Alexander ter Kuile van de werkgroep. Mocht er dan geen goede oplossing zijn voor de overlast van laagvliegroutes boven Overijssel, Gelderland en Friesland, dan verwacht Ter Kuile dat de Kamer eerst herindeling van het luchtruim zal eisen voordat Lelystad open gaat.

Afspraken
Directeur Hanne Buis van Lelystad Airport rekent er wel op dat haar vliegveld in 2019 open gaat. Zij wil het ministerie van Infrastructuur houden aan de gemaakte afspraken, die zijn gebaseerd op het Aldersakkoord uit 2008 over de verdeling van vliegverkeer over Schiphol, Eindhoven en Lelystad. 

Donderdagavond zonden wij een special uit over Lelystad Airport:

reacties (7)

 • stephan

   

  Dat de luchtvaart nu niet bepaald de schoonste vorm van vervoer is moge duidelijk zijn. Maar vele honderdduizenden huishoudens in Nederland verdienen direct en indirect via diverse schakels een goed belegde boterham met de luchtvaart. Daar zullen ook een paar tegenstemmers bij zitten maar die hebben misschien minder in de gaten dat het werk dat zij verrichten indirect aan de luchtvaart is gekoppeld.

  reageer
 • hans

   

  Nou-nou, niet overdrijven hoor. De luchtvaart mn. De ‘‘nationale zwaan'' wordt zwaar gesubsideerd door de lage kerosine prijs. Terwijl wij daarvoor per liter benzine of m² bovenop de btw een milieu belasting betalen. Gelijke monniken- gelijke kappen! Dan kunnen we verder praten. Bovendien vergeet je dat de luchtvaart extreem vervuilend is. Zolang dat probleem niet opgelost is, geen vliegverkeer in de polder. Waarom zullen miljoenen mensen en dieren last moeten hebben van een paar duizend die ''moeten''vliegen? Absurd!

 • Stephan

   

  De 16 grootste zeecontainerschepen stoten net zo veel CO2 uit als alle auto's op de wereld bij elkaar. Maar stoppen wij dan nu met het kopen van producten made in China? Welnee!!!

  reageer
 • Stephan

   

  Er wordt afgegeven op de vervuiling door de vliegtuigen. Maar de luchtvaart vervuild minder dan de grote containerschepen die over de oceanen varen om o.a. hier de Chinese meuk af te komen leveren en die wij allen bestellen en kopen. Die zijn pas echt vervuilend maar daar hoor ik niemand over.

  reageer
 • hans

   

  Goh joh, je heb het maar druk...

 • Maartje

   

  Dat willen de tegenstanders niet horen hoor, die lopen alleen maar achter elkaar aan en roeptoetefren maar van alles. Alle realiteitsbesef verloren, alleen verguld om het tegen zijn. Ze denken dat ze met velen zijn, velen die achter elkaar aanwandelen, zonder zelf na te denken en te beseffen dat een overgrote meerderheid VOOR is.

 • Stephan

   

  Beetje flauw van de provincies Gelderland en Overijssel. Jarenlang hebben zij aan de zogenaamde Alderstafel gezeten waar o.a. ook de vliegroutes ter sprake kwamen en nu plots duikt er een bezwaar op? Heren, jullie hebben dus jarenlang geslapen!!!

  reageer
 • Dromer

   

  PVV (Graus) is voor verdere uitbreiding Schiphol emaar tegen een verplaatsing naar Lelystad.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Harry Klein

   

  Economische belangen lijken haast wel ondergeschikt te worden aan de positie op het pluche van enkelen.... een betrouwbare overheid??? Afspraak = afspraak, open op 1-4-2019!

  reageer
 • Geert Groot

   

  Voor u zijn economische belangen bovengeschikt aan gezondheidsbelangen. Mensen mogen van u creperen als gevolg van het vliegtuiglawaai en de giga gore en gevaarlijke uitstoot van het vliegverkeer. Als u maar met het vliegtuig naar Mallorca kan. Wat een volstrekt asociale houding. Stoppen met dit vliegveld en terugdringen van het vliegverkeer is de beste optie.

 • EC

   

  Economische ontwikkeling van een stadje in de Flevopolder is inderdaad ondergeschikt aan het landsbelang. Verstand komt metbde jaren ook in Den Haag. Ze kunnen betervdevdijken gaan verhogen in Lelystad, dan houd je de voeten tenminste droog.

 • HH

   

  Als D66 de nieuwe coalitie frusteert, dan zullen waarschijnlijk PvdA en PVV de opening in 2019 alsnog aan een meerderheid helpen. PVV is voor forse groei van het vliegverkeer (ook van Schiphol) en heeft niet zo veel met strenge geluidsnormen. PvdA zal de eigen staatssecretaris steunen.

  reageer
 • Piet

   

  Die staatssecretaris zit er nog maar een paar weken, en dan is ze weg. De PvdA heeft erg weinig stemmen in te brengen in een kamervergadering.

 • Jan2

   

  Reageren als fervent voorstander van dit project mag best. Maar keihard liegen en feiten verdraaien is verboden en toont weinig respect voor anderen!!

 • Greta Grijpink

   

  Kijk, onze anonieme lafaard wil ook weer een duit in het zakje doen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert